Kalp atımı daha da hızlanır, nefes alıp verme sayısı artar (hiperventilasyon), bu da kanda bazı kimyasal değişikliklere (ph değişikliği, alkoloz) yaratarak el ve ayaklarda uyuşmaya neden olur, böylece tabloya yeni bir bedensel belirti eklenir, ve bu da yeni bir yanlış yorumlama ve yeni bir kaygı artışıyla sonuçlanır.
Panik atak nasıl başlar? Panik atak aniden ortaya çıkar, fiziksel korku hissine neden olan kısa süreli ancak yoğun bir kaygı ile birlikte hızlı kalp atışı, terleme, nefes darlığı, baş dönmesi, titreme, kas gerginliği ve el-ayaklarda uyuşma oluşur.
Psikolojik Karıncalanma Hissinin Nedenleri
Kan akışı kaçış esnasında kaslara doğru yol alır ve damarları daraltır. Dolayısıyla kan akışı yavaşlamış olur. Bu durumda terleme, üşüme ve özellikle ellerde psikolojik uyuşma ve karıncalanma gibi belirtiler görülür.
Anksiyete ile ilgili uyuşukluk ve karıncalanma hissi birçok şekilde yaşanabilir. Kimilerine göre, vücudun bir kısmı "uykuya daldığında" hissedilen iğne batması gibi gelebilir. Ayrıca vücudunuzun bir bölümünde his kaybı gibi de hissedilebilir.
Panik atak sırasında soluk alma güçlüğü, boğulma hissi, baş dönmesi, baygınlık hissi, çarpıntı, titreme, terleme, bulantı, karında gaz veya basınç hissi, uyuşma ve karıncalanma hissi, sıcak basması ya da üşüme hissi, ürperme ile göğüste ağrı ya da sıkıntı hissi gibi bedensel belirtiler ortaya çıkabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Stres, panik atak, depresyon gibi psikolojik nedenlerle ve migren ile birlikte de sıklıkla yüz uyuşması görülür. Uyuşma tedavisi hangi bölgede olursa olsun nedene göre yapılır.
Karıncalanma nedenleri arasında en sık karşılaşılan nörolojik problemler diyabetik nöropati, alkol bağımlılığı, beyin tümörleri, multipl skleroz (MS) hastalığı, ensefalit, transvers miyelit ve inme şeklinde sıralanabilir.
Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Hissi Ne Kadar Sürer? Psikolojik kökenli ortaya çıkan uyuşma ve karıncalanma hissi problemin sürekliliğine bağlı olarak devam eder. Örneğin, yoğun stres durumunda beden uyuşup karıncalanıyorsa stres ortadan kalkana kadar bu his yaşanabilir.
Anksiyetesi olan kişi kendini gergin, huzursuz ve asabi hisseder, hızlı nefes alır, soğuk soğuk terler, konsantre olmakta zorluk çeker, karamsarlığa kapılır ve uyku bozukluğu yaşar. Anksiyete belirtileri arasında ayrıca fiziksel olarak baş ağrısı, mide bulantısı, midede karıncalanma hissi ve karın ağrısı da yer alır.
Sadece stresle dahi kol uyuşması yaşanabilir. Bu rahatsızlık fiziksel etmenlere dayanıyorsa birkaç ufak egzersiz ve dikkat etme ile kolay bir şekilde geçmektedir. Sağ kol uyuşması, şeker hastalığı, beslenme bozukluğu, sinir sıkışması, karpal tünel sendromu gibi nedenlerle ortaya çıkar.
Özellikle uyuşma belirtisinin herhangi bir belirgin nedenden kaynaklanmaması, sık sık ortaya çıkması, uzun süreli devam etmesi, ağrılı olması ve günlük aktiviteleri kısıtlayıcı şekilde seyretmesi halinde sağlık kuruluşlarına başvurulması önerilir.
Sinir Sıkışması Kendiliğinden Geçer mi? Sinir sıkışmaları, ağrı ve uyuşukluk ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kendiliğinden geçmesi mümkün olmadığı için zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Uyuşmaya neden olan durumlar arasında sinir sıkışması, diyabetik nöropati ve B12 vitamini eksikliği bulunmaktadır. Bu durumlarda doktor reçeteli ilaçlar veya takviyeler önerebilir. Sinir sıkışması veya kas-iskelet sorunlarından kaynaklanan uyuşma için fiziksel terapi uygulanabilir.
Şiddetli fiziksel belirtilere yol açan panik atak varlığında kişi, kendini aşırı kaygılı ve korku içinde hisseder. Çoğunlukla kalp çarpıntısı, solunum güçlüğü, göğüs üzerinde baskı gibi belirtilere yol açan bu rahatsızlık varlığında kişi, yoğun olarak ölüm korkusu yaşar.
Panik atak, tedavi edilmezse yıllarca sürebilir. İleri dönemlerde umutsuzluk ve çaresizlik sonucu kişilerde depresyona neden olabilir. Panik atak bilişsel davranışçı tedavi yöntemi ile kolaylıkla tedavi edilebilir.
Panik atak: Çok kısa süre içerisinde şiddetlenerek artan yoğun endişe, kaygı, korku ve terör duygularının birkaç dakika boyunca sürekli tekrar etmesi şeklinde görülen bir anksiyete türüdür. Panik atakta, aşırı terleme ve kalp çarpıntısı görülür. Kişi, kendisinin kalp krizi geçirdiğini ya da boğulduğunu hissedebilir.
Anksiyete atağının süresi kişiden kişiye değişebilir. Genellikle anksiyete atağı aniden başlar ve semptomlar zirveye ulaştığında yavaş yavaş azalmaya başlar. Bir anksiyete atağı genellikle 10-20 dakika sürer. Ancak bazı insanlar için krizler daha kısa, bazıları için ise daha uzun olabilir.
Anksiyete atakları genellikle birkaç dakika süren kısa ataklardır. Anksiyete krizi belirtileri bir anda gelen kaygı, korku hisse, kalp çarpıntısı, hızlı nefes alışverişi, terlemek, titremek, boğulma hissi, göğüs ağrısı gibi belirtilerin birkaçının aynı anda yaşanmasıdır. Bu durum anksiyete krizi olarak adlandırılır.
Panik atak başladığında çoğu kişide aynı belirtiler görülür. Bu belirtiler arasında çarpıntı, korku, heyecan, terleme, kasılma ve uyuşma ilk sıralarda yer alır. Atak şiddetlendiğinde, kişi derin nefes alma ihtiyacı duyar. Ancak bu durum atağın daha da şiddetlenmesine yol açar.
Depresif hastaların başvuru yakınmaları içinde bedensel yakınmalar önemli yer tutar. En sık görülen fiziksel belirtiler baş ağrısı, vücutta gezip dolaşan ağrılar, vücudun çeşitli yerlerindeki uyuşma ya da karıncalanmalar, çarpıntı, soğuklama ya da ateş basması, mide bulantısı, sırt ve göğüs ağrısı vb belirtilerdir.
Kafein, sigara, alkol ve uyuşturucu maddeler panik atak sıklığını artırabilirler. Sakinleştirici ilaçların aniden bırakılması panik atağı tetikleyebilir. Hızlı soluk alıp vermek panik atağı başlatabilir. Kişilik yapısı özellikleri de panik atak nedenleri arasında değerlendirilebilir.
Ellerde karıncalanma ve ayaklarda karıncalanma ile birlikte ağrı, uyuşma veya başka his kayıpları oluyorsa, karıncalanmaya kuvvet kaybı da eşlik ediyorsa hemen bir nöroloji uzmanına başvurmak gerekiyor.
Bacak uyuşması genellikle; bir bölgeye kan akışının düzgün sağlanamamasından ya da sinir hasarlarından kaynaklanır. Birçok nedeni olabilir. Enfeksiyon, iltihaplanma, travma ya da başka bir nedenden kaynaklanabilir. Uyuşma tek taraflı ya da her iki bacakta olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri