Dersin Amacı: Ders, öğrencilerin okul projelerini iş hayatına en etkili şekilde sunabilmelerini ve modern medya araçlarında portfolyolarını oluşturmaya başlamalarını amaçlamaktadır.
Ülkemizde oldukça yeni bir öğretim ve değerlendirme yöntemi olan,öğrencilerin eğitiminde uygulanmasını sağlayan amaç Portfolyo; Öğrenciye ve başkalarına öğrencinin bir veya daha fazla alandaki başarılarına sunma amaçlı olarak öğrenci çalışmalarının yansıtılmasıdır.
Okul öncesi dönem çocuklarının değerlendirilmesinde de kullanılan ve çocukların ortaya çıkardıkları ürünlerin bir derlemesi olan portfolyolar, sonuca değil sürece yönelik bilgi veren, çocukların gelişimlerini takip edebilmeyi sağlayan değerlendirme araçlarıdır.
Portfolyo, bir sanatçının veya tasarımcının çalışmalarının bir koleksiyonudur. Sanat okullarına başvuran öğrenciler için portfolyo, yeteneklerini göstermenin ve kabul edilmelerinin en önemli yollarından biridir.
Bir portfolyo; çalışma örnekleri, fotoğraflar, tasarımlar, yazı örnekleri, sertifikalar veya diğer başarı kanıtları gibi çok çeşitli materyalleri içerebilir. Portfolyodaki materyaller genellikle uyumlu ve mantıklı bir şekilde düzenlenir ve genellikle temaya, projeye veya zaman dilimine göre gruplandırılır.
İlgili 29 soru bulundu
Portfolyo kullanım amaçları:
Öğrenme çıktılarını başarma yönünde öğrencinin gelişimini göstermek. Çeşitli kaynaklardan belirli bir zaman periyodunda elde edilen performans kanıtlarını ortaya koymak. Programda gelişmeye ihtiyaç olan alanları belirlemek.
Portfolyo, öğrencinin yalnızca bitmiş çalışmalarını değil aynı zamanda öğrenme sürecini de gösterir. Öğrencinin çeşitli zamanlarda toplanmış çalışmaları, öğrencinin öğrenme sürecini ve bu süreçteki gelişimlerinin de bir belgesini oluşturur. Portfolyo, öğrencinin kendine güven duygusunu geliştirir.
Portfolyoların genel olarak, hizmet ettiği amaca göre türleri vardır. Bunlar; gelişimsel portfolyolar, yeterlilik portfolyoları, vitrin (showcase) portfolyoları, iş becerisi portfolyoları, yüksek okula giriş portfolyoları olarak sıralanabilir (Lankes, 1995).
Portfolyo, yapılan işlerin ve bu işlerle ilgili belgelerin toplanarak bireysel olarak düzenlendiği, belli bir süreç içindeki bilgi ve beceri gelişimini gösteren dosya olarak tanım- lanabilir.
İşte birkaç tanım: Portfolyo, öğrencinin yaşadığı sistem içinde öğrendiklerinden, ilgi ve becerilerinden, sanat çalışmaları ya da fen deneylerinden ve daha pek çok şeyden bazılarını seçip, anne-babasına kendi ağzı, aklı, yüreği ve bilgisiyle sunduğu ya da sergilediği bir süreçtir.
Vitrin portfolyo, adından da anlaşılacağı üzre, öğrencinin en iyi çalışmalarından oluşan portfolyodur. Ürünler sergileme amaçlı da seçilebilir; ancak önemli husus öğrencinin kendini yansıtacağına inandığı ürünleri seçmesidir. Vitrin portfolyoda yer alan ürünlerin puanlanması gerekmemektedir.
Portfolyo, bir çocuğun zaman içindeki gelişim ve öğrenmesini belgeleyen kanıtların düzenli ve amaçlı bir derlemesidir (McAfee ve Leong, 2012). Çocuğun kuvvetli yönlerine ve ne yapabildiğine odaklanır. Günlük sınıf etkinliklerinin doğal bir parçasıdır.
Uygulanışına göre portfolyo çeşitleri; basılı ve dijital portfolyolar olmak üzere iki ana başlıkta incelenir. Basılı portfolyolar kendi içinde alt başlıklara ayrılmaktadır. Portfolyonun uygulanış çeşidine karar verirken kişinin hangi platformda iş üretiyor ve çalışıyorsa ona göre tercih yapması gerekmektedir.
-Öğrencilerin eleştirisel düşünme becerilerini, bilgilerini, kendilerini ifade edebilme yeteneklerini ve katılımlarını arttırır. -Öğrencinin kendini ifade etmesi için ona geniş bir alan sağlar. -Öğrencileri yaratıcı olmaya teşvik eder. -Öğrencilerin sınıf dışında da düşünmesini ve çalışmasını sağlar.
Portfolyo; ilgi duyduğunuz alanlarda bugüne kadar yaptığınız çalışmaları derlediğiniz, dosya, web sitesi ya da pdf vs. gibi formatlarda hazırladığınız, genellikle görsel ağırlıklı çalışma albümleridir. Video, animasyon ve bunlar gibi farklı çıktılardan da portfolyo hazırlanabilir.
Okul öncesi eğitiminde sonuç değil, süreç önemli olduğundan, çocuğun gelişiminin ve bireysel özelliklerinin izlenmesi öne çıkmaktadır. Bu sürecin bilinçli ve doğru değerlendirilmesi için, 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı Gelişim Dosyası (Portfolyo) hazırlanmasını zorunlu kılmaktadır.
Portföy, bir yatırımcının aynı veya farklı özelliklere sahip birden fazla yatırım aracına (nakit para, altın, döviz, vadeli mevduat, tahvil, hisse senedi ve hazine bonosu gibi mali mevduatlar) yatırım yapmak suretiyle oluşturduğu toplam değerdir.
Öğrencinin bireysel gelişimini gösterir. 2.Gelişimcidir: Portfolyo, öğrencinin gelişimini görebilmesine yardımcı olabilmektedir. Öğrencinin belirli bir zamandaki gelişimini ve öğrenmelerini temsil etmektedir. 3.Özgündür: Portfolyo, öğrencinin kendi ürünlerinden oluşan bir dosyadır.
Portfolyonun amacı, sizin kim olduğunuzu, neler yapabildiğinizi, vizyonunuzun nasıl olduğunu ifade etmektir. Bununla birlikte herkes zaten bunu ifade edeceği ve bunlar asgari olarak beklenenler olduğu için, sizin başkalarından nasıl farklı olduğunuzu ve öne çıkan özelliklerinizi ortaya koymak önemlidir.
Profesyonel bir CV veya Portfolyonun mutlaka PDF formatında olması gerekmektedir. PDF formatı müdahalelere kapalı olması sebebiyle daha doğru bir kullanım şeklidir. Bu sebeple Portfolyo ve CV hizmetimizde A4 ebatları ve PDF formatı standart olarak uygulanmaktadır.
Portfolyo tasarımı, kişinin kendini en iyi şekilde ifade edebilmesi, hedef kitleyi etkilemesi için oldukça önemlidir. Portfolyo oluştururken dikkatlice planlanmış tasarım unsurları, içeriğin anlaşılırlığını artırır, profesyonel izlenim bırakır.
ÖĞRENCİ ÜRÜN DOSYASI (PORTFOLYO)
Sınıf içi etkinliklerin öğrencinin seçimi sonucunda bir araya getirilip, yansıtılmasıyla oluşan öğrenci ürün dosyası, aynı zamanda hem öğretmen hem de öğrenci için bir değerlendirme yöntemidir.
Genellikle A3 ve A4 sayfa boyutu tercih edilir. A5 sayfa boyutu, görsellerin ve yazıların anlaşılması için küçük kalacağı gibi, A2 sayfa boyutu da taşınma ve incelenme açısından büyük olacaktır. Portfolyo tasarımında, standart olmayan farklı sayfa boyutları da tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri