Polonya'da artan işsizlik oranına rağmen sağlık, bilgi işlem, teknoloji ve mühendislik gibi sektörlerde çok sayıda açık pozisyon bulunmaktadır. Polonya'da yasal çalışma süresi hafta içi 5 gün olmak üzere haftalık 40 saattir. Polonya'da fazla mesai maaş ekleri veya ücretli izinler ile telafi edilmektedir.
Polonya'da çalışmak isteyen Türkler için öne çıkan meslekler yemek sektörü, bilişim teknolojisi, uluslararası pazarlama, ekonomi ve uluslararası firmalarda çağrı merkezinde çalışmak olarak sıralanabilir. Ülkede Türkler tarafından açılmış pek çok yemek işletmesi bulunmaktadır.
Polonya'daki bir firmada çalışıp maaş alacak her bir TC vatandaşı Polonya çalışma izni başvurusunda bulunmak ve çalışma vizesi almak zorundadır. Polonya çalışma izni – çalışma vizesi ile Polonya'da 90 günden daha uzun süre çalışma imkanına sahip olabilirsiniz.
Polonya'da uzun süreli çalışma ve oturum izni alabilmek için gerekli olan vize tipi Polonya Ulusal (D-tipi) çalışma vizesidir. Bu vize sayesinde Polonya'da uzun süreli olarak çalışabilir ve oturum hakkı elde edebilirsiniz. Ayrıca ailenizi de yanınıza almak isterseniz, Polonya Aile Birleşimi Vizesi de alabilirsiniz.
Asgari Ücret: Polonya'da asgari ücret 2023 yılı itibariyle brüt 3.010 PLN (yaklaşık 6.500 TL), net 2.363 PLN (yaklaşık 5.100 TL)'dir. Mesai Saatleri: Yasal çalışma süresi haftada 40 saattir. Fazla mesai ücreti normal ücretin %150-200'ü kadardır.
İlgili 22 soru bulundu
Dolayısıyla önceliklerinizi iyi belirlemeniz gerekiyor. Polonya'da Part-Time iş ücretleri ve asgari ücret ne kadar? Part-time çalışma ücretleri işten işe göre değişmekte olup saatlik çalışma ücreti 2022 yılı verilerine göre 18,30 PLN olarak belirlenmiştir. Polonya'da asgari ücret ise 2800 PLN'dir.
Polonya'da Asgari Ücret 2021 Yılında Kaç Zloty'dir? Trading Economics'in verilerine göre 2021 yılında Polonya'daki asgari ücret 3.000 Zloty'dir. Polonya asgari ücret, 660,24 Euro yani 779,80 ABD Doları ve 6.604,52 Türk Lirası'na eşittir.
Polonya temel gıda maddelerini baz alırsak Orta Avrupa ülkelerine kıyasla yaşam giderleri açısından epeyce ucuz bir ülkedir. Devlet yada özel öğrenci yurtlarında ikamet eden, ortalama bir yaşam süren bir öğrenci aylık 350 Avroluk bütçeyle hayatını sürdürebilir.
Kış Aralık-Mart sürer ve kar kısa veya daha uzun dönemini kapsamaktadır.
Lehçe (język polski, polszczyzna), Polonyalıların konuştuğu dil. Polonya'nın resmî dilidir ve 39 milyonu Polonya'da olmak üzere dünyada toplam 50 milyon kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilir. Hint-Avrupa dilleri ailesinin Slav dilleri öbeğine bağlı bir dildir.
Polonya Çalışma vizesi işlemlerinin konsolosluk tarafından yürütüldüğünü ve Schengen vizesine göre daha zor ve karışık olduğunu profesyonel bir destek almanız gerektiğini unutmayınız. Uzman desteğini konsolosluklarda vize başvurunuzun akıbeti için daha sağlıklı olacağını belirtmektedir.
Polonya çalışma vizesi için gerekli evraklar
Vize ücreti olarak 91 USD ödenir.
Polonya'da kalıcı oturum izni almak için, sürekli olarak en az 5 yıl boyunca Polonya'da yasal göçmen statüsünde yaşamış veya ikamet etmek gerekir. Ayrıca, Polonya'da süresiz oturum alabilmenin bir diğer şartı, Polonya vatandaşı ile evli olması veya Polonya Cumhuriyetine sığınma hakkı almış olması gerekmektedir.
Kiliseleri, müzeleri, ihtişamlı kaleleri ve saraylarıyla ünlü Polonya'da, başkent Varşova ile birlikte Krakow, Vroclaw, Poznan ve Gdansk görülmeye değer şehirler arasında. 19. yüzyılın en ünlü piyanistlerinden Fredric Chopin'in doğum yeri olan ülke, keşif tutkunlarını bekliyor.
Polonya'ya gitmek isteyenlerin yapması gereken ilk şey vize başvurusunda bulunmaktır. Bu başvurunun hangi vize tipine yapılacağı ve nerede gerçekleştirileceği ise Polonya ziyaretinin amacına göre değişiklik gösterir. Ancak tüm Polonya vize başvurularında randevu almak zorunludur.
Aslında Polonya bir Avrupa ülkesi olmasına rağmen son derece ucuz olan bir ülkedir. Ülkenin para biriminden dolayı yemek, içmek, konaklamak gibi zaruri ihtiyaçlar her zaman diğer Avrupa ülkelerine göre ucuzdur. Hatta ülkemiz ile kıyaslandığında ne kadar da ucuz olduğunu görmek mümkündür.
1 kilo domates 5 Zloti, 300 gram beyaz ekmek 1.25 civarındadır. Fiyatlar şehirden şehire de değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin Varşova'da alacağınız bir ürün ile Krakov'da alacağınız bir ürün arasında 0.15 Zloti fark edebilmektedir. Birim fiyatta hemen hemen Türkiye ile aynıdır.
Vize başvurusu yapmadan önce hangi tür bir vize için başvuracağınıza karar vermelisiniz: Schengen Vizesi (C tipi vize) – Bu vize Polonya'da veya diğer Schengen ülkelerinde 180 günlük bir süre boyunca en fazla 90 gün kalmanıza imkân verir.
Genellikle bir öğrencinin aylık konaklama masrafı 150-200 Euro civarındadır. Ulaşım, beslenme, sosyal giderler vb harcamalar için genellikle aylık 300- 400 Euro yeterli olmaktadır. Genel olarak bir öğrencinin aylık masraflarının 500-600 Euro civarında olduğu söylenebilir.
Polonya genel olarak güvenli bir ülke, ancak Küresel Barış Endeksi'nin sıralamasına göre İspanya 25'inci sıradayken, 24'üncü sırada olmayı da hak etmiyor.
Polonya ekonomisi, Avrupa Birliği'nin sekizinci en büyük ekonomisidir ve Avrupa Birliği'nin eski Doğu Bloğu'ndan olan üyeleri arasında ise en büyüğüdür.
Polonya'da asgari ücret 978 euro'dur. Türk Lirasına Çevirdiğimizde bu rakam 33893,38 TL'dir.
Polonya'da iş gücü piyasasında 17 milyonun üzerinde insan olduğunu aktaran Morawiecki, hükümet olarak ülkedeki asgari ücreti gelecek yıl ocaktan itibaren yüzde 21,54 artışla 3 bin 490 zlotiden (780 Euro) 4 bin 242 zlotiye (950 Euro) çıkarmayı planladıklarını kaydetti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri