İşlem dakikalar içinde tamamlanır. İşlemden sonra genellikle herhangi bir ağrı oluşmaz. Kateter sistemi yerleştirildikten sonra dikişler alınıncaya kadar hastanın banyo yapmaması uygun olur.
Port kateter ağrı yapar mı? Hastaların özellikle merak ettiği konulardan biri de Epidural Port Kateter işleminde ve sonrasında ağrı olup olmayacağıdır. İŞlem lokal anestezi altında gerçekleştirildiği için hasta ağrı hissetmez.
Port takılan hastanın yürüyüş yapması, duş alması ve yüzme gibi aktiviteleri yapması konusunda bir sakınca yoktur. Uygulama sonrasında hasta, altı saat sonra taburcu edilir. Herhangi bir sorunla karşı karşıya kalınmadığı sürece port uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Herhangi bir risk teşkil etmiyor.
Port kateter yerleştirildikten sonra, 2 hafta ya da 2 yıl içinde venöz tromboz gelişebilmektedir. Hastaların %60-70'inde ilk 15-30 gün içerisinde tromboz gelişme oranı yüksektir. Hastalar kolda şişlik, ağrı, enfeksiyon (kızarıklık, ateş) belirtileri yönünden gözlenmelidir 11.15.
Port kateter takılması ağrılı bir işlem mi? Hastalar port kateter genel anestezi altında takıldığı için işleme ait ağrı hissetmezler.
İlgili 15 soru bulundu
Yalnızca özel iğnesi ile kullanılması gereken port, kan sulandırıcı ilaç ile yıkanmalı ve herhangi bir tıkanmaya karşı korunmalıdır. İşlemden bir hafta geçince portun dikişleri alınabilir. Dikişlerin alınmasının ardından hasta banyo yapabilir.
Port Kateter Takılması Ne Kadar Sürer? Lokal anestezi ile yapılan işlem süresi ortalama 45 dakikadır. Kateter bir kez takıldıktan sonra, port kateterler genellikle ömür boyu kalıcı olur. Tedavi sonlandıktan sonra çıkarılması gerekmez.
Port-kateter takıldığı zaman, daha önce yaptığınız aktivitelerin hiçbirinden vazgeçmek zorunda kalmayacaksınız. Operasyon yarası iyileştikten sonra yüzebilecek, banyo yapabilecek , koşabilecek ve hoşlandığınız tüm aktiviteleri yapabileceksiniz.
Cerrahi olarak yerleştirilen santral venöz kateter olan portlar genelden işlemden 72 saat sonra kullanılmaya başlanır. Port bölgesine ilk 3 gün kapalı pansuman yapılır, 5 gün su ile direk teması önerilmez ve 10 gün sonra dikiş alınır.
10ml SF ile yıkama yapılır ve port iğnesi sabitlenir. İnfüzyon tedavilerinde: İnfüzyon sırasında iğne 7 gün ara ile değiştirilmeli. Her işlem sonrası 10 cc SF verilerek kateter yıkanmalı. 10 cc enjektör kullanılmalı.
enfeksiyon ve ekstravazasyon hasarı gibi bazı komplikasyonlar görülebilmektedir (4). Bu komplikasyonların arasında port ile ilişkili enfeksiyon en sık görülen komplikasyondur ve port yerleştirilen hastaların %3-10'unda enfeksiyon geliştiği bildirilmektedir (5-8).
Klemp açılır, 4-8 cc kan geri çekilerek atılır. Eğer hekimin direktif ettiği laboratuvar tahlilleri varsa yeni bir 10cc'lik enjektöre kan alınıp uygun tüplere konulur, hemen ardından 10-20cc serum fizyolojik ile port yıkanır. 5.16. Eğer tedavi yapılacaksa, infüzyona hemen başlanır.
15-20 dakikalık bir sürede, lokal anestezi ile (bölgesel uyuşturma), genellikle sağ meme üzerine (sol da olabilir) denk gelen bölgeye yerleştirilen port kateter ile kemoterapi uygulamaları daha kolay olup, hastanın yaşam kalitesine katkı sağlanır. Bu işlem sonrasında hasta evine gönderilebilmektedir.
Port sadece özel iğnesi ile kullanılmalıdır. Kullanıldıktan sonra kan sulandırıcı ilaç ile yıkanmalı ve tıkanmaktan korunmalıdır. 1 hafta sonra portun dikişleri alınır. Port yerleştirilen hastalar dikişler alındıktan sonra banyo yapmalarında sakınca yoktur.
Kemoterapi Portu ilaçların kan damarına ulaşması için cilt altına yerleştirilen küçük bir cihazdır. Bu cihaz port rezarvuarı ve port kateterinden oluşmaktadır. Port rezervuarından verilen ilaçlar port kateteri aracığıyla damar içerisine ulaşırlar. Genellikle üst göğüs bölgesine yerleştirilir.
Kemoterapi PORTU yaygın olarak bir çok branş doktoru tarafından takılmaktadır. Başta Girişimsel radyoloji uzmanları, Genel Cerrahlar ve Anestezistler olmak üzere bir çok uzmanlık branşı Kemoterapi PORTU nu takabilmektedir.
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
Klinik Hemşirelerine başvurmanız önerilir. Ancak hastanemize ulaşımınız zor veya şehir dışında iseniz dışarıdaki onkoloji merkezlerine ve hastanelere başvurabilirsiniz.
Bu nedenle kemoterapi acıtır mı? sorusu için verilebilecek en doğru cevap, zaman zaman evet olmaktadır. Diğer yandan kullanılan ilaçların gösterdiği yan etkilerden dolayı ortaya çıkan yan etkiler, doktorlar tarafından müdahale edilerek azaltılamaya ve en aza indirgenmeye çalışılmaktadır.
Her kemoterapi ilacının farklı uygulama süresi vardır. Bu süre 1-2 dakika gibi kısa olabileceği gibi, verilen ilaca göre 2-5 güne kadar uzayabilir. İlaç sayısı da tedavi süresini etkiler.
“Sıcak Kemoterapi” ile birlikte, tedavi sonrası yaşam süresinin uzadığını belirten Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı şöyle devam etti: “4'üncü evre kanserlerde eskiden 6-12 aylık bir yaşam süresi öngörülürken, sıcak kemoterapi ile kalın bağırsak kanserlerinde 5 yıllık yaşam ...
Kanser tedavisi gören yaşlı hastalarda platin grubu ilaçlar başta olmak üzere verilen kemoterapiye bağlı kalp-damar hastalığının şiddetinde artış, kalp krizi, inme, damar tıkanıklığı gibi risklerde artış ihtimali var.
Hastanemizde KT portu ultrason ve skopi (Röntgen) eşliğinde steril koşullarda, ameliyathanede takılmaktadır. *Komplikasyonları: Kt portu takılmasının olası komplikasyonları (istenmeyen durumlar) tecrübeli ellerde nadiren de olsa girişime bağlı akciğer sönmesi, hematom (kanama), enfeksiyon ve kateter tıkanmasıdır.
Genellikle en sık kullanılan aralar 3 veya 4 hafta olmakla birlikte bazı tedavi şemalarında haftada bir veya iki haftada bir uygulama gerçekleştirilir. Kemoterapinin zamanlaması konusunda en önemli nokta da tedavinin mümkün olduğu kadar düzenli ve yan etkilerin izin verdiği ölçüde yapılmasıdır.
Kemoterapiye bağlı yan etkiler genellikle 24-48 saat içinde başlar ve çoğunlukla 7-10 gün içinde azalır veya kaybolur. Bazı yan etkiler uzayabilir. Bulantı ve kusma: Beynin bulantı ve kusma merkezini baskılayan ilaçlar kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri