Portakal asitli bir meyve olduğundan mutlaka midesi hassas olan kişilerin uygun bir şekilde tüketmesi gerekir. Bunun yanında mide problemi yaşayan kişilerde mide yanmasına neden olabilir. Fazla tüketmek ishale ve karın ağrılarına neden olabiliyor. Bunların yanında taze sıkıldığında hemen tüketmeniz gerekiyor.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar. Beslenme uzmanlarına göre akşam yemeğinden hemen sonra meyve yemek sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Lif açısından yüksek olan portakal suyu, mide rahatsızlıklarına çaredir. Diyet yapılan dönemlerde tüketilen taze portakal suyu, metabolizmayı hızlandırıcı bir etkiye sahiptir.
Portakal suyu C vitamini içerir ve vitamin kaynağıdır. Ancak portakalın yapısında bulunan doğal asitten dolayı mide yanmasına neden olabilir. Portakal suyunu sabah kahvaltıda içmeniz önerilmez. Aç mideye portakal suyu almak mide asitlerine zarar vereceği için yanmaya davet çıkarır.
Portakal asitli bir meyve olduğu için midesi hassas olan bireylere dokunarak midede ayrı veya yanmaya sebep olabilir. Yüksek lif oranına sahip olmasından dolayı bağırsak çalıştırıcı etkisi vardır. Fakat fazla tüketilmesi karın ağrısına ve ishale sebep olabilir. Midesinde gastrit olan bireyler fazla tüketmemelidir.
İlgili 38 soru bulundu
Mide iltihaplanmasına iyi gelen besinler arasında yoğurt, çilek, nane, yeşil yapraklı sebzeler, zencefil, karambol tohumu, papatya ve az protein içeren besinler tüketilmelidir.
Çay, kahve, kakao, hazır meyve suları, kolalı içecekler, limonata. Yağda yapılmış yumurta, beyaz peynir, kaşar peyniri, dil peyniri ve gravyer peynir dışında kalan diğer peynirler. Sıcak ve kepekli, esmer ekmekler. Yağda kızartılmış, kavrulmuş etler, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünleri.
Mide sorunlarını yatıştırmaya yardımcı olan çaylar arasında papatya çayı, rezene çayı, nane çayı ve zencefil çayı sayılabilir.
Asit oranı yüksek bir meyve olduğundan portakalın mide yanmasına sebep olması da mümkün, özellikle de midesinde zaten sorun olan insanlarda. Örneğin reflüsü olan kişilerde çok fazla portakal yemek mide yanmasına veya kusmaya sebep olabilir.
ANTİGASTRİK (MİDEYİ KORUYAN VE ONARAN) BESİNLER
Taze lahana suyu, avokado, muz, patates, kabak, brokoli, havuç gibi sebzeler yenilebilir. Az fakat sık olarak yemek faydalıdır. ≈Darı, pirinç, yoğurt, yağsız peynir, kefir yemek, arpa suyu, yonca suyu vs. içmek yatıştırıcıdır.
Portakal asitli bir meyve olduğundan özellikle gastrit, reflü veya ülser gibi sindirim sistemi rahatsızlığı olan kişilerde mide yanması, şişkinlik veya gaz gibi şikayetlere neden olabilmektedir.
Ya da kış aylarında çok tüketilen mandalina ve portakal gibi meyveler, C vitamini deposu nedeniyle aşırı tüketildiğinde böbrekleriniz için birer tehdit olabilirken asit nedeniyle midenizi rahatsız edebilir.
Akşam geç saatlerde içilen portakal suyu geceyi uykusuz geçirmenize ve hatta kâbus görmenize neden olabilir. Oysa portakal suyunu içmeden önce bir dilim ekmek yemeniz, bu tür şikâyetlerinizi ortadan kaldırmış olur. Taze sıkılmış meyve suları fazla bekletilmeden içilmelidir.
GECE GEÇ SAATLERDE YEMEYİN
Asitli bir meyve olan portakal, özellikle reflü, gastrit ve mide yanması gibi sindirim sistemi hastalığı olan kişilerde midedeki şişkinlik, yanma ve gaz şikayetlerini artırabilir.
Çok fazla portakal suyu içen kişilerde taşikardi yani hızlı kalp atışı gözlenmiştir. Portakaldaki asit zamanla diş minesini aşındırarak dişlerde hasara yol açar. Yüksek oranda şeker içerdiğinden aşırı meyve tüketen kişilerde diyabet tarzı hastalıklar daha fazla görülmektedir.
- Yüksek C vitamini içerdiğinden günde tüketilen iki orta boy portakal vücudun gün boyu ihtiyacı olan C vitamininin yüzde yüzünü karşılar. - Vücudu tüm toksinlerden arındırarak hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Bunun yanı sıra tümör oluşumunu da önleyerek kanser riskini de sıfıra indirir.
Narenciye ve reflü
Portakal, greyfurt ve ekşi mandalina ile limon klasik olarak reflüyü tetiklerler. Çok asitli olduklarından bu gıdaların tüketilmesi mide ve göğüste yanmaya neden olabilir. Özellikle aç karnına yenmemelidirler. Miktar sınırlandırıldığı ve tok tüketildiği sürece çok sorun yaratmayabilirler.
Lifli sebzeler, baklagiller ve meyveler mide asidi seviyesini düşürmenize yardımcı olurken yağlı ve baharatlı gıdalar, turunçgiller mide asidini arttıran gıdalar arasında gösterilmektedir. Lif bakımında zengin çiğ sebzeler mide asidini düşürmeye yardımcı olur.
İçerdiği sitrik asit nedeniyle domates, mandalina, portakal ve greyfurt gibi meyveler gastritin ilerlemesine neden olur. Bunun yanında karabiber, acı biber, jalapeno biberi, biber tozu da zararlı etkileriyle iltihabın artmasına neden olur.
Muz. Mide için en iyi besinlerden biridir. Öğün aralarında 1 adet muz yerseniz, mide yanmasını da önlemiş olursunuz. Muz, mide enzimini artırır.
Mide mikrobu bitkisel tedavisi için bilinen bitkisel desteklerden biri brokolidir. 100-150 gram brokoliyi 5-6 dakika haşladıktan sonra suyunu içip, tanelerini de tüketebilirsiniz. Sabah ve akşam aç karnına brokoli yediğinizde alacağınız verim yükselebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri