Polyamid ingilizce adıyla poliamid yarı kristalin bir polimer çeşididir. Mühendislik plastiklerinden olan polyamid halk dilinde naylon olarak da bilinmektedir. Sert bir plastik olan bu plastik çeşidi aşınmaya ve bükülmeye karşı dayanıklı bir plastik çeşididir.
Bu plastikde sağlık için en önemli tehlike arz eden çeşitli kimyasallar yer alır. Bunlardan biri de Bisphenol A (BPA) denen maddedir. Bu madde polikarbonatı çok sert ve cam gibi parlak hale getirmek için kullanılır. Çünkü BPA'nın hormonal sistemde bozukluğa neden olduğu yönünde bulgular vardır.
Polyamid sert, rijit, kaygan ve iyi mekanik dayanım değerlerine sahip bir malzemedir. NAYLON adı altında anılır. Kimyasal mukavemeti orta değerdedir, bazı asit ve bazlara karşı mukavemeti vardır. Polyamid 6 bünyesinde su toplama özelliğine sahiptir.
Poliamit dünyada üretilen ilk sentetik kumaş ham maddesidir ve halk arasında polyamid lifleri için naylon sözcüğü yaygın bir ad olarak kullanılmaktadır. Naylon sözcüğü dilimize, İngilizce nylon teriminden geçmiştir.
Polyamidler, amid birimler içeren uzun zincir polimerlerdir (N-H-C=O). Bu polimerler, bir asidin amit ile polimerizasyonundan elde edilmektedir. Örneğin Polyamid 6.6 (PA 66) adipik asidin heksametilediyenamin ile reaksiyonundan elde edilir.
İlgili 30 soru bulundu
Mühendislik plastiklerinden olan polyamid halk dilinde naylon olarak da bilinmektedir. Sert bir plastik olan bu plastik çeşidi aşınmaya ve bükülmeye karşı dayanıklı bir plastik çeşididir.
Polyamid kumaşlar sentetik olarak üretilmektedir. Yapay yani sentetik polyamidlere örnek olarak naylon, kevlar, sodyum (poli) aspertat verilebilir. Bir asit klorid grubu veya karboksilik asit ve bir amino grubun yoğuşma reaksiyonundan amit bağı elde edilir.
Dayanıklı bir özelliğe sahip olan polyamid kumaşlar yapıları itibari ile vücudu terleten bir özelliğe sahiptir. Bu yönü ile özellikle sıcak yerlerde giyilen polyamid kumaşların terletme özelliği bulunmaktadır.
Yüksek kalite Polyamid Polyester iki üründe de mevcuttur. Polyesterden onlarca kat üstün ve hijyenik yapıya sahiptir. Polyamid kumaş kullanımı daha uzun süre gider. Polyester perde ve polyamid çoraplar sentetik olmasına rağmen çok yüksek kalitede olabilir.
Su geçirmeme özelliğine de sahip olan kumaş, fonksiyonelliğiyle dikkatleri üzerinde toplar. Genellikle çorap, pantolon, tayt, palto, kazak, spor giyim, mayo ya da çeşitli aksesuarlarda kullanılsa da farklı malzemelerle karıştırıldığında polyamid mobilyalarda da kullanılabilen bir malzeme haline gelir.
Su veya nem emme özelliği sıfıra yakın değerdedir. Gıda kodeksine uygun , insan sağlığı için zararsız bir malzemedir , dolayısı ile kasap tahtası olarak endüstriyel mutfaklarda tercih edilir.
Poliamid, amid bağları tarafından bağlanmış monomerler içeren bir polimerdir. Doğal ve sentetik örnekleri mevcuttur. En yaygın, doğada bulunan örnekleri polipeptit ve proteinlerdir, örneğin ipek, yün. Yapay, sentetik poliamitlere örnek olarak (naylon, kevlar, sodyum (poli)aspertat verilerebilir.
Polyamid kumaşın en ünlü biçimi naylondur. Ancak bu tekstilin oldukça farklı çeşitleri vardır. Bu tür kumaşlar karbon bazlı moleküllerden türetilir ve tamamen sentetiktirler. Bu da suni ipek gibi yarı sentetik kumaşlardan ve pamuk gibi tamamen organik kumaşlardan doğal olarak farklı oldukları anlamına gelir.
Naylon (Poliamid) Kumaş: Dünyada üretilen ilk sentetik liftir. Kömür, yağ, doğalgaz ve petrolden elde edilir. Zararlı ve kalıcı kimyasal yöntemlerle üretilir. Alerjik reaksiyonlara, omurga ağrısına, baş dönmesine ve kansere neden olabilir.
En güvenli plastik ürünlerin 1, 2, 4 ve 5 numaralı plastikler olduğunu ifade eden Demirkan, "Bu hepimizi ilgilendiren bir konu. Evimizde ve her yerde plastik kullanıyoruz. Plastikler ürünlerin numarası var, bunların en zararlısı 3-6 ve 7 numara plastikler.
Temizleme ve yıkama. Poliamid ve pamuklu kıyafetler, hassas yıkama programı ile 30 derecede makinede yıkanabilir. BMW Motorrad performans deterjanı veya hassas kumaşlar için bir sıvı çamaşır deterjanı kullanın. Yumuşatıcı kullanmayın.
Polyamid ve elastan, tekstil ürünlerinde sıkça kullanılan, pahalı bir kumaş türüdür. En önemli özellikleri ipeksi bir yumuşaklığa sahip olmalarıdır.
Pamuk (cotton), keten (linen), polyester, poliamid, akrilik, poliüretan maddeleri kullanılarak üretilmiş olanlar vegan.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Polyamid Sağlıklı mı? Polyamid kumaş sağlıklı mı sorusunu düşündüğümüzde özellikle iç çamaşırı ve çorap gibi direkt tenimizle temasta bulunan giysilerde kullanıldığı unutulmamalı. Nem emme özelliğinden yoksun olması sebebiyle ter emmeyen yapısı kötü kokulara ve enfeksiyonlara sebebiyet verebilir.
Polyamid ve polyester arasındaki fark, farklı polimerlerden yapılmış olmalarıdır. Polyester, erimiş bir polietilen tereftalattan ve poliamid, yağ, doğal gaz ve kömür işlenmesiyle elde edilen plastikten elde edilir. Bu malzemelerin çeşitleri var. En ünlü poliamitler kapron, naylon ve perlondur.
Basit dişlilerde, yataklarda, civatalarda, flanşlarda, makara kayış kasnaklarında, kesim plakası, filtre plakası, tazgah tablası ve her türlü parça imalatında kullanılır.
Polyamid kumaş aynı zamanda naylon kumaş olarak da bilinmektedir. Plastikten üretimi gerçekleştirilmiş ve yüksek ısı ile basınca maruz kalarak, belli başlı bazı kimyasal aşamalar kapsamında üretilen bir kumaş olduğunu söylemek mümkün.
Poliamidler hem doğal hem de yapay olarak oluşur. Doğal olarak oluşan poliamid örnekleri, yün ve ipek gibi proteinlerdir. Yapay olarak yapılmış poliamidler, naylonlar, aramidler ve sodyum poliaspartat gibi malzemeler veren kademeli büyüme polimerizasyonu veya katı faz sentezi yoluyla yapılabilir.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri