Polis Akademisi mezunu komiserlerin rütbe bekleme süresi 4 yıldır. Ayrıca, PMYO veya POMEM mezunu olan veya herhangi bir lisans programı mezunu olan kişiler de meslek içi sınavlara girip sınavı kazandıktan eğitime tabi tutulup komiser yardımcısı olarak rütbe alabilirler.
Komiser olabilmek için lisans veya önlisans mezun olmak gerekir. Açılmış olan polis okulları da tercih edilen yerler arasındadır. Polis Amirleri Eğitim Merkezi komiser yardımcısı yetiştirir. Buraya giden kişiler gerekli şartları sağlandığı zaman komiser olabilirler.
2– Başvuru tarihi itibarıyla polislik mesleğinde fiilen iki yılı doldurmuş olmak. 3– Son iki performans değerlendirme puanı iyi veya çok iyi seviyesinde olmak. 4– Son iki yıl içinde kısa süreli kıdem durdurma cezası ve meslek yaşantısı içerisinde uzun süreli kıdem durdurma cezası almamış olmak.
Polis memurları PMYO ve POMEM'den mezun olurlar. Daha sonra, belli dönemlerde açılan sınavlarda başarı gösterenler üst rütbelere (Komiser yardımcısı ve Başpolis) terfi olabilirler. İlgili yönetmelik gereği yapılan sınavda başarılı olduktan sonra eğitim sonrası Komiser Yardımcısı rütbesine nisbedilirler.
Komiser olabilmek için mutlaka ön lisans ya da lisans mezunu olmak gerekir. Polisler için özel olarak açılan polis okulları komiser olmak için gerekli yollardan bir tanesidir. Komiser yardımcısı yetiştiren PAEM (Polis Amirleri Eğitim Merkezi) de yine tercih edilebilecek olan yerlerdendir.
İlgili 21 soru bulundu
Komiser olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Komiser maaşı 2023 verilerine göre ortalama 31.000 TL civarındadır.
Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM): POMEM'ler, öğrencileri lisans mezunlarından oluşan, 8 aylık kurs türü bir eğitim veren Polis Akademisine bağlı eğitim kurumları. POMEM' den mezun olan öğrenciler Emniyet Teşkilatının çeşitli birimlerine aday polis olarak atanabilir.
Aynı maddede 4 yıl süreli yükseköğrenimi bitirenlerin 9/1'den memuriyete başlaması öngörülmüş olup, polis memurları için ilave 1 derece dikkate alındığında başlangıç derece ve kademesi 8/1 olacaktır.
Adayların başarı sıralamasına esas PAEM giriş puanı; KPSS puanının %25'i, fiziki yeterlilik sınavı puanın %25'i ve mülakat/sözlü sınavı puanının %50'ının toplamıdır.
Komiser olabilmek için Polis Akademisi'ne bağlı Polis Amirleri Eğitim Merkezini (PAEM) bitirip Komiser Yardımcısı olduktan 4 yıl sonra terfi etmek gerekir. Polis Akademisi mezunu komiserlerin rütbe bekleme süresi 4 yıldır.
Polis eğitimini tamamlayan kişiler, belirli sınavları geçtikten sonra başkomiser olur. Polis Meslek ve Eğitim Merkezi ile Polis Meslek Yüksekokulunu bitiren polis memurları, 2 yıl içinde komiser yardımcılığı sınavına girmeye hak kazanır. Ayrıca, Başkomiser olmak için Polis Akademisi'nin bitirilmesi zorunludur.
Komiser olabilmek içen Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM) ile eğitime başlanmaktadır. PAEM katılım şartlarındaki yaş düzenlemesine göre 18 yaşını tamamlamış ve 30 yaşından gün almamış olmak şartıyla alımlar yapılmaktadır.
985 Komiser Yardımcısı adayına 20 günlük zorlu eğitim sırasında meslek hayatlarında karşılaşacakları zorlu koşullara yönelik hayati önem taşıyan bilgiler uygulamalı olarak veriliyor.
Sonuç olarak, komiser yardımcısı rütbesine terfi etmek için, Polis Meslek Yüksek Okulu'ndan mezun olmak, en az 5 yıl polis memuru olarak görev yapmak ve yapılan sınavlarda başarılı olmak gerekmektedir.
Polis Meslek Yüksekokulları
Emniyet Teşkilatının ihtiyacı olan polis memurlarını yetiştirmek üzere Polis Akademisine bağlı, 2 yıl süre ile ön lisans düzeyinde, parasız yatılı, üniformalı, beslenme, barınma ve sağlık giderlerinin devletçe karşılandığı mesleki eğitim-öğretim ve uygulama yapan eğitim kurumlarıdır.
Türk polis teşkilatında, amirlik sıralaması şu şekildedir: Emniyet Genel Müdürü, Genel Müdür Yardımcısı, İl Emniyet Müdürü, Emniyet Müdürü, Başkomiser, Komiser, Başpolis Memuru, Polis Memuru ve Çarşı ve Mahalle Bekçisi. “Büyük Başkomiser” terimi ise amirlik sıralamasında yer almaz.
POMEM YAŞ SINIRI VAR MI? Polis olabilmek için belirlenmiş olan bir yaş sınırı vardır. Bu sınır ise, reşit olmak yani 18 yaşına girmiş olmak ve 30 yaşını geçmemek şartıdır.
Son olarak ise POMEM, Polis Meslek Eğitim Merkezleri, ön lisans ve lisans mezunlarına en az 4 ay olacak şekilde eğitim vermek suretiyle polis memuru yetiştirmekte olup yukarıda da bahsettiğimiz üzere KPSS'de belirtilen puan üzerinden alım yapmaktadır.
Yunus polisi olabilmek için öncelikle PMYO ya da POMEM okullarından birinden mezun olmak gerekir. İldeki yunus polis ihtiyacına göre ise, PMYO ve POMEM okullarından yeni mezun olan kişiler arasında alım yapılır.
Yeni polis aylığı son memur zammı ile birlikte güncellendi. Yeni polis memuru 2023 yılında 27.960,00 TL maaş almaktadır. Bekar veya evli olması, görev yeri ve diğer etkenlere bağlı olarak yapılacak ek ödemeler de paylaşılan maaşa eklenmektedir.
TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle birlikte memurlara yapılan Temmuz zammı sonra Başkomiser maaşı 20.873 liradan 32.626 liraya yükselmiş oldu.
Yunus polis maaşı 2022: 13.125,00 TL – 13.950,00 TL.
Sivil Polis maaşları ortalama olarak 19.500 TL – 40.000 TL arasında farklılık göstermektedir. Çalışma yılı, kıdemi yüksek sivil polisler daha yüksek maaş alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri