Kistler büyükse ve yayılma eğiliminde ise o zaman önemli belirtiler verir. Yumurtalık kistlerinin en çok karşılaşılan belirtileri, kasıklarda ve karında ağrı, adet döneminde ve ilişki esnasında ağrı, adet gecikmesi, adet düzensizliği ve gebe kalmakta sıkıntıdır.
Oturmak, dizleri karna çekmek gibi karın içerisini sıkıştıran hareketlerde ağrı birden hissedilir. Ancak kistte yırtılma (rüptür) veya kendi etrafında dönme (torsiyon) meydana gelirse bu durumda aniden başlayan şiddetli kasık ve karın ağrısı, bulantı, kusma, bayılma gibi şikayetler meydana gelebilir.
Yumurtalık kistleri belirtiler oluşturabilecekleri gibi bazı durumlarda hiç belirti göstermezler. Yumurtalık kistlerinden kaynaklanan belirtileri olan kadınlar, tipik olarak kist tarafında alt karın bölgesinde ağrı veya baskı hissederler. Bu ağrı donuk veya keskin olabilir; sürekli devam edebilir veya gelip gidebilir.
Yumurtalık kisti eğer patlarsa kist içeriğinin karın iç zarında yaratacağı hassasiyetten dolayı şiddetli kasık ağrısı görülür. Bunun dışında Yumurtalık kisti eğer kist büyümeye başlamışsa, kist içine kanama yapmışsa yada over torsiyonu dediğimiz yumurtalığın burulması durumunda kasık ağrısı yapabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Yumurtalık kistleri düzensiz adet döngüsü, ara kanamalar, şiddetli adet sancısı, karında ağrı ve şişlik gibi birçok şikayetlere yol açabilir. Gerekli görüldüğü durumlarda, cerrahi müdahale de yumurtalık kisti tedavisinde başvurulan bir yöntemdir.
Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Bu bahsedilenlerin dışında ayrıca, belde ve kasık bölgesinde ağrı, karın bölgesinde şişlik ve ağrı, elle kendi kendini muayene ederken kitle olduğunun hissedilmesi over kisti belirtisi olarak kabul edilebilmektedir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Çoğu zaman hiçbir belirti olmadan kistler kendiliğinden düzelebilir. Ancak diğer durumlarda aşağıdaki belirtiler görülebilir: Karında şişlik ve gaz. Ağrılı barsak hareketleri.
Genellikle ağrısızdırlar ve hasta kendi farkeder. Muayenede lastik kıvamında, yuvarlak, düzgün yüzeyli, iyi sınırlı ve hareketli lezyonlar olarak ele gelirler.
Kasıkta ağrı şikâyeti ile gelen hastalarda sağ veya sol olarak hangi bölge ağrıyorsa o bölgede kist olabilir. Fakat ağrıların nedenini muayene ve tetkik yapmadan kistlere yormak yanlış olacaktır. Çünkü bu ağrılarla kistin görülmediği durumlarda olabilir.
Yumurtalık kistleri çoğunlukla belirti vermez, verdiğinde ise midede hazımsızlık, hafif karın şişliği, sık tuvalete çıkma gibi her kadının karşılaşabileceği sıkıntılar ortaya çıkar. İleri evrelerde ise karın ağrısı, karında kitle ve şişkinlik gibi belirtilere neden olur.
Yumurtlama döneminde bu kistin içerisine kan dolar ve gebelik varsa eğer progesteron hormonu salgılamaya başlar. Gebelik söz konusu değilse adet kanaması ile kist dışarı atılır. Her ay vücudun bu şekilde yenilenmesini sağlayan kistlerin zararı yoktur; fakat adetle atılamayan kistler vücutta büyümeye başlar.
Adet ağrısı dışında kronik kasık ağrıları ya da bel ağrıları da yaşanabilir. Çikolata kisti doğrudan kısırlığa yol açmaz ancak çikolata kisti hastalarının büyük bir kısmında çikolata kistinin olduğu bilinmektedir. Çoğunlukla kısırlık sorunu yaşayan kadınların %40'ında çikolata kisti mevcuttur.
Yumurtalık Kisti Patlaması
Küçük bir kist yırtıldığında kişi fark etmeyebilir ve yaşayabilir ancak kist büyüdüğünde veya tümör yırtıldığında sürekli kanamaya neden olursa kişide şiddetli ağrı, bilinç kaybı veya bayılma ve mide bulantısı görülebilir.
Ultrason kontrolünde fonksiyonel kist ya da solid kistik kitle olup olmadığı kolaylıkla belirlenebilmektedir. Korpus luteum kistleri: Adet döneminde görülen kistlerdir. Ovulasyon (yumurtlama) ile meydana gelir. Tamama yakını kaybolur, bazen kanamaya neden olabilir.
Kistler büyükse ve yayılma eğiliminde ise o zaman önemli belirtiler verir. Yumurtalık kistlerinin en çok karşılaşılan belirtileri, kasıklarda ve karında ağrı, adet döneminde ve ilişki esnasında ağrı, adet gecikmesi, adet düzensizliği ve gebe kalmakta sıkıntıdır.
Bu kistler 5 cm civarından daha büyük olmadığı veya bir komplikasyona sebep olup ağrı yapmadığı taktirde bir tedavi gerektirmez. Kendiliğinden yok olurlar ve adet dönemindeki kanamayla atılabilirler.
Yumurtalık kistleri sağ veya sol yumurtalıkta görülebilmektedir. Yumurtalık kistlerine bağlı belirtiler sağ veya sol yumurtalıkta ortaya çıkan kistlerin farklı bir belirtisi yoktur. Sol yumurtalık kistlerinde; sol kasık ağrısı, sol tarafta baskı ve bası hissi en sık görülen belirtilerdir.
Rahimdeki Kisti Tanılama
Rahimdeki kiste kesin tanı koyulabilmesi için çeşitli testler mevcuttur. Bunlar ultrason, MRI ve CT taraması olarak 3'e ayrılmaktadır. Bu 3 yoldan biri ile tanı konabilmektedir.
Kanama miktarını takip etmek gereklidir, bazen cerrahi müdahale gerekebilir. Yumurtalık Kistlerine Nasıl Tanı Konur? Görüntüleme ve kan testleri yapılır.
Yumurtalık kisti cinsel ilişkiye girmeye engel değildir. Ancak kimi kadınlarda kistlerin büyüklüğü fazla olabilmektedir.
Yumurtalık çikolata kistleri adet düzensizliklerine neden olabilir ancak çikolata kistine özel herhangi bir akıntı olmaz. Ancak adet düzensizliklerine bağlı olarak bazen çikolata kisti kahverengi akıntı şikayetine neden olabilmektedir.
Kiste müdahele edilmeden kendi halinde bırakılırsa büyümeye devam edebilir. Diş kistlerine cerrahi olarak müdahele edilmesi gerekir. Antibiyotik kullanımı sadece var olan belirtileri baskılar. Kistin yok olmasına bölgenin iyileşmesini sağlamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri