Salyangoz pompaların çalışma prensibinde merkezkaç kuvveti esas alınır. Pompalar daha sonra bu kuvvet ile kinetik enerjisini basınç enerjisine çevirir. Salyangoz pompalarda kullanılan en önemli parça çarktır. Bu çarklar içerisindeki suyun hızını artırabilmek için özel olarak tasarlanmış yapılardır.
Salyangoz pompalar, döner pompalar sınıflandırılmasına dahil edilebilir. 15. Yüzyıldan bu yana kullanımına devam edilen salyangoz pompalar süreç içinde gelişerek güncelliklerini korumaya devam ediyorlar. Akışkanın sahip olduğu kinetik enerjiyi, büyüyen kesit alanıyla aktarım sağlayarak basınca dönüştüren pompalardır.
Santrifüj pompa, içme suyu, kanalizasyon, tarım, petrol ve petrokimyasal alanlarında yaygındır. Santrifüj pompalar genellikle yüksek debisi, aşındırıcı çözeltilere dayanımı, karıştırma özelliği ve nispeten basit yapısı nedeniyle seçilir. Elektrik süpürgesine santrifüj fan olarak uygulanır.
Santrifüj pompalar düşük basınçlı sıvının yüksek basınca gelmesini sağlar. Böylece suyun taşınmasına ve daha geniş alana yayılmasına imkân tanır. Santrifüj pompaları özellikle tarım alanları için sıklıkla tercih edilir. Çünkü ürünler az miktarda suyla arazinin eşit ve verimli bir şekilde sulanmasını sağlar.
Santrifüj pompanın genel çalışma prensibi basınç oluşturma üzerine kuruludur. Pompanın içerisinde çark bulunur. Çarkın dönüşüyle vakum ortaya çıkar ve oluşan vakum sıvıları içerisine çeker. İçeri çekilmiş olan sıvı çarkın hızla dönmesini sağlar ve çark döndükçe içerideki su dışarıya atılır.
İlgili 30 soru bulundu
Santrifüj pompalar normalde 6 metreden çekim yaparken Jet pompalar ise 9 metre derinliğinden su çekme kapasitesine sahiptirler.
Kişilerin kendi elleriyle kazıp açtıkları kuyulardan su çıkarmak için santrifüj pompası kullanılır. Maksimum 6 metre kadar derin olan kuyulardan su çıkarılır. Bu pompa genelde küçük tarla alanlarını kullanmak için kullanılır.
Pompalar, endüstrinin hemen her alanında kullanılan ve sıvıların transferini gerçekleştiren mekanik cihazlardır. Bu bağlamda, endüstriyel ısıtma ve soğutma sistemleri, petrol tesisleri, atık su tahliyesi ve buna benzer uygulamalarda pompaları görmem mümkündür.
Mekanik salmastranın birbirine çakışan iki salmastra yüzü vardır. Normal koşullarda, salmastranın yağlanmasını garanti eden salmastra yüzeyleri arasında her zaman bir sıvı filmi bulunur. Tabii ki, pompada sıvı yoksa veya pompa çok fazla hava emiyorsa, salmastra yüzeyleri kuru kalır ve ısınmaya başlar.
4.4.
Hareketli parçalar pompa mili, çark ve çarka bağlı sızdırmazlık bileziklerinden meydana gelmektedir. Sabit parçalar ise emme ve basma ağızları, gövde, yataklar, sızdırmazlık elemanları (salmastra kutusu) ve çatı (şasi)'dan oluşmaktadır.
Hidrofor pompa, bir tür santrifüj pompadır. Boru hattındaki su basıncını çeşitli uygulamalar için yükseltir. Bu yardımcı pompalar, doğrudan güneş enerjisi ile uyumlu değildir düzenli ve sağlıklı elektrik şebekesi akımına ihtiyaç duyarlar.
Çarklı yapıya sahip olan pompa elektrik, dizel motor veya türbin sürücüsünden mekanik enerji alır. Aldığı mekanik enerjiyi içerisinde bulunan çark veya difüzör sayesinde kinetik enerjiye çevirir. Pompada bulunan temel malzemeler difüzör, salyangoz ve çarktır.
1. EMME BORUSUNA HAVANIN SIZMASI NEDEN OLABİLİR. 2. MOTOR DEVRİ YETERSİZ OLABİLİR. 3. MOTOR TERS İSTİKAMETTE DÖNMEKTEDİR. 4. VİZKOZİTE ARTMIŞ OLABİLİR. 5. TESİSATIN BASMA YÜKSEKLİĞİ POMPA MANOMETRİK YÜKSEKLİĞİNDEN FAZLA OLABİLİR.
Tek kademeli santrifüj pompa akan bir gövde ve sıvı, ya da askıda parçacıklar ve gaz veya sıvı karışımıdır. Bıçak şaftının kökündeki giriş girer ve santrifüj kuvveti bıçağın döndürülmesi ile elde edilir ve daha sonra yüksek basınç oluşturulur. Basınç kabartma çıkışından orta taşınır ve kurulur.
Merkezkaç akışlı pompada akışkan pompa merkezine eksenel olarak girer ve pompa gövdesinin dış çapı boyunca radyal olarak terk eder. Bu nedenle merkezkaç pompalara radyal akışlı pompalarda denir.
Hidrofor sürekli çalışırsa ne olur? Hidrofor sürekli çalışırsa, pompa ya da baskı kabının içine hava girebilir ve bu pompanın çalışmasını veya baskı kabının çalışmasını durdurabilir. Ayrıca, sürekli çalışan bir hidrofor, enerji tüketimini arttırmak ve sistemin gereksiz yüklenmesine yol açabilir.
– Pompa susuz çalıştırılmamalıdır. Hidroforun susuz çalışmasını önlemek amacıyla su deposu içine Su Seviye Flatörü konulmalıdır. Pompa susuz çalışırsa içindeki fanlar ve mekanik salmastra sürtünmeden dolayı ısınıp bir süre sonra kavrulacak ve yanacaktır.
Su olmadan çalışan hidrofor, pompa çark ve kademelerini tahrip eder ve böylece elektrik motoru yanar. Bu nedenle depodaki suyun kontrolü en önemli detaylardan biridir.
Sumak Pompalar, sıvıların basıncını ve toplam enerjisini arttırır. İçine çektiği akışkana kinetik ya da potansiyel enerji kazandırmaya yarar.
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Basitçe ifade etmek gerekirse basma yüksekliği, pompanın sıvıyı çıkarabileceği yüksekliktir ve metre veya fit cinsinden ölçülür. Bu değeri santrifüj pompaları belirtirken kullanırız çünkü pompalama özellikleri, sıvının özgül ağırlığından (genelde bağıl yoğunluk olarak adlandırılır) bağımsız olma eğilimindedir.
6metre derinlikten emiş yaparlar. Genel olarak küçük çaplı bahçe sulamalarında,yazlık ve villalarda hidrofor pompası olarak kullanılır. Su çarkının bronzolması nedeniyle ütü makinalarının buhar kazanlarına su basılmasında da uygulanabilir.
FARKLI GÜÇ VE TONAJ İÇİN SİZE ÖZEL SEÇİM YAPABİLİRİZ İLETİŞİME GEÇMENİZ YETERLİ OLACAKTIR.
3 hp Dalgıç Pompa Kaç Metreden Su Çeker? 3 hp dalgıç pompa kaç metreden su çeker, 44 metre den daha derin olmayan kuyularda genel su temini için kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri