Polonya pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 9. sıradadır. Polonya pasaportu sahipleri, 186 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 43 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Dünyanın en güçlü pasaportu: İspanya, Singapur'u nasıl geçerek zirveye yerleşti? Aralık 2023 itibarıyla İspanyol pasaportu sahipleri 160 ülke ve bölgeye vizesiz seyahat edebilme hakkına sahip.
Henley Pasaport Endeksi tarafından güncellenen listeye göre, en güçlü pasaport Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve bir önceki yılın da birincisi olan Singapur Pasaportu.
Avrupa Birliği içinde vizesiz seyahatin yanı sıra Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre, Vatikan, Monako, San Marino, Andorra, Hırvatistan ve Avrupa'da İngiltere'ye bağımlı olan (yani Cebelitarık, Jersey, Man Adası, Guernsey) bölgelerinede Polonya vatandaşları kendi ulusal kimlik kartlarını kullanarak seyahat edebirler ...
Hepsi de dünya çapında 227 noktadan 194'üne vizesiz erişim sağlıyor. Güney Kore 193 noktaya vizesiz seyahatle ikinci sırada Finlandiya ve İsveç'e katılırken, 4 Avrupa ülkesi 192 noktayla üçüncü sırada: Avusturya, Danimarka, İrlanda ve Hollanda.
İlgili 21 soru bulundu
Henley 2024 Pasaport Endeksi'ne göre bu sene Türkiye en güçlü pasaportlar sıralamasında 118 destinasyonla 52'inci sırada.
Dünyanın en güçlü pasaportu sıralamasında zirve değişti, Türkiye kaçıncı sırada? Japonya beş yıl aradan sonra ilk kez dünyanın en güçlü pasaportu sıralamasında zirvedeki yerini kaybetti. Son Henley Pasaport Endeksi 2023 sıralamasında birinci sırayı Singapur aldı.
Polonya vatandaşları 90 güne kadar iş veya turistik amaçla ABD'ye yapacakları seyahatlerde, vizeye ihtiyaç duymayacak.
Polonya vizesi alip sonra orda ogrenci vs olarak oturum alirsan o oturumla tum avrupa ulkelerini gezebilirsin.
Polonya Vize Başvuru Şartları
Öncelikle Polonya'nın bordo pasaporta sahip Türkiye vatandaşlarından vize talep ettiğini bilmelisiniz. T.C. Diplomatik, Hususi ve Hizmet pasaportu olan vatandaşlar ise 180 günde maksimum 90 gün konaklama şartı ile Polonya vizesinden muaftır.
Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 2024 Raporu'na göre Bulgaristan vatandaşları sınır kapısında vize alarak, e-vizeyle veya vizesiz 179 ülkeye seyahat edebilmektedirler. Bu sayede Bulgar vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 13. sırada, bir başka endekse göre ise 9. sırada yer almaktadır.
İtalya pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 2. sıradadır. İtalya pasaportu sahipleri, 193 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 36 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Dünya pasaportu
Vatikan, Dünya Pasaportunu desteklemektedir. Şimdiye dek 6 devletin bu pasaportu tanıdığı bilinmektedir. (Ekvador, Moritanya, Tanzanya, Togo, Burkina Faso ve Zambiya) Dünya pasaportuna sahip ünlü isimler arasında Julian Assange ve Edward Snowden da bulunmaktadır.
WSA'ya göre Özel kapağı ile on beş yıl için geçerli olan “Dünya Donör Pasaportu”, en az 400 $ bir bağış karşılığında verilir ve mülteciler ve vatansızlar için ücretsiz belgeler vermek için kullanılır.
Hususi pasaport olarak isimlendirilen yeşil pasaport ise devlet dairelerinde resmi olarak çalışan kadrolu personellere ve ailelerine verilir. Yeşil pasaporta sahip olan kişilerin en büyük avantajı, birçok Avrupa ülkesine girişte vize şartını yerine getirmek zorunda olmamalarıdır.
Rusya Federasyonu pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 48. sıradadır. Rusya Federasyonu pasaportu sahipleri, 116 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 113 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Polonya'da verilen daimî oturma izni size Polonya dışında bir ülkede çalışma hakkı vermez. Daimî oturma izni (kalıcı oturma kartı) yabancılara Schengen bölgesinde ki diğer ülkelere seyahat etme hakkı verir. Ancak, bir yabancının bu esasa göre kalış süresi 180 günlük süre içinde 90 günü aşamaz.
Polonya çalışma vizesi ile Almanya'da çalışmak mümkün değildir. Polonya çalışma vizesi, sadece ülke sınırları içinde çalışılması için verilir.¹⁰ Çalışma izni verilen şirketten ayrılmak isterseniz yeni çalışma izni için başvurmanız gerekir.
Ulusal Vize (D tipi vize): Polonya'da 90 günden fazla kalınmasına imkan tanır. Havaalanı Transit Vizesi (A tipi vize): Schengen Bölgesindeki bir havalimanı transit geçiş için kullanılacaksa alınması gereken vizedir.
İsviçre, İzlanda ve Norveç ise daha sonra Schengen vizesi ile giriş yapılan ülkeler statüsü kazanmıştır. Schengen vizesi olanlar sadece Meksika'ya vize almadan giriş yapabilirler. Kanada'ya gitmek isteyen ve Schengen vizesine sahip olan kişiler mutlaka Kanada vizesi almak zorundadır.
Polonya oturum izni ile hangi ülkelere gidilir ? Polonya oturum izni sahipleri, 180 günde 90 günü aşmamak kaydıyla Schengen bölgesindeki diğer ülkelere turistik amaçlı olarak vizesiz seyahat edebilirler. Schengen bölgesi, 26 Avrupa ülkesini kapsayan bir seyahat alanıdır.
Umuma Mahsus Pasaport, Hizmet Pasaportu ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Geçici pasaport ya da pembe pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye dış temsilciliklerinden (konsolosluklar) alabileceği seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaport kaybı, pasaport süre aşımı ve sınırdışı edilme gibi durumlarda, 1 ay boyunca geçerli olmak üzere verilir.
Suudi Arabistan Umre vizesi için Umuma Mahsus (Bordo), Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) pasaport sahibi T.C. Türk Vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.
Umuma mahsus pasaportlar 60 sayfa olup, dış kapak rengi laciverttir. Umuma mahsus pasaportlar 2 nev'i olup, bunlar umuma mahsus münferit ve umuma mahsus müşterek pasaportlardır. Umuma mahsus münferit pasaportlar Pasaport Kanununun 15'inci ve 17'inci maddelerine göre tanzim edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri