Ev satışı için evi birden fazla emlakçıya vermek mümkündür. Gayrimenkul sahibinin evi daha hızlı satabilmesi için birden fazla emlakçıya vermesi olağandır. Ev satışı yapılırken taşınmaz sahibinin birden fazla emlakçı ile çalışmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Emlakçılık sözleşmesinde evin satımını sağlayan emlakçı komisyona hak kazanır. Emlakçı aradan çıkarılmak isteniyorsa ve bu durum cezai şart olarak sözleşmeye eklenmişse emlakçı bu kez cezai şartı isteyebilir.
Gayrimenkul kiralama işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla “bir aylık kira bedeli + KDV (%18)” olarak alınabilir. Genel uygulama olarak kira komisyonu kiracı tarafından ödense de yapılan sözleşmede komisyonu kiracının ödeyeceği yönünde açık bir hüküm yoksa komisyon alıcı ve satıcı tarafından eşit olarak ödenir.
Gayrimenkul satış işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla "satış bedelinin %2'si + KDV (%20)" belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Sadece "yazılı bir anlaşma yapılması şartıyla" toplamda %4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir.
İmzalanan sözleşmede emlakçı komisyon oranları ve evin değeri açıkça belirtilir. Emlak alım satım sözleşmesinde ev ait olan bilgilerin yanı sıra alıcı ve satıcı bilgileri de yer alır. İmzalanan sözleşmeyle alıcı ve satıcı ev satışında emlakçı komisyonu ödemeyi kabul etmiş sayılır.
İlgili 29 soru bulundu
Tapuda para verilme zamanı, genellikle emlak satışı işlemi sırasında ödeme yöntemi ve satıcı ile alıcının anlaşmasına göre değişebilir. Önce para mı tapu mu sorusuna gelirsek genellikle önce tapu teslimi yapılır. Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir.
Cayma bedeli ile ilgili uygulanan oranlar, genel olarak şu şekildedir: Satıştan vazgeçilmesi halinde, ilk üç ay için sözleşme bedelinin yüzde 2'si oranında, 3 ila 6 ay arasında yüzde 4 oranında, 6 ila 12 ay arası yüzde 6 oranında, 12 ila 24 ay arası için yüzde 8 oranında cayma bedeli belirlenmiştir.
Ev satışında emlakçı komisyonu ev sahibinden ve alıcıdan eşit miktarda alınır. Evin fiyatı üzerinden hesaplanan bu komisyon yeni yönetmeliğe göre, %2'si ev sahibinden, %2'si alıcıdan olacak şekilde alınır.
Emlakçı ile kiracı arasında sözleşme yapılmamış ise ortada geçerli bir hukuki işlem yoktur. Şekil şartının yerine getirilmemesinin sonucu olarak; emlakçı komisyonu ödenmemiş ise ödenmemesine, ödenmiş ise iadesine imkan tanır.
Ev alırken emlakçıdan bulduğunuz evler için emlak komisyonu ödemeniz gerekir. Gayrimenkul satış işlemlerindeki emlakçı komisyonu "satış bedelinin %2'si + KDV (%18)" olarak alınır. Satış işlemlerinde bu ücret hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı alınır.
Ev sahibi ile alıcı arasında köprü görevi gören emlakçılarımız, Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine göre satış üzerinden; yüzde 2'si ev sahibinden, yüzde 2'si alıcıdan olmak üzere en fazla yüzde dört (KDV dahil değil), kiralama üzerinden ise; en fazla bir kira fiyatı olacak şekilde hizmet bedeli alır.
Kiracının kira bedelinin indirilmesine ve zararının giderilmesine ilişkin hakları saklıdır.” Özetle; kiracının evi göstermemek gibi bir hakkı yoktur. Kiracı yönünden kendi belirlediği saatlerde ve koşullarda satış ve kiralama için evi üçüncü kişilere ve emlakçılara gezdirmek yasal yükümlülüktür.
Kapora için bir yasa maddesi bulunmamaktadır. Bu tamamen ev sahibi inisiyatifine kalmış bir durumdur. Bu noktada kapora olarak; kira bedelinin %10 ile %25'i arasında bir tutar istenebilmektedir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, uygulamada emlakçıların başını ağrıtacak olan karara 2010 yılında imza atarak, yazılı olmayan, yazılı olsa bile yetkili olmayan kişi tarafından imzalanmış emlak komisyon sözleşmesinin geçersizliğine karar vermiştir.
“Taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmaz.” Emredici nitelikteki bu hüküm gereği, yazılı bir şekilde yapılmayan emlak danışmanlığı sözleşmesi geçersizdir. Nitekim Yargıtay da bu minvalde hüküm vermiştir.
Emlakçıyla yapılan sözleşmelerde mülk sahibinin imzasının olma şartı aranmıyor.
Eğer alıcı ve satıcı arasında bir anlaşmaya varıldıysa emlakçıya ödenecek toplam bedeli sadece alıcı da ödeyebilir. Kiralama işlemlerinde ise -aksi bir anlaşma yoksa- emlakçı hizmet bedeli yeni kiracı tarafından ödenir.
İlgili Kanun maddesi ışığında, simsarlık sözleşmesi taraflarının da sözleşmeyi her zaman tek taraflı olarak sona erdirebileceğini söylemek uygun olacaktır. Kanun koyucu tek taraflı olarak sözleşmeden dönmeyi herhangi bir şekil şartına bağlamamıştır.
EMLAKÇI, YAZILI VE İMZALI SÖZLEŞME OLMADAN ÜCRETİNİ VEYA KOMİSYONUNU TALEP EDEMEZ. - Hukuk Portalı - Erkaya Hukuk Bürosu.
Tapuya şerh düşülmediği takdirde gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin 10 yıl geçerliliği olur. Satış vaadi sözleşmesi her iki taraf için de yükümlülükler doğurur. Bu sebeple sözleşmede belirtilen tarihte sadece alıcının isteği ile satışın gerçekleşmesi mümkün değildir.
DUVAR - Emlakçılıkta yeni dönem bu sabah itibariyle başladı. Artık en az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı Emlak Danışmanı Sertifikası; ticaret odası, emlak komisyoncuları odası ya da belediyelerin açtığı kurslara katılmak suretiyle alınır.İletişimde olduğunuz emlak ofisinin ise, bulunduğu ilin Ticaret Odası, Sanayi Odası ya da Esnaf Sanatkarlar Odası bünyesinde kurulan Emlak Meslek Odası ...
Tüketici kanununda yapılan değişiklikler göre; yeni satın alınmış olan evden 14 gün içinde nedensiz ve cezasız cayma hakkı bulunmaktadır. Ev eğer projeden satın alındıysa bu durumda; proje teslimatına kadar olan süre içinde, sözleşme ücretinin %2'si iade edilerek evi almaktan vazgeçilebilir.
Satıcı, anlaşma sağlandıktan sonra satıştan vazgeçerse, komisyoncu ile arasındaki sözleşmeye göre belirlenecek komisyon bedelinden ve cezai şarttan sorumludur.
Sürenin dolması ve sözleşmenin maddelerinin geçerliliğinin ortadan kalkması durumunda emlakçılar sadece bir durum oluştuğu taktirde komisyon alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri