Popülasyon,
Tanım: Örneklem, bütünün daha küçük bir parçası, yani tüm nüfusun bir alt kümesidir. Bir çalışmadaki popülasyonu temsil eder. Anketler yapılırken örneklem, ankete katılmaya davet edilen nüfusun üyeleridir. Bu nedenle, bir örnek nüfus içinde bir alt grup veya alt kümedir.
Belirli bir zamanda aynı bölgede yaşayan ve aynı türe ait bireylerden oluşan topluluklara popülasyon denir. Popülasyonların kendi içinde farklı genetik çeşitliliğe sahip bireyler bulunabilir. Örneğin bir köyde, bir şehirde, aynı ülkede veya aynı yarım kürede yaşayan insanlar birer popülasyon olarak ele alınabilir.
Türkçe karşılığı nüfus olmasına rağmen biyoloji ve toplumbilim terimi olarak sıklıkla kullanılır.
Sosyal bilimlerde parametreye örnek olarak nüfus ortalaması, populasyon varyansı, populasyon standart sapması vb ayırt edici değerler gösterilebilir. İstatistikte parametreye örnek olarak tüm çalışanlar için ortalama aylık gelir 3.000 ₺ ise, burada ortalama 3.000 ₺ bu kitleye dayandığından bir parametre kabul edilir.
İlgili 15 soru bulundu
Popülasyon (biyoloji), belli bir yerde belli bir zamanda bulunan, birbirleriyle çiftleşip üreyebilen ve aynı tür içinde yer alan canlıların oluşturduğu bireyler topluluğu.
Matematikte ise parametre, bir fonksiyondaki değişkenler dışında farklı harfli ifade gösterilip sayısal değer içeren ifadeler bütünü, denklem unsurlarıdır. Birden fazla değişkeni bağlayan ortak değişken de parametre olarak adlandırılır.
Popülasyon, her türlü canlı varlığın sayısal yoğunluk ve dağılımına denir. Sözcük dilimize Fransızcadan geçmiştir. Türkçe karşılığı nüfus olmasına rağmen biyoloji ve toplumbilim terimi olarak sıklıkla kullanılır.
✔ Büyüyen Popülasyon: Genç birey sayısı daha fazladır. Geniş tabanlı yaş piramidi görülür. ✔ Dengede Popülasyon: Farklı yaş gruplarının birey sayıları eşittir. ✔ Gerileyen Popülasyon: Yaşlı bireylerin sayısı genç bireylerin sayısından fazladır.
Canlıların yaşamında önemli bir yere sahip olan çevre direnci, farklı etmenlere bağlı olarak artış göstermektedir. Yani aslında popülasyon içerisindeki insan sayısının artışı, buna bağlı olarak çevre direncinin de artmasına yol açıyor. Direncin artması noktasında öne çıkan faktörler doğum ve iç göç olarak yorumlanıyor.
Popülasyon TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Varlık. Nüfus.
Belirli bir alanda yaşayan, kendi aralarında çiftleşebilme yeteneğine sahip olan aynı türün bireylerinin oluşturduğu topluluğa populasyon denir.
Bir populasyonun büyüme oranı (hızı) (r) her bir zaman biriminde her bir birey için populasyon büyüklüğündeki değişimin bir ölçüsüdür. Bu değer ;doğum oranından (b) ölüm oranının (d) çıkarılması ile tespit edilir.
Örneklem(Örnek)
Bir ana kütlenin bir alt kümesidir. Anakütleden seçilen ve ilgilenilen değişken açısından anakütlenin özelliklerini yansıtma özelliğine sahip alt kümedir.
Alana özel kullanımıyla parametre, evrenden doğrudan elde edilen sayısal değerler ya da kestirimlerdir. 'Evren değer' olarak da ifade edilir. İstatistik ise örneklemden elde edilen sayısal değerler ya da kestirimlerdir. 'Örneklem değer' olarak da ifade edilir.
Popülasyon ekolojisinin ÖİB ve TVF gibi türdeş örgütlerin bir arada yaşayan Popülasyonlar oluşturduklarını, örgütlerin bir Popülasyon içinde doğum, ölüm, yaşam süresi veya hangi dönemlerinde yapısal değişime tabii olduklarının tespitine yönelik evrimci bir örgüt kuramı olduğu söylenebilir.
Biyolojide ise popülasyon, belirli bir yaşam alanını paylaşan aynı türdeki canlılara verilen isimdir. Birçok farklı unsur, nüfus yoğunluğunu belirleyen temel faktörler arasında yer alır.
Taşıma kapasitesinin altında, popülasyonlar tipik olarak artar, üstünde ise tipik olarak azalır. Nüfus büyüklüğünü dengede tutan bir faktör düzenleyici faktör olarak bilinir.
Ekoloji (Yunanca: Οίκος — ev, Yunanca: Λόγος — bilim) ya da doğa bilimi, canlıların hem kendi aralarında hem de fiziksel çevreleri ile olan ilişkileri inceleyen bilim dalıdır. Ekoloji canlıları birey, popülasyon, komünite, ekosistem ve biyosfer düzeylerinde inceler.
Tanımı: Bu gösterge belirli bir dönemde veya yılda nüfus büyüklüğünün ortalama yıllık artışıdır. Yıllık olarak her 100 nüfus için artan nüfus olarak ifade edilir.
Eğer doğum oranı ile içe göçün toplamı, ölüm oranı ile dışa göçün toplamına eşit ise popülasyon dengede demektir. Eğer doğum ve içe göç oranı daha fazlaysa popülasyon büyüyor demektir. Bu büyüme durmazsa popülasyon dengesi bozulur.
İstatistik tahmin teorisinde, "istatistik" veya tahmin edici örnekleri, buna karşın "parametre" veya tahmin, örneklerin alındığı toplulukları belirtir. Bir istatistik, numunenin alındığı popülasyonun sayısal karakteristiği olan ilgili parametrenin tahmini olarak kullanılabilen bir numunenin sayısal özelliğidir.
Diğer bir sınıflandırmaya göre değişkenler zaman değişkeni, mekan değişkeni ve maddesel değişkenler olmak üzere üçe ayrılır. Eğer bir değişkenin almış olduğu değerler zamana göre belirleniyorsa zaman değişkeni, mekana göre belirleniyorsa mekan değişkeni, bunların dışında kalıyorsa maddesel değişken olarak adlandırılır.
Değişken, iki ve daha fazla değer alabilen ve değişebilen her şeyi kapsar. Araştırmalarda cinsiyet, yaş gibi özellikler değişken olarak kabul görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri