Madde 19 - POMEM'lere girmeye hak kazanan asil adayların geçici kayıtları yapılır. Bu öğrenciler iki hafta süre ile intibak eğitimine tabi tutulurlar. Eğitim süresinin kısıtlı olması durumunda, intibak eğitimleri yaptırılmaz, bu süre içerisinde yapılması gereken işlemler eğitim-öğretim süresi içerisinde yapılır.
Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM): POMEM'ler, öğrencileri lisans mezunlarından oluşan, 8 aylık kurs türü bir eğitim veren Polis Akademisine bağlı eğitim kurumları. POMEM' den mezun olan öğrenciler Emniyet Teşkilatının çeşitli birimlerine aday polis olarak atanabilir.
Polislik mesleği yapılan sınavlar sonucu POMEM'de başlamaktadır. Sınava giriş şartları, mülakat sınavı, sağlık şartları vb dava konusu edilebilirken sınavı kazandıktan sonra POMEM eğitimi sırasında da güvenlik soruşturması, sağlık şartları vb ilişik kesme işlemleri tesis edilebilmektedir.
Öncelikle polislik sınavını kazandığınız zaman geçici bir kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Bu aşamadan sonra öğrenciler intibak eğitimine alınmaktadır. İntibak eğitiminin başarıyla tamamlanması çok önemlidir. Bu eğitimde başarısız olan kişiler doğrudan elenmektedir.
Lisans mezunları ise POMEM sınavını kazandıktan ve eğitim aldıktan sonra polis memuru olurlar. Ancak lisans mezunları için bir seçenek daha mevcuttur. PAEM sınavına giren lisans mezunları sınavı kazanıp eğitimlerini tamamladıktan sonra komiser yardımcısı ya da komiser olurlar.
İlgili 24 soru bulundu
Öğrenci müracaat tarihinden itibaren iki (2) aylık süre dolmadan evlenemez. Yapılacak soruşturma sonucuna göre öğrencilerin evlenmelerine POMEM Müdürünün onayı ile izin verilir.
(3) PAEM, POMEM'de öğrenim gören öğrencilere (6.528) gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarın % 70'i kadar harçlık verilir.
Ön Lisans Mezunu Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) eğitimi 12 ay, Lisans Mezunu Polis Meslek Eğitim Merkezi (PMEM) eğitimi ise 16 ay sürmektedir. Polis Meslek Yüksekokullarında ise eğitim süresi 4 yıldır.
Önlisans (2 yıllık) veya lisans(4 yıllık) mezunu olmak kaydıyla ÖSYM tarafından her yıl yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan İçişleri Bakanlığının belirlediği taban puanını alabilen herkes kanunda sayılan şartları da sağlaması halinde POMEM'e başvurarak polis olabilmektedir.
Polislik sınavını kazanıp gitmezseniz sizin yerinize yedeklerden alım yapılır. Bu nedenle sizin açınızdan sorun teşkil edecek bir durum ortaya çıkmaz. Ancak POMEM eğitimine başladıktan ve kesin kayıt hakkı kazandıktan sonra istifa etmeniz durumunda, belirli bir ödeme yapmanız gerekir.
Ayrıca, PMYO veya POMEM mezunu olan veya herhangi bir lisans programı mezunu olan kişiler de meslek içi sınavlara girip sınavı kazandıktan eğitime tabi tutulup komiser yardımcısı olarak rütbe alabilirler.
Polisler eğitimlerde maaş alırlar. Harçlık adı ile POMEM bünyesinde eğitim gören öğrencilere aylık 430 TL ödeme yapılmaktadır. Polis maaşını alma hakkı ise intibak sonrası elde edilmektedir.
29. Dönem polis meslek eğitimi için Polis Meslek Eğitim Merkezlerine planlanan adaylardan kayıt yaptırmayan ve istifa eden adayların yerine, lisans mezunu 226 erkek, ön lisans mezunu 25 erkek, lisans mezunu 33 kadın, ön lisans mezunu 34 kadın yedek adayın planlaması yapılmıştır.
Hizmet süresi 6 yıl olan birimlerde 4 yıl, Hizmet süresi 5 yıl olan birimlerde 3 yıl, Hizmet süresi 4 yıl olan birimlerde 2 yıl, Hizmet süresi 3 ve 2 yıl olan birimlerde 2 yıl görev yapmasında durumunda ikinci şark görevini tamamlamış sayılacaktır.
Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) mezunu Teşkilat mensuplarının muvafakat işlemleri 3201 Sayılı Emniyet Teşkilat Kanununun Ek-24'üncü maddesinde belirtilen "Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde Eğitimlerini başarı ile tamamlayanlar, Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına aday Polis Memuru olarak atanırlar.
Emniyet Teşkilatının ihtiyacı olan polis memurlarını yetiştirmek üzere Polis Akademisine bağlı, 2 yıl süre ile ön lisans düzeyinde, parasız yatılı, üniformalı, beslenme, barınma ve sağlık giderlerinin devletçe karşılandığı mesleki eğitim-öğretim ve uygulama yapan eğitim kurumlarıdır.
Polislik Meslek Yüksekokulu'na (PMYO) başvurabilmek için ham puanın 250 ve üzeri olması gerekmektedir. TYT sınavından 250 puan ve üzeri alan herkes PMYO'ya başvuru yapabilir. PMYO başvurusunun ardından adaylar sırasıyla ön sağlık, fiziksel yeterlilik sınavı ve sözlü mülakat sınavlarına alınır.
Türkiye'de polis memurlarının maaşı, rütbe, hizmet yılı, eğitim durumu, görev yaptıkları bölge ve alınan ek ödemeler gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. 2023 yılı itibariyle, Polis Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan yeni bir polis memurunun maaşı 25.539 TL'dir.
KPSS 2023 POLİSLİK ATAMA PUAN TÜRÜ
Lisans mezunlarının Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde polis olarak görev alabilmesi için KPSS puan şartı aranır. Polislik başvuruları için KPSS P3 puan türü dikkate alınmaktadır. KPSS P3 puanı ile POMEM ve PAEM'e başvuru yapılabilir.
1. Staj süresi; Tüm bölüm ve programlarımızda otuz (30) iş günüdür.
POMEM eğitim süresi toplam 8 ay sürmektedir. Eğitim programları farklı olan POMEM'lerde süreç, eğitim ve staj ile birlikte gerçekleştiriliyor.
Ülkemizde bulunan bu merkezler; Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM) (Polis yetiştirir ve 6 ay eğitim verilir.) Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) (Polis yetiştirir ve 2 yıl eğitim verilir.) Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM) (Komiser yetiştirir ve 11 ay eğitim verilir.)
Sınıfta ve koridorlarda elektronik cihazlar kullanılmaz, derste cep telefonu bulunan öğrenciler telefonlarını kapalı bir vaziyette bulundururlar.
MADDE 7 – (1) POMEM'lerde eğitim-öğretim süresi mezun olma esası ile en az (Değişik ibare:RG-6/1/2017-29940) dört aydır. Eğitim-öğretim ile sömestr izninin; süresi, başlama ve bitiş tarihleri Başkanlıkça belirlenir. Eğitim-öğretimin başlangıcında öğrencilere Başkanlıkça belirlenecek süreyle intibak eğitimi yaptırılır.
(2) Harçlıklar her aybaşında (ayın 15'inde) peşin olarak PAEM'de okuyan öğrencilere Başkanlıkça, POMEM ve PMYO'da okuyan öğrencilere ise bağlı bulundukları Müdürlüklerce ödenir. (3) Sınıfını geçen öğrenciler sınıf geçme listelerinin ilanını takip eden aydan itibaren üst sınıfın harçlığını alırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri