Buluş Nedir? Buluş, yeni bir düşünce, yöntem ya da aygıt üretmektir.
İcat eden kişilere ise mucit denir.
Buluş Ne Demek ? Buluş, daha önce var olan ama var olduğu bilinmeyen bir şeyin öğrenilmesidir. Buluşa örnek verecek olursak, Newton'un yerçekimini fark etmesidir. Buluşu gerçekleştiren kişiye kaşif denilmektedir.
Mucit, bir şeyi ilk kez bulan kimsedir. İcat yapan, geliştiren ve yaratıcı kişi olarak da açıklanabilir. Buluş yapan kimseye, fikir ve metot üreten kişiye de mucit denilmektedir.
Ayrıca, buluşu gerçekleştiren kişiye “kâşif” ve buluş ya da icat geliştiren kişiye ise “mucit” denir.
İlgili 40 soru bulundu
Türk Dil Kurumunun Büyük Sözlüğünde buluş; “ilk defa yeni bir şey yaratma, icat”, “bilinen bilgilerden yararlanarak daha önce bilinmeyen yeni bir bulguya ulaşma veya yöntem geliştirme, icat” anlamında kullanılmıştır.
Mucit; yeni bir buluş ortaya koyan, icat eden kişiye mucit denir.
Buluşçu daima gerçek bir kişi iken buluş sahibi tüzel kişilik olabilir. 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu (“SMK”) 109. Maddesine göre buluşun sahibi, kural olarak buluşçu ve onun halefleridir. Buna bağlı olarak da patent için başvurma hakkı da buluşçuya veya onun haleflerine aittir.
Yeni doğacak bebeğine Mucit ismini vermeyi düşünenler, bu ismin ne anlama geldiğini araştırıyor. Mucit isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Yeni bir buluş ortaya koyan, icat eden kimse.
Buluş ya da icat, daha önce bulunmayan bir şeyin insan çabasıyla oluşturulmasıdır. İcatların çoğu daha önce var olan teknolojilerin yeni ve benzersiz biçimde bir araya getirilmesinin sonucudur.
İcat kelimesinin bilinen sadece bir eş anlamlısı bulunuyor. Buluş sözcüğü herkesin anlamını bildiği bir sözcük olup, icat kelimesiyle aynı anlama sahiptir.
Yazının icadı; insanlık tarihinin seyrini değiştiren ve tarihi çağların başlangıcı olarak kabul edilen büyük bir devrimdir. İnsanlığın gerçekleştirdiği tüm buluşlar gibi bir ihtiyaçtan doğmuş olan yazı ile ağızdan dökülen sözcükler kayda alınmış ve bu bilgiler nesiller boyu aktarılma imkânına sahip olmuştur.
İnovasyon yaratıcılığın kullanımı ve uygulanmasıdır. Yaratıcılık yeni şeyler düşünmektir. İcat, bir teknolojik ürünün yapılabi- leceğini göstermektir.
İcat yapan kişiler ise ''mucit'' olarak adlandırılır. Kelimenin ikinci anlamı ise zihinde tasarlamak ve hayal etmektir.
İslam dininde Mucit ismi, her şeyi yoktan var eden Allah anlamına gelir. 1- Ampulün mucidinin Thomas Edison mu yoksa Nicolas Tesla mı olduğu hala tartışma konusudur. 2- Yeni bir şey icat etme başarısını gösteren mucitlerden çoğu, bu uğurda gece gündüz çalışmış ve birçok fedakarlıklarda bulunmuştur.
Edison, yaşamı boyunca pek çok buluş gerçekleştirmiş önemli bir mucit ve iş adamıdır. Buluşları için aldığı patentler sayesinde tarihin önemli ve verimli mucitleri listesinin başında yer alır.
Bilim insanı, bilimci veya bilimadamı-bilimkadını, evrene ilişkin olgulara ve değişkenlere yönelik bilimsel veri elde etme yöntemlerini kullanarak sistematik bir şekilde bilgi elde etmeye çalışan kişidir.
Patent, buluş sahibinin, buluş konusu ürünü 3. kişilerin belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ithal etmesini engelleme hakkı olan belgedir. Buluşu yapılan neredeyse her şey patent koruması kapsamına dahildir.
Estetik niteliği olan yaratmalar, insan gözüne ve zevkine hitap eden sanatsal değer taşıyan estetik dış görünüm düzenlemeleridir. Teknik olmayan özelliklere sahip ve yorumu sübjektif değerlendirmeler gerektiren bu yaratmalara patent verilmez.
Kimine göre, Floransa Cumhuriyeti'nde 1421 yılında ünlü mimar ve mucit Filippo Brunelleschi'ye, ünlü mimari eseri “Duomo of Florence'e Carraran” mermeri taşımak için tasarladığı gemisi için verilen belge ilk gerçek patenttir. Kimine göre ise Kral 6.
Buluş nedir: Belirli bir çaba harcanarak daha önceden bilinemeyen ve bulunmayan bir şeyin geliştirilmesidir. Bu geliştirmeler bazen rastlantısal, bazen de belirli bir ihtiyaç için yapılabilmektedir.
İnovatif (Yenilikçi) düşünme, hayallerini gerçekleştirmenin, fikir üretmein ve topluma fayda sağlayacak bilgilerin temel kaynağıdır. Bunun için değişime istekli, yaratıcı ve girişimci ruha sahip olmak gerekir. Denenmemişi deneyerek yeni fikirler üretmek, yaratıcılık ve hayal gücü gerektirir.
Keşif örnekleri arasında piyadeler, gemiler veya denizaltılar, askerî keşif aracı, insanlı veya insansız keşif uçakları, keşif uçağı, gözetim uçağı, yer gözlem uydusu, casus uydu ve yapay uydular tarafından gerçekleştirilen havadan keşif, devriyeler veya gizli gözlem noktası kurmak bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri