Pompalar, sıvıların basıncını ve toplam enerjisini arttırır. İçine çektiği akışkana kinetik ya da potansiyel enerji kazandırmaya yarar. Genel olarak pompa, akışkanları bir yerden bir yere iletmeye, daha yükseğe çıkarmaya ve gazları sıkıştırıp kapalı kapıların içindeki gazların boşaltılmasına yarar.
Pompa içine çektiği akışkana kinetik ya da potansiyel enerji kazandırmaya yarayan aygıttır. Pompa genellikle akışkanları bir yerden bir yere iletmeye daha yükseğe çıkarmaya gazları sıkıştırıp kapalı kapıların içindeki gazları boşaltmaya yarar.
Benzin ve dizel motorlarının, takım tezgahlarının yağlama devrelerinde dişli pompalar kullanılır. Sağladığı yüksek basınç nedeniyle hidrolik devrelerde en çok kullanılan pompalardır. Viskoz sıvıların ve ağır sıvıların emilip basılmaları yine dişli pompalarla yapılmaktadır.
Pompalar yer değiştirme yöntemlerine göre pozitif deplasmanlı pompalar, impulse pompaları, hız pompaları, yerçekimi pompaları, buhar pompaları ve valfsiz pompalar olarak tiplere ayrılır. Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
İlgili 19 soru bulundu
Santrifüj pompalar, karışık akışlı pompalar ve eksenel pompalar olmak üzere üç şekilde sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmayı etkileyen en önemli unsur pompaların özgül hızı ve buna bağlı olarak çark yapısıdır.
Suyun peteklerde ki dolaşımını sağlayabilmek için kullanılmaktadır. Pompalar basıncı boru şebekesinde ki basınç kayıplarını karşılayarak iletmektedir. Soğutma sistemlerinde de sıklıkla kullanılan sirkülasyon pompaları VRF cihazlarının yaygınlaşması ile daha çok ısıtma tesisatlarında karşımıza çıkmaktadır.
Hidrolik pompaların arkasında çok çeşitli tasarım ilkeleri ve konfigürasyonları mevcuttur. Her pompa, tüm ihtiyaçları karşılamayabilir ki bunun için 3 farklı pompa tipi mevcuttur; dişli pompalar, paletli pompalar, pistonlu pompalar.
Vidalı hidrolik pompalar, endüstriyel uygulamalar için kullanılır, çok yüksek basınç ve debiye sahip olurlar. 5. Dik vidalı hidrolik pompalar ise özellikle petrol ve gaz sektöründe kullanılır.
Atık Su Pompası Nedir? Atık su pompaları; bünyesinde daha yoğun kirletici partikül içeren (30-50mm büyüklükte) kanalizasyon suyu (foseptik), endüstriyel ya da evsel kirli atık suların transferi için kullanılan pompalardır.
Geniş bir kullanım alanına sahip olan pompalar, birçok parçadan meydana gelmektedir. Pompaların pompa mili, emiş haznesi, süzgeç, aşınma bileziği, dişli çark, gövde, piston ve pompa başlığı gibi pek çok parçası bulunur. Pompa parçaları pompanın işlevini yerine getirmesi için gerekli olan malzemelerdir.
Hidrolik pompa, mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren bir devre elemandır. Bir elektrik motoru veya içten yanmalı motordan aldığı dönme hareketi ile artan hacim - azalan hacim prensibine göre depodan akışkanı emer ve sisteme basar.
Hidrolik pompa mekanik enerjiyi kinetik enerjiye dönüştüren bunu da hidrolik yağın sıkıştırılamaz olma prensibi sayesinde sağlayan bir hidrolik sistem elamanıdır. Hidrolik pompaların 3 ana tip vardır: Pistonlu hidrolik pompalar, Dişli hidrolik pompalar ve Paletli( katriçli) hidrolik pompalar.
Kuyulardan Su Çekmek: Dalgıç pompalar, yer altı su kaynaklarından su çekmek için kullanılabilir. Bu tür pompalar, kuyu veya sarnıç içine daldırılır ve suyu yüzeye çekmek için kullanılır.
Pompacı, akaryakıt satış istasyonlarında, kendi mesaisi içerisinde, karayolu taşıtlarına akaryakıt ikmali yapan, gerekli durumlarda müşterilere basit teknik hizmetler veren, satış bedelini tahsil eden, istasyon akaryakıt tanklarının bakım ve kontrol işlemlerini yapma becerilerine sahip olan görevlidir.
Motopomplar sel baskınlarında su tahliyesi amacıyla, yangınlara müdahalede ise deniz, göl, gölet, sarnıç, havuz gibi kaynaklardan su temini için kullanılırlar. Pistonlu emme tulumbasının yağ seviyesini kontrol ediniz.
Pompa sıvıları taşımak için kullanılan mekanik bir mekanizmadır. Bir pompa, sıvıyı düşük basınçtan yüksek basınca hareket ettirir ve bundan dolayı basınç içinde bir fark oluşturur.Pompalar mekanik kuvvetlerin fiziksel kaldırma veya sıkıştırma kuvveti ile maddeyi itmesi prensibini kullanarak çalışır.
Dişli pompa kullanım alanları nelerdir? Dişli pompalar yaygın olarak yağ, boyalar, reçineler ya da gıda maddeleri gibi yüksek viskoziteli sıvıları pompalamak için kullanılır. Doğru dozlama veya yüksek basınç çıkışının gerekli olduğu herhangi bir uygulamada tercih edilebilirler.
Hidrolik, akışkanların mekanik özelliklerini inceleyen bilim dalıdır. Genel tanım olarak; kuvvet ve hareket üretmek ve bu kuvveti iletmek için sıvı akışkan kullanma işine hidrolik denir.
Dişli pompa; Testlerde kullanılan ve üzerinde çalışma yapılan pompa 12cc düz dişli hidrolik pompadır (Şekil 2).Dişli pompanın çalışma devri 700-3000 rpm, çalışma basıncı 0-210 bar arasında çalışmaktadır.
Bir hidrolik sistemin temel bileşenleri arasında bir pompa, bir rezervuar, bir valf ve bir silindir bulunur. Pompa, sıvıyı (genellikle yağı) sistem içinde hareket ettirmek için kullanılır, rezervuar sıvıyı depolar, valf sıvının akışını kontrol eder ve silindir sıvı gücünü mekanik harekete veya kuvvete dönüştürür.
Tüm pompalar için azami hava tahrik basıncı 10 Bar'dır.
Kişilerin kendi elleriyle kazıp açtıkları kuyulardan su çıkarmak için santrifüj pompası kullanılır. Maksimum 6 metre kadar derin olan kuyulardan su çıkarılır.
12 volt su pompası, elektrik enerjisiyle çalışır ve suyu emerek veya iterek transfer eder. Araç aküsü veya diğer 12 volt güç kaynaklarından güç alır.
Devirdaim (kombi) pompası nedir? Ne işe yarar? Kombi ya da kazanlarda ıslak rotorlu santrifüj tip sirkülasyon pompaları kullanılmaktadır. Isıtma sistemlerinde kullanılan sirkülasyon pompaları, kombi ya da kazanda ısınan suyun tesisattaki dirençleri yenerek ısı yayıcılara iletilmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri