Pompa krank mili, pistonlar üzerinde bulunan demir çubuk şeklindeki yapıya verilen isimdir. Motorun işlevselliğini sağlamak adına tercih edilen bu çubukların genellikle dökme demirlerden imal edildiğinden söz etmek gerekmektedir. Pompa krank milleri yapısal olarak U şeklinde boşluklara sahip yapılardır.
Mil Nedir , gücü veya hareketi iletmek için kullanılan dairesel kesitli ve genellikle dönen bir parçadır. Dişliler, makaralar, volanlar, kranklar ve benzerleri gibi elemanların dönme eksenini veya salınımını sağlar ve hareket geometrisini kontrol eder.
Dik milli pompa, suyu dikey olarak yukarı taşımak için tasarlanmış bir pompa türüdür. Dik milli pompa, dikey olarak konumlandırılmıştır ve suyu yüksek basınçta taşımak için yüksek hızda döndürülür. Bu sayede, suyu dikey olarak yukarıya taşıyabilir ve yüksek basınçta kullanılabilir hale getirebilirsiniz.
Pompalar, sıvıların basıncını ve toplam enerjisini arttırır. İçine çektiği akışkana kinetik ya da potansiyel enerji kazandırmaya yarar. Genel olarak pompa, akışkanları bir yerden bir yere iletmeye, daha yükseğe çıkarmaya ve gazları sıkıştırıp kapalı kapıların içindeki gazların boşaltılmasına yarar.
Milli pompalarda kademe kuyuya indirilir ve dönme momenti boru içinde biribirine bağlanana miller yardımı ile iletilir. Dalgıç Pompalarda motor enerjisini motora bağlanan elektrik kablosuyla sağlar. Milli pompalarda traktör kuyruk milinden veya yukarda olan elektrik motorundan enerjisini alır.
İlgili 17 soru bulundu
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Salyangoz pompaların çalışma prensibinde merkezkaç kuvveti esas alınır. Pompalar daha sonra bu kuvvet ile kinetik enerjisini basınç enerjisine çevirir. Salyangoz pompalarda kullanılan en önemli parça çarktır. Bu çarklar içerisindeki suyun hızını artırabilmek için özel olarak tasarlanmış yapılardır.
Genel kullanım alanları terfi merkezleri, su arıtma sistemleri, yangın söndürme istasyonları, endüstriyel ve kamusal uygulamalar, su dağıtım şebekeleri, gemiler, madencilik sektörü, enerji santralleri, tarımsal sulama sistemleri ve genel rafineri prosesleridir.
Emme Seviyeleri
Pompanın motoru elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürür. Pompa, sonrasında bu mekanik enerjiyi sıvıya basınç olarak uygular. Emme seviyesini artırmak veya azaltmak bu nedenle sıvının potansiyel basıncını ayarlar. Pompa ne kadar yüksek basınç üretirse basma yüksekliği de o kadar fazla olur.
Geniş bir kullanım alanına sahip olan pompalar, birçok parçadan meydana gelmektedir. Pompaların pompa mili, emiş haznesi, süzgeç, aşınma bileziği, dişli çark, gövde, piston ve pompa başlığı gibi pek çok parçası bulunur. Pompa parçaları pompanın işlevini yerine getirmesi için gerekli olan malzemelerdir.
Hidrofor su basınçlarını arttırma sisteminde kullanılmak amacıyla üretilmiş elektrik ile çalışan pompa sistemidir.
NASIL ÇALIŞIR? Dalgıç pompalarda; sızdırmaz motor, pompa gövdesinde bulunan bir pervaneyi döndürür. Pompa, pompalamak için büyük olan her şeyi filtreleyen bir giriş ekranı içerebilir. Pervane dönerken, basınç medyayı pompa girişine iter ve çark sıvıyı hızlandırır ve tahliye hattına zorlar.
Gövdenin içinde yer alan çarkın sıvıya karşı yaptığı merkezkaç kuvveti ile basınçlı şekilde çalışan pompalar santrifüj pompa türüdür.
Eksantrik mili arızalanırsa, motor hiç çalışmayacaktır. Bunun nedeni, kırılmış veya gevşek bir eksantrik mili yatağı veya kırılmış veya gevşek bir eksantrik mili tahrik dişlisi olabilir. İkincisini seçerseniz, eksantrik mili tahrik dişlisini değiştirmeniz gerekebilir veya motorun tamamen değişmesi gerekebilir.
İNFÜZYON POMPASI KULLANIMI
Açma kapama düğmesine basılarak cihaz açılır. İnfüzyon pompası seti seruma takılır, set içerisindeki hava tahliye edilir. Serum cihaza yerleştirilir, serumun ucu damar yoluna bağlanır. Hastaya verilecek sıvının süresi ve dozu ayarlanarak start tuşuna basılır.
Pompanın ürettiği basınç sürekli izlenir ve pompa hızı gereken basıncı verecek şekilde ayarlanır. Talep arttıkça basınç düşmeye başlar ve bunu telafi etmek için pompanın hızı arttırılır. Talep düştüğünde basınç artar ve doğru basınç seviyesine ulaşmak için pompanın hızı düşürülür.
Yüksek seviyede ve basınçta olan sıvının potansiyel enerjisi depolanmış enerji demektir. Pompalar sıvıların enerjisini veya basıncını artıran makinelerdir.
Tüm pompalar için azami hava tahrik basıncı 10 Bar'dır.
Hidrolik pompa, sıvıları harekete geçirir ve sıvıların iş yapmasını sağlar ya da hidrolik pompa mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren bir araçtır. Pompalar basınç meydana getirmezler ya da basınç üretmezler. Akış sağlar ve gücü iletmek için kuvvet uygularlar.
Hidrolik pompa, mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren bir devre elemandır. Bir elektrik motoru veya içten yanmalı motordan aldığı dönme hareketi ile artan hacim - azalan hacim prensibine göre depodan akışkanı emer ve sisteme basar.
Hidrolik pompaların arkasında çok çeşitli tasarım ilkeleri ve konfigürasyonları mevcuttur. Her pompa, tüm ihtiyaçları karşılamayabilir ki bunun için 3 farklı pompa tipi mevcuttur; dişli pompalar, paletli pompalar, pistonlu pompalar.
Pompa sıvıları taşımak için kullanılan mekanik bir mekanizmadır. Bir pompa, sıvıyı düşük basınçtan yüksek basınca hareket ettirir ve bundan dolayı basınç içinde bir fark oluşturur.Pompalar mekanik kuvvetlerin fiziksel kaldırma veya sıkıştırma kuvveti ile maddeyi itmesi prensibini kullanarak çalışır.
Jet pompaları genelde toprak üstüne monte edilmiş, suyun bir emme borusu vasıtasıyla bulunduğu yerden tahliye edilmesini sağlayan pompalardır. Jet pompaları yeraltı sularının zengin olduğu bölgelerde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Kademeli bir pompa, suyun basıncını arttırmak için piston yerine bir çark kullanır. Her aşama için çark tipleri farklı veya aynı olabilir. Kademeli bir pompa, ayrıca çekme çubuğuna sahip bir pompa türüdür. Bunlarda, pompanın çıkışındaki su basıncı, giriş suyu basıncından çok yüksektir.
Tek kademeli santrifüj pompa, sıvı ve sıvı veya askıya alınmış parçacıklar ile gaz veya sıvı karışımıdır. Bıçak milinin kökünün girişine girer ve santrifüj kuvveti elde etmek için dönen bıçağa dayanır. Daha sonra yüksek basınç üretir ve basınç tahliye çıkışından dışarı akar. Bu medya dağıtım aygıtlarından.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri