Rahim sarkması var olan idrar kaçırma problemini maskeleyebilir ya da rahim sarkması ile idrar kaçırma birlikte olabilir. Pelvik taban kaslarının düzenli çalıştırılması rahim sarkmasını önleyici bir etkiye sahiptir. Rahim sarkması genellikle cerrahi olarak tedavi edilmektedir.
Bu noktada hastalığın şiddetine bağlı olarak kişinin önüne iki farklı seçenek sunulabilir. Pelvik dokuların onarımı için sentetik doku ya da kişinin farklı bir yerinden alınan doku ile zayıflayan dokular değiştirilir. Bir diğer cerrahi seçenek ise şiddetli rahim sarkmalarında uygulanan histerektomidir.
Rahim sarkmasının nedeni, rahim değil de rahimi tutan bağlar ve pelvik taban kaslarının bozulması ve beraberinde rahmin ya da idrar torbasının vajina içine doğru ilerlemesidir. Rahim sarkmalarında, rahmi almak çare olmamakta ve işlem sonrasında hastaların çoğunda vajina sarkması ortaya çıkmaktadır.
Öncelikli olarak, bazı hastalar rahim sarkması rahatsızlığına rağmen herhangi bir tedavi olmayıp, hayatlarına devam etmeyi tercih edebilmektedir. Ancak, tedavi isteyen ve hafif şiddetli pelvik organ sarkması durumlarında ameliyatsız tedavi seçeneği uygulanabilmektedir.
Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer.
İlgili 38 soru bulundu
Rahim sarkması elle hissedilir mi? Rahim sarkması ileri evrelerde her zaman elle hissedilir ve vajene geri itilmeye çalışılır. Daha erken evrelerde ise ıkınma, ağır kaldırma vb gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda elle hissedilebilir.
Özellikle geç evrede idrar yapmada zorluk sonrasında hastanın böbreklerinde genişleme ve hatta böbrek yetmezliği bile ortaya çıkmaktadır. Böbrek yetmezliği olmadığı sürece hayati bir tehlike oluşturmayan rahim sarkması, kadınların hayat kalitesini ciddi oranda bozmaktadır.
Bu hastalarda sarkmayı düzeltmek için hasta yaşı da çok ilerlemiş ise kısmi vajinal kapama işlemi yapılabilir. Bu hastalarda vajen tamamen kapatılmaz ancak sarkmayı engelleyen bir işlemle çeşitli dokular vajende dikilerek sarkma engellenir- ancak bu işlem sonrası cinsel ilişki mümkün olmaz.
Rahim sarkması ameliyatı ne kadar sürer? Yaklaşık 3-4 saat sürer. Karın bölgesinin alt kısmından bir kesi açılır.
Vajina daraltılması operasyonuna tıpta vajina estetiği (vajinoplasti:) adı verilir. Belirgin rahim sarkması durumunda karın yoluyla rahimi yerinde tutan bağlara ulaşılarak bu bağların yukarı çekilmesi ve böylelikle rahimin alınmaması mümkündür.
Jinekoloji; rahim, rahim ağzı, vajina, vulva, tüpler gibi kadın üreme organlarına ait her türlü hastalığın teşhis ve tedavisi, Obstetrik kısım ise, gebelik takibi ve gebelik sorunlarının giderilmesi ile ilgilenmektedir.
Fazla ağır kaldırmanın ya da ağır kaldırırken dikkatli olmamanın sonuçları rahim sarkmasına neden olabilir.
Eğer kişide Septate Uterus bozukluğu varsa, bu durumda histerektomi ile rahme girilerek, rahmin içinde kalmış olan orta hat kesilir ve rahim şekli düzeltilir. Oldukça basit bir işlemdir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Y şeklinde rahim hamileliğe engel olmaz, ama düşük ve erken doğuma neden olur.
Bu durum normalin anatomik bir değişikliğidir ve hamile kalmayı engellemediği bilinmektedir.
Mesane sarkması tedavi edilmezse kişinin hayat kalitesi etkilenir. Mesane sarkması ölümcül değildir. Ancak dışarı çıkan mesane dış etkenlere karşı daha savunmasız olur. Mesanede enfeksiyon kapma riski, ülser ya da kanama gibi durumların yaşanması olasılığı yükselir.
Rahimin sarkması bir neden değil bir sonuçtur. Rahimde bir anormallik yoksa kesinlikle alınmamalıdır. Rahmi alınan hastalarda kan kaybı daha fazla olmakta, ameliyat daha uzun sürmekte ve rahmin alınması ile ilgili kompliksyonlar fazla olmaktadır.
Rahmin alınması ameliyatı vajinal yoldan veya karından açık veya kapalı ameliyat ile yapılabilir. Vajinal rahim alınması işlemi bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında oldukça kolay tolere edilen bir cerrahidir.
Rahim alma ameliyatı kaç günde iyileşir? Ameliyatın açık ya da kapalı olmasına göre değişmekle beraber, rahim alma ameliyatının nekahat dönemi ortalama 4-6 hafta sürer.
Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Bakım
Rahim alındıktan ve hasta normal odasına getirilip iyice uyandıktan sonra , 6-7 saat sonra ayağa kaldırıp destekle yürütülür. Açık ameliyat olan hastalarda ağrı hissi kapalı ameliyata göre daha fazla olabilir. Ama bu durum ağrı kesicilerle halledilir.
Her yaşta görülebilen bir durum olan rahim sarkması asla doğal karşılanmamalıdır. Doğum yapmış her yaştan kadında görülebilmekle birlikte 20'li yaşlarında bile görülen vakaların mevcut olduğu bir durumdur. Özellikle çok doğum yapmış ya da zorlu doğum yapmış kadınlar daha risk altındadır.
Ameliyat sonrası hastaların birkaç gün yatakta istirahat etmeleri gerekir. Rahim sarkması ameliyatının tam iyileşme süreci, hastaların yaşı ve rahmin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Bu doğrultuda ilgili süre, birkaç hafta veya aylar olabilir.
Rahim sarkması tedavisi alttan (vajinal yoldan) rahmin alınması ile olmamaktadır. Bir çok hekim maalesef sarkma tedavisi için hastalara sadece vajinal yoldan rahmin alınmasını önermektedir (vajinal histerektomi işlemi).
Doktorunuz sarkık dış dudaklarınızı gidermek için labioplasti adı verilen bir işlem önerebilir. Bu operasyonda sarkmaya neden olan fazla doku çıkarılır, vajinal dudaklar küçültülür ve dış dudaklar yeniden şekillendirilir.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri