Diş rengi seçiminde dünya genelinde “Vita skalası” olarak bilinen porselen diş renk skalası kullanılıyor. Bu skalada renkler kırmızımsı kahverengi (A), kırmızımsı sarı (B), gri (C), kırmızımsı gri (D) renk tonlarına ayrılmıştır.
Doğal dişlerin gerçek rengi kirli beyazdır. Hiç bir dişin asıl rengi kar beyazı değildir, daha çok sarı ve gri spektrumdadır.
Bu nedenle, siz ve diş hekiminiz kaplamalarınızın rengini seçtikten ve sizin isteklerinize göre özel olarak hazırlandıktan sonra porselen asla renk değiştirmeyecektir. Çoğu kozmetik diş hekiminin, gülümsemelerini yenilemek isteyen hastalara diş yapıştırma yerine kaplama önermesinin nedenlerinden biri de budur.
Porselenin kendisi zaten beyaz bir materyaldir ;ancak İstenilen renge boyanabilir. Porselen lamine yapraklar ışığı geçirme özelliğine sahiptir. Uzun yıllar sararmaz. Fakat diş bakımına özen göstermek hem porselen kronun beyazlığının korunması hem de ağız sağlığı açısında önemlidir.
Zirkonyum, full porselen ve Emax, lamine diş kaplamalarında sık kullanılan renkler şunlardır: A1: Bu renk tonu, kırmızımsı ve grimsi olmak üzere renk skalasının en açık renk grubudur. Yetişkin bir kişinin sahip olacağı en açık renk tonudur.
İlgili 25 soru bulundu
A2 dişlerin doğal görünümüne en yakın sonuçları verir. Genellikle diş kaplamaları veya dolgular için kullanılır ve doğal diş rengine en uygun renk tonlarından biri olduğu için en çok tercih edilenidir. Diş rengi skalasında orta tonlarda yer alırken A1 ve A3 diş renkleri arasında bir geçiş tonudur.
Zirkonyum kaplamada alt yapısı metal içermediğinden zamanla diş etinin grileşen görüntüsü görülmez, porselen kaplamada ise alt yapı metal olduğundan zamanla ağız içi sıvılarıyla etkileşimler sonucunda diş etinde grileşme söz konusudur.
KAPLAMA YAPILAN DİŞLER ÇÜRÜR MÜ? Bu soru hastalarımız tarafından bizlere en çok yöneltilen sorulardan biri. Yazımızın başında hemen bu sorunun cevabını verelim ,sonra nedenini niçinini açıklayalım istedik:Doğru yapılan,temiz bakılan kaplamalar ve köprülerin içindeki ayak diş diye tabir edilen taşıyıcı dişler, çürümez.
Kronların çoğu porselen veya kompozit porselenden yapılmaktadır. Amerikan Diş Hekimleri Birliğine (ADA) göre beyazlatma tedavileri bu tür malzemeler üzerinde işe yaramamaktadır.
Porselen kaplama işlevsel olarak başarılıdır ve dişleri korur, fakat estetik açıdan doğallıktan uzak bir görünüm sunmaktadır. Doğal diş yapısı daha saydam ve şeffafken, porselen kaplamanın en büyük dezavantajı daha mat ve opak bir yapıya sahip olmasıdır.
Kaplamaların koku yapması çoğunlukla ağız hijyeni eksikliğinden dolayıdır. Bunun yanısıra eskiyen kaplamaların diş eti uyumları bozulur ve diş ile kaplama arasına yiyecek kaçmaya baslar. Bu da temizleme problemi yarattığından ağız kokusu kaçınılmaz olur.
Kaplamaların bakımı, doğal dişlerin temizliği ile aynıdır. Fırçalama ve diş ipi kullanımı iyi ağız sağlığı için temel oluşturur.
Kaplama dişler sararır mı sorusu diş kaplama işlemi yaptırmak isteyen kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır. Kaplama dişlerin rengi değişmez, sararma olmaz.
Diş rengi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Genel olarak sağlıklı dişler beyazımsı renkte olur tamamen bembeyaz olmazlar. Dişlerin rengi beyazdan sarıya kadar olan tonlarda değişiklik gösterir.
Dişin normal rengi bembeyaz olmayıp sarıdır. İnsanlar yaş aldıkça, pulpadan gelip içine etki eden materyaller zaman içinde dişin rengini değiştirmektedir. Böylece zamanla dişlerde renk değişikliği meydana gelerek dişler daha koyu kahverengi/sarı bir renge dönüşmektedir.
Kişinin yaşı, sosyo-ekonomik durumu, cilt tonu, diş eti rengi gibi faktörler önemlidir. Örneğin koyu tenli kişilerin, çok açık diş rengi seçimi gülümsemelerini doğallıktan uzaklaştırır. Seramik uygulamalarda yarım ton gibi bir koyulaşma olurken, porselen uygulamalarda bir değişim yaşanmaz.
Porselen kaplamaların ömrü, uzmanlar tarafından ortalama olarak 5 ila 10 yıl kadar nitelendirilmektedir. Kaplamanın kalıcılık oranı kişinin ağız ve diş sağlığına ne kadar önem verdiği ile ilgilidir. Porselen kaplama aşınmaya karşı dayanıklı bir yapısı vardır ancak zaman içerisinde bakım gerektirir.
Porselen diş kaplama, estetik görüntü kaygısı taşıyan hastalar için de dezavantajdır. Işık geçirgenliği olmadığı için doğal diş rengini yansıtamaz. Bu da mat ve donuk bir renkte olmasına neden olur. Özellikle de ön dişlerde yapay olduğu oldukça belli olur.
Kaliteli malzemelerden üretilen ve alanında uzman diş hekimleri tarafından, hasta özelinde planlanan bir tedavi ile uygulanan porselen diş sağlıklıdır. Çeşitli nedenlere bağlı olarak rengi bozulan, anormal boyutlu ya da hasar görmüş dişlere porselen diş kaplama tedavisi uygulanabilir.
Bu nedenle kurallara uygun yapılan dişler uygun kullanım sonunda sizlere en az 10-15 sene hizmet verecektir. Ne kadar sürede yeni porselen dişlerime kavuşabilirim? Yaklaşık olarak 5-7 güne yayılmış üç seansta -yaklaşık bir hafta içinde- yeni dişlerinize kavuşabilirsiniz.
Hayır, herhangi bir acı ya da ağrı olmadığı gibi gerekli görülmesi durumunda anestezi uygulanır. Böylelikle hastanın en kısa sürede probleminin çözülmesi amaçlanır. Kaplamanız çıktıktan sonra yeniden yaptırmanız boşlukların doldurulması ve diş yapınızın bozulmaması açısından önemlidir.
Porselen kaplama dişler, kolay bir şekilde kırılacak yapıya sahip değildir. Her daim parlak ve doğal görünümlü diş alternatifleri olarak kişilerin kullanımına sunulmaktadır.
Porselen diş kaplamalar estetik bir görünüme sahip değildirler. Işık geçirmeyen bir yapıda oldukları için parlak bir görüntü ortaya koyamazlar. Ancak estetik bir yapıya ve ışık geçirme özelliğine sahip olan zirkonyum, kişilerin gün içerisinde parlayan ve beyaz bir diş yapısına sahip olmasını sağlamaktadır.
Porselen diş fiyatları 2021 yılı itibariyle ortalama 2.000 TL ile 4.000 TL arasında değişebilmektedir. Tam fiyat ancak doktor kontrolünden sonra belirlenmekle birlikte, hastanın şikayetçi olduğu rahatsızlık, hastanın diş / ağız yapısı ve tedavi sonrası beklentisine göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri