Portfolyo değer lendirme süreci ise, bireyin öğrenme süreci içerisindeki gelişimini yine birey tarafından seçilen ürünlerle gösteren ve bireyin kendi öğrenmeleri hakkında öz değerlendirme yoluyla farkındalığını arttıran çok yönlü bir alternatif değerlendirme biçimidir.
Portfolyo, ilköğretim- den yüksek öğretime kadar eğitimin her düzeyinde, profesyonel ve mesleki eğitimlerde kullanılmaktadır (6). Port- folyo, bir ya da daha fazla alanda öğ- rencinin çabasını, gelişimini ve başa- rılarını gösteren öğrenci çalışmaları- nın amaca yönelik olarak toplanması- dır.
Portfolyo; görsel ağırlıklı öğelerden oluşan, bugüne kadar üzerinde çalıştığınız alanlarda yarattığınız işleri, projeleri, başarılarınızı, yeteneklerinizi ve aynı zamanda çalışma tarzınızı yansıttığınız dosyadır.
Süreç (process) portfolyoları, öğrencilerin öğrenme sürecine ilişkin tüm kanıtları ve belgeleri toplamayı gerektirir. Bu tür portfolyolar, öğrencilerin bilgi veya becerilerini belli bir amaç doğrultusunda nasıl birleştirdiklerini ve belli bir alan ya da durumda nasıl ilerleme kaydettiklerini görmeyi amaçlar.
İlgili 28 soru bulundu
Portfolyoların genel olarak, hizmet ettiği amaca göre türleri vardır. Bunlar; gelişimsel portfolyolar, yeterlilik portfolyoları, vitrin (showcase) portfolyoları, iş becerisi portfolyoları, yüksek okula giriş portfolyoları olarak sıralanabilir (Lankes, 1995).
Portfolyo, öğrencinin yalnızca bitmiş çalışmalarını değil aynı zamanda öğrenme sürecini de gösterir. Öğrencinin çeşitli zamanlarda toplanmış çalışmaları, öğrencinin öğrenme sürecini ve bu süreçteki gelişimlerinin de bir belgesini oluşturur. Portfolyo, öğrencinin kendine güven duygusunu geliştirir.
Portfolyonun içeriğinde olması gerekenler şunlardır: Genel bilgilerin sunulduğu bir kapak sayfası (ad, adres, telefon numarası, e-posta adresi,) İncelemeyi ve aranılan bilgiye ulaşmayı kolaylaştırmak için içindekiler tablosu. İş hayatında ulaşılmak istenilen noktayı kısaca açıklamak için bir hedef açıklaması bölümü
Portfolyonun amacı, sizin kim olduğunuzu, neler yapabildiğinizi, vizyonunuzun nasıl olduğunu ifade etmektir. Bununla birlikte herkes zaten bunu ifade edeceği ve bunlar asgari olarak beklenenler olduğu için, sizin başkalarından nasıl farklı olduğunuzu ve öne çıkan özelliklerinizi ortaya koymak önemlidir.
Portfolyo; ilgi duyduğunuz alanlarda bugüne kadar yaptığınız çalışmaları derlediğiniz, dosya, web sitesi ya da pdf vs. gibi formatlarda hazırladığınız, genellikle görsel ağırlıklı çalışma albümleridir. Video, animasyon ve bunlar gibi farklı çıktılardan da portfolyo hazırlanabilir.
Portfolyo Nedir? İş arama sürecinde bulunan adayların yetenek ve yetkinliklerinin, kariyer geçmişlerinin, uzmanlık alanlarının, güçlü ve zayıf yönlerinin ele alındığı bir işe alım aracıdır. Portfolyo, CV veya Özgeçmiş bilgilerine temelde benzerlik gösterse de daha detaylı bilgi aktarımı ile farklılaşmaktadır.
Portföy, bir yatırımcının aynı veya farklı özelliklere sahip birden fazla yatırım aracına (nakit para, altın, döviz, vadeli mevduat, tahvil, hisse senedi ve hazine bonosu gibi mali mevduatlar) yatırım yapmak suretiyle oluşturduğu toplam değerdir.
İşte birkaç tanım: Portfolyo, öğrencinin yaşadığı sistem içinde öğrendiklerinden, ilgi ve becerilerinden, sanat çalışmaları ya da fen deneylerinden ve daha pek çok şeyden bazılarını seçip, anne-babasına kendi ağzı, aklı, yüreği ve bilgisiyle sunduğu ya da sergilediği bir süreçtir.
Uygulanışına ve içeriğine göre olmak üzere iki temel başlıkta incelenir. Uygulanışına göre portfolyo çeşitleri; basılı ve dijital portfolyolar olmak üzere ikiye ayrılır ve kendi içlerinde de çeşitlilik gösterir.
Profesyonel bir CV veya Portfolyonun mutlaka PDF formatında olması gerekmektedir. PDF formatı müdahalelere kapalı olması sebebiyle daha doğru bir kullanım şeklidir. Bu sebeple Portfolyo ve CV hizmetimizde A4 ebatları ve PDF formatı standart olarak uygulanmaktadır.
Portfolyonuzu dikkat çekici bir şekilde dizayn etmelisiniz. Çalışmalarınızın kompozisyonu oldukça önemli; başından sonuna giriş, gelişme ve sonuç bölümleri olan bir yapıya sahip olmalı, unutmayın ki çalışmalarınızı değerlendirirken yalnızca içeriğe değil, sunum şeklinize de dikkat edeceklerdir.
Portfolyo değerlendirmede, öğrencinin belli bir süreç içinde bir veya birkaç alandaki becerilerini yapmış olduğu çalışmaları veya gös- terdiği davranışları düzenli ve birikimli olarak toplanması ile elde edi len delillerin önceden belirlenen ölçütlere göre ölçülüp değerlendirilmesidir (Birgin, 2002,3).
Sunumu kolay olmalıdır, yapılan çalışmaları detaylıca incelemeye fırsat verir yapıda olmalıdır. Her işi değil, en iyi yaptığınız işleri içeriyor olması daha sağlıklı olacaktır. Kendi gelişiminizi takip edebilir yapıda olmalıdır. Değerlendirmede karşı tarafa kolaylık sağlayan ve ipuçları içerebilen yapıda olmalıdır.
Portfolyo sunumu; öğrencilerimizin eğitsel ve yaratıcı okul çalışmalarını, öğrenme biçimlerini bilgilerini kullanma durumunun süreç içinde nasıl aşamalar kaydettiğini gösteren bir değerlendirme yöntemidir.
Bireylerin kariyerlerindeki gelişimleri, yeteneklerini sergilemek için kullandığı özel sunum olan portfolyo, kişinin yaratıcılığını, becerilerini, deneyimlerini, başarılarını bir araya getirir. Bu sunum, sanatsal çalışmalardan iş deneyimlerine, eğitim geçmişinden projelere kadar çeşitli unsurları içerebilir.
Portfolyo öğretim sürecinde, öğrencilerin ürettikleri çalışmaları, işbirliği içinde, bir amaç doğrultusunda ve kendi çalışmaları üzerinde düşünebileceği bir biçimde toplanması olarak tanımlanmıştır (Paulson, Paulson ve Meyer, 1991). Portfolyolar öğrencileri temsil eden çalışmaların zaman içerisinde toplanmasıdır.
Genellikle A3 ve A4 sayfa boyutu tercih edilir. A5 sayfa boyutu, görsellerin ve yazıların anlaşılması için küçük kalacağı gibi, A2 sayfa boyutu da taşınma ve incelenme açısından büyük olacaktır. Portfolyo tasarımında, standart olmayan farklı sayfa boyutları da tercih edilebilir.
ÖĞRENCİ ÜRÜN DOSYASI (PORTFOLYO)
Sınıf içi etkinliklerin öğrencinin seçimi sonucunda bir araya getirilip, yansıtılmasıyla oluşan öğrenci ürün dosyası, aynı zamanda hem öğretmen hem de öğrenci için bir değerlendirme yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri