Polyester kumaşların dayanıklı ve uzun ömürlü olması dikkat çeker. Bu özellikleri sayesinde giyim, ev tekstili, mobilya ve endüstriyel kullanımlar gibi birçok alanda tercih edilirler. Polyester ip kumaşlar neme karşı dayanıklı olması sayesinde açık hava etkinlikleri ve spor aktiviteleri için ideal kullanım sunar.
Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Hem kadın, hem de erkek giyiminde tercih edilen polyester kumaşlar, rahat bir kalıba sahiptir. Doğal bir yapıya sahip olmamasına rağmen rahat ve konfor sağlayan polyester kumaş birçok farklı alt ve üst giyimde kullanılır.
Polyester kumaşlar kolay üretimleri, şık yapıları ve ekonomik fiyatları nedeni ile günümüzde en çok kullanılan ürün grubunda bulunur. Oldukça geniş bir yelpazeye sahip olmaları ise polyester kumaşların neredeyse her ürün sınıfında tercih edilmesini sağlar.
İlgili 30 soru bulundu
Her ikisi de giysi yapımında kullanılan kumaştır. Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Hava alabilen kumaşlar giyin: Pamuk gibi doğal kumaşlar, Ter kokusunu uzak tutmakta polyester, naylon ve suni ipekten daha iyidir. Doğal lifler nefes alır ve terin buharlaşmasına izin verir. Cilde karşı ter tutan kumaşlardan kaçının. Bunlar vücut kokusunun gelişmesi için daha iyi bir üreme alanı sağlar.
Polyester Giysilerin Avantajı
Ayrıca kullanımdan dolayı iz yapmaz. (Pantolonlar, pijamalarda diz izi yapmaz.) Kolayca kurur. Polyester kumaş sağlam, hafif, ütü gerektirmeyen bir kumaştır.
Polyester kumaşlar pamuklu kumaşlara göre daha dayanıklı olur ve daha az kırışır. Polyester kumaşlar neme karşı dayanıklı olması sayesinde hızlı bir şekilde kurur. Bu özellikler polyester kumaşları açık hava etkinlikleri ve spor aktiviteleri için ideal hale getirir. Polyester kumaşlar renklerini uzun süre korurlar.
Polyester gibi sentetik kumaşların ortak sorunu, nefes almamalarıdır. Onu giydiğinizde terli hissedebilir ve rahatsız edici boyutlara ulaşan nem hissine sahip olabilirsiniz. Bunun nedeni ise pamuk benzeri doğal kumaşlara kıyasla polyesterin nem emiliminin yetersiz olmasıdır.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Derinin hava almasını önler. Polyester ve naylon kumaşlar gribal enfeksiyonlara davetiye çıkarmakla birlikte, çeşitli cilt hastalıklarına ve kadın hastalıklarına sebep olabilir.
Hava geçirmeyen bir kumaş yapısına sahip olan polyester bazlı kumaşlar kışın sizi sıcak tutar. Yazında terletmeyen yumuşak ve rahatsız etmeyen kumaş yapısında olduğunu söyleyebiliriz. Kışın rahatlıkla polyester kumaşı tercih edebilirsiniz.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Polyester Kumaş koku yapar mı? Polyester kumaşların hava geçirmeme özelliğinden dolayı yaz aylarında koku yapar. Toz ve kiri absorb eder ve zamanla liflere nüfus eder.
Polyester kumaşın terleten bir yapıya sahip olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle sıcak havalarda mutlaka kullanılmaması gereken bir kumaş olduğunu eklemek gerekir. Çünkü herhangi bir şekilde teri emmez ve ciddi anlamda terleme yaratır.
Yazın en büyük sorunlardan biri giysilerimizde hangi kumaşı tercih edeceğimizdir. İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Yün Kumaşlar
Kışlık giysiler için kumaş söz konusu olduğunda, yün kesinlikle en başta gelmektedir. Yün, koyunlardan elde edilen doğal bir elyaftır ve oldukça şaşırtıcı özelliklere sahiptir. Birincisi, yün harika bir yalıtkandır, bu da sizi soğuk havalarda sıcak tutması anlamına gelir.
KETEN. Keten gömlek ve ceketler yazın terletmediği ve koku yapmadığı için tercih edilebilecek kumaş türlerindendir. Çabuk kırıştığı için, pantolon ve etek yerine gömlek tercih etmek kullanım açısından daha rahattır.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Bir kumaşın polyester olduğu nasıl anlaşılır? Yakma testi kumaşın içeriğini anlamak için en basit testtir. Polyester kumaşın bir kenarını yaktığınızda yanan plastik gibi kokar ve koyu bir duman çıkartır. Yandıktan sonraki kalıntı da sert plastik gibidir..
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
Bununla birlikte, akrilik büyük oranda akrilonitril kullanır. Kimyasal bileşimi, polyesterden daha az dayanıklı olmasını sağlar. Daha kolay küçülebilir ve zamanla boncuklanma eğilimi gösterir. Polyester çok daha fazla çok yönlülüğe sahiptir, ancak akrilik daha fazla sıcaklık sunar.
Giysilerin üretiminde kullanılan doğal, suni ya da sentetik bütün lifler pamuklanma ve tüylenme eğilimi gösterirler. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim daha azdır.
Yazın Terletmeyen Kumaşlar
Sıcak havalarda terletmeyen kumaşlardan birisi de tülbent kumaşlardır. Bu kumaşlar hafif, yumuşacık ve serindir. Terletmeyen kumaşlara ulaşmak isteyen kişiler pamuklu kıyafetlere yönelebilir. Pamuklu kıyafetler, kişilerin sıcak yaz aylarını daha rahat atlatmasını sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri