Makatta akıntı ve kötü kokunun birden fazla nedeni olabileceği gibi tek bir rahatsızlık da buna yol açabilir. Makatta kötü koku ve akıntı anal fistül, kıl dönmesi, hemoroid gibi rahatsızlıkların sebep olabileceği bir durumdur. Anal Fistül: Bağırsağın son kısmında enfeksiyona bağlı olarak gelişen iltihaplanma durumudur.
Anal bölgede görülen hastalıklarda ağrı, kanama ve kaşıntı ana belirtilerdir. Bunun yanında akıntı ıslaklık ve kötü koku gibi bezdirici yakınmalarda olabilir. Makat akıntıları genelde kişinin iç çamaşırını kirletecek şekilde olan çok ciddi akıntılar değildir. Genelde irin şeklindedir.
Makattan akıntı en sık olarak makat fistülü (perianal fistül), makat apsesi (perianal apse), basur (hemoroid) ve makat çatlağı (anal fissür) nedeniyle olur. Perianal fistül kalın bağırsağın içi ile makat çevresindeki deri arasında oluşan bir kanal-tünelden kaynaklanmaktadır.
Kabızlık, basur gibi problemler nedeniyle hatta rektum kanseri nedeniyle de dışkıda mukus ortaya çıkabilir. Ancak beslenme düzeninin değişmesi, hava değişimi gibi basit nedenlerle de mukus ve sümüksü kan görülebileceğinden telaş edilmemelidir.
Yağ salgısının çok fazla olduğu makat bölgesinde olduğu için “yağlı egzama” sınıfına girer. Basur (hemoroid) ile çok sık karıştırılmakla birlikte hastaların birçoğu basur düşüncesiyle doktora gitmektedir. Fakat bu hastalık bir egzama çeşididir.
İlgili 30 soru bulundu
Makatta ıslaklığın başlıca nedenleri; 🔸 Makatta apse 🔸 Makat fistülü 🔸 İleri düzey hemoroid 🔸 Makat çatlağı 🔸 Makat polipleri 🔸 Makat kanseri 🔸 Cinsel temasla bulaşan bazı hastalıkları 🔸 Makat siğilleri 📌 Prof.
Kanama sırasında kişi ağrı hissedebilir. Gaitada ya da farklı bir deyişle dışkıda kan, genelde dışkıda çizgi şeklindedir. Kanama, dışkılama sırasında damlama şeklinde şeklinde görülebileceği gibi kişinin temizlendiği sırada tuvalet kağıdında pıhtılı ya da taze kan şeklinde de görülebilir.
Proktoloji “makat bilimi” anlamına gelmektedir. Proktoloji bölümü, tıp alanı içerisinde yer alan, makat bölgesi ve makat hastalıkları ile ilgilenen bölüme verilen isimdir. Proktoloji doktoru terimi ise bu bölüm içerisinde uzmanlaşmış Genel Cerrahları ifade etmek için kullanılmaktadır.
Makat apsesi, diğer bilinen adı ile anal apse; dışkı çıkışını kolaylaştırmayı sağlayan salgı bezlerinde, makat bölgesinde oluşan makat çatlağında veya başka sebepler ile enfeksiyon oluşması ve bu enfeksiyonun iltihabi akıntı şeklinde vücutta birikmesi sonucunda oluşmaktadır.
Yara tabanı beyazlaşır. Makatt ele bir et parçası (deri takıntısı) veya şişlik ele gelmeye başlar. Bazen hastalar dışkılama sırasında dışarı sarkan bir parçadan bahsederler. Bu hale gelmiş makat çatlağına kronik anal fissür denir (Şekil 2).
Dışkının tam boşalmamasına neden olan faktörler; 🔹 Makat çatlağı 🔹 Makat darlığı 🔹 İleri düzey hemoroid 🔹 Makatta aşırı kasılma 🔹 Makatta sarkma 🔹 Bağırsak fıtıklaşması 🔹 Makat kanseri 🔹 Bağırsak kanseri Detayı bir makat kontrolünden sonra, konunun kaynağı belirlenmelidir.
Geceleri Makat Kaşıntısı Neden Olur? Gece makat kaşıntısı dendiğinde akla ilk gelen sorun kıl kurdudur, bazen uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilmektedir. Gece artmasının sebebi kıl kurtlarının gece bağırsaktan dışarı doğru çıkmak için uğraşırken anüsün içinde hareket etmesidir.
Makat bölgesi (anal bölge) temizliği her tuvaletten sonra uygun olarak yapılmalıdır. Tuvalet (dışkılama) sonrası makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden kurutulması gerekir. Kurutma için tuvalet kağıdı tahriş etmeden kullanılmalıdır. Makat bölgesi temizliği sonrası bu bölge ıslak bırakılmamalıdır.
Makat hastalıklarının hemen hemen hepsi ile genel cerrahi ilgilenmektedir. Anal apse sorunu da bir makat rahatsızlığı olduğu için anal apse şikayeti çeken hastalar genel cerrahi servisine görünmelidirler.
Sarı ve yeşil vajinal akıntı genellikle bir hastalık habercisidir. Özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve bakteriyel vajinitler bu tür akıntılara neden olur. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan trikomonas enfeksiyonunda kötü kokulu, sarı, yeşil renkli, köpüklü bir akıntı olur.
Makat bölgesinde ağrı, kızarıklık, şişlik ve sıcaklık artışı en sık belirtileridir. Ayrıca genel huzursuzluk hali, ateş, titreme ve terleme gibi belirtilerde bulunabilir. İleri vakalarda hasta oturamaz hale gelir.
Bu işlem çok rahatsız edici gibi görünmekle beraber -makat çatlağı olan hastalar hariç- ağrısızdır. Hastanın kendisini olabildiğince rahat bırakması gereklidir.
Normal dışkı genellikle: Ortadan koyu kahverengiye : Bunun nedeni, kırmızı kan hücreleri yıkıldığında oluşan bilirubin adlı bir pigmenti içermesidir. Güçlü kokulu : Dışkıda bulunan bakteriler, hoş olmayan kokuyu içeren gazları yayar. Ağrısız olmalıdır: Sağlıklı bir bağırsak hareketi ağrısız ve kolay olmalıdır.
Bir bardak içme suyuna sabah aç karnına tükürün ve 15 dakika izleyin. Eğer tükürük suyun üstünde kalıyorsa sağlıklı bağırsak florasına sahipsiniz. Eğer tükürük dibe çöküyorsa, saçak gibi aşağıya iniyorsa, kar yağmış gibi oluyorsa veya suya rakı konmuş gibi bulanıyorsa Candida bağırsak floranızı bozmuş demektir.
Kolon Kanserinin Belirtileri
En önemli belirtisi hematokezya adını verdiğimiz makattan taze, parlak kırmızı şeklinde kanlı dışkılamadır. Kolon kanserinin başlangıç evresinde karında dolgunluk hissi, hafif ağrı, iştah kaybı, ishal ortaya çıkar. Ayrıca kabızlık olabilir.
Normal sağlıklı bireylerde kalın bağırsağın son bölümü olan rektuma makattan su verilince (lavman yapılınca) herhangi bir kaçırma şikayeti olmadan birey bu verilen suyu tutabilir. Normalde makattan verilen suyun 1.5 litreye kadar herhangi bir kaçağa neden olmaması beklenir.
Günlük su tüketimine dikkat edilmeli(yetişkinler için günde iki litre) Ekmek tüketimi tam tahıllı veya kepek ekmeği ile yapılmalı Kabızlık oluşumu hissedilirse kuru kayısı, kayısı suyu gibi gıdalar alınmalı İshal oluşumu hissedilirse ishal kesici özelliği bulunan gıdalar alınmalı(örneğin muz)
Merhaba herkese, makat bölgesinde bulunan et parçaları (memeler) makat çatlağı ya da hemoroid sonrası genellikle oluşabilmektedir. Detaylı bir makat tetkik yapmak gerekmektedir. Ana sorun bulunduktan sonra, uygun tedavi yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri