Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO), Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak eğitim veren bir polislik kurumdur. Burada adaylar, polis memuru olmak için eğitim alırlar. PMYO'nun eğitim süresi 2 yıldır.
PMYO, Polis Meslek Yüksek Okulu ise lise ve dengi okullardan mezun olan ve başvuruda bulunarak kurum bünyesinde eğitim görmeye başlayan 18-26 yaş arasındaki öğrencilere 2 yıl eğitim verilmektedir. Bu eğitim sonucunda başarılı olan öğrenciler PMYO'dan mezun olarak polis memuru olarak görevlerine atanmaktadır.
Polislik eğitimleri ve süreleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir: POMEM (Polis Meslek Eğitim Merkezi) polislik eğitimleri 6 ay sürmektedir. PMYO (Polis Meslek Yüksek Okulu) polislik eğitimleri 2 yıl sürmektedir. PAEM (Polis Amirleri Eğitim Merkezi) komiserlik eğitimleri 11 ay sürmektedir.
Ön Lisans Mezunu Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) eğitimi 12 ay, Lisans Mezunu Polis Meslek Eğitim Merkezi (PMEM) eğitimi ise 16 ay sürmektedir. Polis Meslek Yüksekokullarında ise eğitim süresi 4 yıldır.
Polis Amirleri Eğitimi Merkezinden mezun olan öğrenciler Emniyet Teşkilatının çeşitli kadrolarına komiser yardımcısı rütbesiyle atanırlar. PAEM, ayrıca Emniyet Teşkilatındaki emniyet amirliği rütbesinden emniyet müdürlüğü rütbesine terfi sınavlarını ve bu çerçevede yönetici eğitimlerini de yapmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle birlikte memurlara yapılan Temmuz zammı sonra polis maaşı 18.235 liradan 29.525 liraya yükselmiş oldu.
Öğrenci kabulü meslek içi ve sivil olarak iki şekilde yapılır. Polis Amirleri Eğitimi Merkezi'nden başarı göstererek mezun olabilirsen, Emniyet Teşkilatının çeşitli kadrolarına komiser yardımcısı olarak görev alabilirsin.
Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO), Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak eğitim veren bir polislik kurumdur. Burada adaylar, polis memuru olmak için eğitim alırlar. PMYO'nun eğitim süresi 2 yıldır.
Polis Kaç Yıl Okur? Polis olmak için gerekli eğitim süresi 4 ay ile 2 yıl arasında değişir. Lisans mezunları en az 4 ay ve lise mezunları ise 2 yıl polis eğitimi alır.
Lise mezunlarının polis olabilmesi için Polis Akademisi'nin kurmuş olduğu Polis Meslek Yüksek Okulu'na başvuru yapması, ardından gerekli olan sınavlara girerek başarılı olması ve okula giderek kayıt yaptırıp başarılı ile mezun olması gerekir.
Bunun yanında ise, boy kilo orantısı anlamına da gelen, beden ve kitle indeksi ise 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olması gerekir. POMEM YAŞ SINIRI VAR MI? Polis olabilmek için belirlenmiş olan bir yaş sınırı vardır. Bu sınır ise, reşit olmak yani 18 yaşına girmiş olmak ve 30 yaşını geçmemek şartıdır.
Pomem de “Sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle 30 yaşından gün almamış olmak” ibaresi bulunmakta ve bu yıl 23.Dönem Pomem Alımlarına 31 aralık 1989 ve sonrası doğanlar yani 1990 ve sonrası başvurabilmiştir.
Polis Kolejleri Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Anadolu liselerinin fen bilimleri öğretim programlarına uygun olarak lise derecesinde eğitim ve öğretim yapmaktadır.
LİSE MEZUNU POLİS ALIMI BAŞVURU 2023
olmak üzere toplamda 2500 Öğrenci alımı yapılacak.
Komiser olabilmek için mutlaka ön lisans ya da lisans mezunu olmak gerekir. Polisler için özel olarak açılan polis okulları komiser olmak için gerekli yollardan bir tanesidir.
2 yıllık üniversite mezunlar polis olmak için POMEM sınavına başvuru yapmalı. Ancak POMEM sınavından önce KPSS sınavına girerek en az 70 almalılar. Ne kadar yüksek puan alırsanız kabul edilme şansınız o kadar artmaktadır. KPSS sınavından sonra fiziki yeterlilik, sağlık ve sözlü mülakatlarda başarılı olmalısınız.
Polislik Meslek Yüksekokulu'na (PMYO) başvurabilmek için ham puanın 250 ve üzeri olması gerekmektedir. TYT sınavından 250 puan ve üzeri alan herkes PMYO'ya başvuru yapabilir. PMYO başvurusunun ardından adaylar sırasıyla ön sağlık, fiziksel yeterlilik sınavı ve sözlü mülakat sınavlarına alınır.
Polislik Meslek Yüksekokulu'na (PMYO) başvurabilmek için ham puanın 250 ve üzeri olması gerekmektedir. TYT sınavından 250 puan ve üzeri alan herkes PMYO'ya başvuru yapabilir. PMYO başvurusunun ardından adaylar sırasıyla ön sağlık, fiziksel yeterlilik sınavı ve sözlü mülakat sınavlarına alınır.
KPSS 2023 POLİSLİK ATAMA PUAN TÜRÜ
Lisans mezunlarının Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde polis olarak görev alabilmesi için KPSS puan şartı aranır. Polislik başvuruları için KPSS P3 puan türü dikkate alınmaktadır. KPSS P3 puanı ile POMEM ve PAEM'e başvuru yapılabilir.
PMYO'ya 2023-2024 eğitim öğretim yılı için 2 bin erkek, 500 kadın öğrenci alımına ilişkin başvurular, 31 Temmuz-9 Ağustos 2023'te "http://www.pa.edu.tr" internet adresi üzerinden e-Devlet şifresiyle girilerek yapılacak. e-Devlet üzerinden Aday Belirleme Ön Başvuruları, sınav başvuru ücreti ödenmeden gerçekleştirilecek.
Madde 7 - POMEM'lerde eğitim-öğretim süresi mezun olma esası ile en az altı (6) aydır. Her öğretim süresi iki (2) dönem, her dönem ise en az oniki (12) haftadan oluşur. Eğitim-öğretim Başkanlıkça belirlenecek tarihte başlar. Dönemler arasında bir (1) haftalık sömestr izni verilir.
Sivil polis olabilmek için lise, ön lisans, lisans ya da yüksek lisans kapsamında bir eğitime sahip olmak gerekir. Böylece KPSS sınavı ile beraber gerekli sözlü, yazılı ve fiziki sınavlar geçilir. Aynı zamanda bu sınavlar içinde psikolojik test de yer almaktadır.
Polislerde şark görevi, polislerin atanmasından 2 yıl sonra zorunlu olarak yapılması gereken bir görev olup, genellikle doğu illerine atanarak yapılır. Kişi 2 yılın sonunda ya tercihini yapar ya da ipka vererek görevini erteler. İpka; o yıl içinde mazeret sunarak şark görevini ertelemektir.
YENİ MEZUNLAR ÖNCELİKLİ OLARAK BATI İLLERİNE ATANACAK
Mezun olan polisler öncelikli olarak batı illerine atanacak. Mesleğe önce batı illerinde başlayan personel, görev yapmakta olduğu ilin süresi bitmeden atamaya tabi olmayacak, görev süresini bitirmesinin ardından bu durumda olanlar 2. Bölge (şark) illerine atanacak.
Polisler eğitimlerde maaş alırlar. Harçlık adı ile POMEM bünyesinde eğitim gören öğrencilere aylık 430 TL ödeme yapılmaktadır. Polis maaşını alma hakkı ise intibak sonrası elde edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri