Portakal Suyu: Bol bol c vitamini içeren portakal suyu vücudun direncini sağlar ve soğuk algınlığına bağlı olarak gelişen bademcik şişmesinin de iyileşmesini sağlamaktadır.
Boğaz İltihabına İyi Gelen Meyveler
Özellikle nar ve muz oldukça büyük önem verilmesi önerilmektedir. Nar, enfeksiyonlar ile savaşmaktadır. Düzenli olarak nar suyunun içilmesi ile birlikte iltihaplanma azaltılmaktadır. Muz ise boğaz ağrısı esnasında zorlanmadan kolayca tüketilebilmektedir.
Boğaz ağrısına ne iyi gelir, özellikle ıhlamur ve adaçayı bu konuda oldukça faydalıdır. Ihlamuru dilerseniz bal, limon veya zencefil ile de tüketebilirsiniz. Bal boğazınızdaki şişen ve ağrıyan bölgeyi yumuşatacaktır, zencefil ise balgam yoluyla enfeksiyonu vücudunuzdan atmanıza yardımcı olacaktır.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Sitrik asidin kendisi bir alerjen değildir, ancak cilt ve ağızda tahrişe ve hatta mide rahatsızlığına neden olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
TUZLU SU GARGARASI
Boğazdaki istenmeyen mikropları öldürmeye de yardımcı olabilir. 1 fincan ılık suyun içine 1 çay kaşığı tuz atın ve erimesi için karıştırın. Her saat başı 30 saniye gargara yapın. Saat başı tuzlu su ile gargara yapmak şişliği azaltır ve ağrıyı hafifletir.
Bol bol c vitamini içeren portakal suyu vücudun direncini sağlar ve soğuk algınlığına bağlı olarak gelişen bademcik şişmesinin de iyileşmesini sağlamaktadır. Portakal suyu son derecede faydalı ve bir o kadar da lezzetlidir. İstediğiniz kadar portakal suyu tüketerek bademcik şişmesi tedavisini kısaltabilirsiniz.
Enfeksiyon ve iltihabın vücuttan atılması için bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlerin tüketilmesi, bol bol su ve bitki çayı içilmesi tavsiye edilir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyon ve iltihaba karşı vücut direncini arttırılması, enfeksiyona bağlı hastalıkların daha çabuk iyileşmesi sağlanır.
Boğaz enfeksiyonu yaşarken nelerden kaçınmalısınız? Yutma güçlüğü ve yemek esnasında acı hissedilmesi durumunda kaçınılması gereken çok sayıda yiyecek ve içecek vardır. Gevrek, sert yiyecekler: Kraker, kuru ekmek, fındık veya çiğ sebze gibi çok keskin kenarları olan yiyecekler boğazı daha da rahatsız edebilir.
Bakteriyel bademcik iltihabı nedeniyle ortaya çıkabilecek istenmeyen durumların önlenmesi için antibiyotik tedavisinin doktor tarafından önerilen süre boyunca (genellikle 10 gün) kullanılması önemlidir. Uygun tedavi ile bademcik iltihabının belirtileri genellikle 3-4 gün içinde geriler.
Boğaz iltihabının en sık nedeni virüs kaynaklı enfeksiyonlardır. Bakteri kaynaklı enfeksiyonlar ise daha nadir görülür. Nedeni virüs olan boğaz iltihapları genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte bakteri nedeni ile enfeksiyon gelişmişse antibiyotik tedavisi gereklidir.
İltihap söktürücü bitkilerden birisi de zencefildir. İçerdiği gingerol isimli iltihap giderici bileşim ile doğal bir iltihap kurutucu olan zencefili iltihapların engellenmesi ve kurutulması için kullanabilirsiniz. Zencefil düzenli kullanım ile eklem romatizmaya bağlı ağrıları azaltmakta, şişlikleri yok etmektedir.
Parmakla iltihabı patlatma yöntemi oldukça zararlı ve risk taşıyan bir yöntemdir. Bademcikler içerisinde pis kan ve iltihap bulunmaktadır. Doktor kontrolü olmadan patlatılması ise çeşitli hastalılara ve enfeksiyonlara sebep olmaktadır.
Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla vücudun savunmasının zayıf düştüğü zamanlarda, virüs ve bakterilerin etkisiyle çeşitli boğaz enfeksiyonları ortaya çıkmaktadır. İki tür boğaz enfeksiyonu vardır. Virüs kaynaklı olanlar ve bakteriyel enfeksiyonlar.
GEÇMEYEN BOĞAZ AĞRISI NEDEN OLUR? Uzun süren boğaz ağrısına neden olan tipik faktörler arasında alerjiler, reflü, çevresel tahriş edici maddeler ve kuru hava bulunur.
İZMİR - Kış aylarında artan solunum yolu hastalıklarının sonucunda ortaya çıkabilen boğaz ağrısına 'sıcak bir şeyler iç' önerisine karşı uzmanlar, sıcağın boğazdaki ağrı hissini artırdığı ve iyileşme sürecini geciktirdiği, tam tersine dışarıdan soğuk uygulamaların yapılması gerektiğini söyledi.
Ballı ılık su, bilinen en eski yöntemlerden biri olup yutkunurken boğaz ağrısı şikayetine de iyi gelir. Bunlar dışında; tuzlu su ile gargara yapmak, papatya çayı içmek, sarımsak çiğnemek ve pastil kullanmak boğaz ağrısına iyi gelen şeyler arasındadır.
Bademcik iltihabına İyi Gelen Diğer Öneriler
Sebze çorbası, tavuk çorbası gibi çorbalar hem besleyicidir hem de yemek yerken yaşadığınız ağrıları en aza indirir. Bu dönemde vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almak için taze sıkılmış meyve ve sebze suları içebilirsiniz.
Boğazı nemli ve yumuşak tutmak için bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az sekiz bardak su içmek vücuttaki su dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Boğazdaki şişliği ve ağrıyı hafifletmek için ılık su veya balla karıştırılmış çay gibi içecekler tüketilebilir.
Tuzlu su ile gargara yapmak: Ilık tuzlu su ile gargara yapmak hem boğaz ağrısına hem de boğaz şişliğine iyi gelir. Tuz boğazdaki mukusu çeker. Tuzlu su gargarasını günde bir kaç kez tekrarlamak önerilir. Pastil emmek: Pastiller reçetesiz satılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri