Dikey aksta bir astigmat varsa, o zaman görüntüler ya fazla küçülür ya fazla büyür. Sonuçta astigmat sonucunda uzakta ve yakında bulanık görmeye yol açar.
Sık görülen bir hastalıktır. Yaşla birlikte görülme sıklığı artar. Genellikle tedavi edilebilirdir.
Astigmat genelde genetik bir göz sağlığı sorunudur ancak gözde travma ve yaralanma gibi zayıf ışık kullanımı, televizyona yakın oturmak, şaşılık gibi nedenler bu rahatsızlığın ortaya çıkmasını veya ilerlemesine neden olabilir. Genel olarak erken doğmuş prematüre bebeklerde görülmektedir.
Astigmatizma, doğar doğmaz izlenir ve ilk 3 yaş içerisinde biraz azalabilir. Ama daha sonraki yıllarda hemen hemen aynı kalır, belirgin bir artma ya da azalma görülmez.
Burada önemli olan astigmat derecesidir. Örneğin derecesi çok düşük olan hastanın gözlük kullanması gerekmeyebilir. Fakat yaşın ilerlemesiyle birlikte astigmat dereceleri de hızla artmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Astigmat tedavisi için en yaygın ve basit tedavi yöntemidir. Gözlük takmak, astigmat derecesini etkilemez. Gözlük kullanılmazsa net görüş olmaz ama gözlük ilerleme ya da düşmeye yol açmaz.
Gözlük kullanılır. Sürekli kontrol gereklidir. 4.00 üzeri astigmat derecesinde gözlük mutlaka kullanılır. Göz doktoru uygun görürse cerrahi işlem de uygulanır.
Evet, tedavilerle astigmat düzelir. Uygun tedaviler için göz doktoruna danışmak gerekir.
Astigmat Nasıl Geçer? Astigmat, miyop ve hipermetrop gibi kırma kusurları kendiliğinden geçmez.
Astigmat dereceleri şu şekildedir: 0.50- 1.00 arasındaki astigmat genellikle fazla sorun yaratmaz. Bu derecede olan kişiler gözlük kullanmadan da etrafını görebilir. Ancak astigmat derecesi 1.00- 4.00 olması durumunda kişide hipermetrop ya da miyop görülür.
Astigmat bir kırma kusurudur, optik yöntemler yani gözlük ve kontakt lens kullanımı ile görmeye olan negatif etkisi ortadan kaldırılabilir. Gözlük kullanmak istemeyen hastalarda lazerle göz çizme denilen refraktif cerrahi yöntemlere tedavi edilebilir.
Astigmatın 0,25 ile 4,00 arasında farklı dereceleri bulunur. Bazı ekstrem durumlarda astigmat derecesi 4,00'ün üzerine çıkabilir. 0,25-1,00 arası derecelerde genellikle gözlüğe gerek duyulmaz, ancak ikinci bir göz kusuru da eşlik ediyorsa astigmat gözlük numarasına eklenir.
Korneada uygun olmayan kıvrımlar varsa kornea astigmatı, lenste uygunsuz kıvrımlar varsa lentiküler astigmatından söz edilir. Her iki tür astigmat bulanık görmeye neden olabilir. Bulanık görme, yatay, dikey veya çapraz gibi bir yönde daha fazla oluşabilir.
Astigmat eğer 0.50 derecenin üzerinde ise hayatı etkileyebilir ve düzeltilmesi gerekir. Birçok hasta astigmat bozukluğunun gözlükle düzeltilmesi onlar için yeterli olmaktadır. Ancak hastaların bir bölümü gözlük kullanmak istemezler veya onlar için gözlük takmak oldukça rahatsız edici bir durumdur.
Lazer ameliyatı olmak isteyen kişiler 18 yaşını doldurmuş olmalıdır. Aynı zamanda son 2 yıl içerisinde göz numarasında ilerlemesi olmayan ve numarası; miyop ise (-1) ile (-10) arasında, astigmat ise (-1) ile (-6) arasında, hipermetrop ise (+1,5) ile (+6) arasında olmalıdır.
Lasik lazer yöntemiyle eğer hastanın göz yapısı uygunsa miyoplarda 8- 10 numaraya kadar, karışık astigmatlarda 5 numaraya, hipermetroplarda ise 5 numaraya kadar başarı sağlanabiliyor. Lasek yöntemi de yine Lasik tedavisi gibi miyop, hipermetrop ve astigmatın lazer ile tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.
Gözün miyopluğu, gözün arkaya doğru uzanması nedeni ile, astigmatı da korneanın bükülmesinden dolayı artar. Gözün uzamasını da engellenemez yani miyopinin artması hiçbir şekilde engellenemez. Astigmatın artışı ise keratokonus adı verilen korneanın sivrileşme hastalığını aklımıza getirir.
Astigmatizma retina üzerine hiçbir şekilde net hayal düşememesine yol açan bir kırma kusurudur. Daha önce gözlüklerle tedavi edilebilen bu durum, günümüzde yaygın olarak yumuşak lenslerle de tedavi edilebilmektedir.
Polislikte göz derecesi miyop hastalarında, miyop+astigmat göz derecesi en fazla -2.00 derece olabilir. Daha fazlası polisliğe engeldir. Polislikte göz derecesi hipermetrop hastalarında hipermetropi+astigmat göz derecesi en fazla +1.00 derece olabilir. Daha fazlası polisliğe engeldir.
Uzak ve yakında görme bulanıklığı, ışık hassasiyeti, az ışıklı ortamda okuma güçlüğü, baş ağrısı ve göz yorgunluğu yetişkinlerde astigmatın belirtileri arasında gösterilir. Çocuklarda astigmat belirtilerinin ise anlaşılması zordur. Bu nedenle çocuklarda düzenli göz kontrolü oldukça önemlidir.
Astigmatizma tek odaklı gözlük camlarıyla düzeltilebilir. Bunu sağlamak için gözlük camına astigmatizmayı dengeleyen ek bir reçeteli güç yerleştirilir: buna silindirik düzeltme (gözlük camı sertifikasında "cyl" denir). Bu gözlük camlarına torik gözlük camları denmektedir.
Eğer astigmat çok yüksek derecede değilse yani bir buçuk, iki falan astigmat varsa bunları kolaylıkla gözlükle tedavi edebiliyoruz. Lensle astigmatı düzeltmek biraz daha zor. Bazı insanlar tolik lens dediğimiz astigmat düzelten lensler kullanabiliyorlar.
0.25 - 0.50 derece astigmat bozukluklarda gözlük kullanmaya gerek olmaz. Astigmat belirtileri çok hafif olur. 1.50 – 1.75 dereceden yüksek astigmat bozukluklarda mutlaka gözlük kullanmak gerekir .
Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor. Bu durumda müdahale ediyoruz. Kırma kusurlarının görülme sıklığı ülkeden ülkeye, şehirden şehre bile değişebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri