Enfeksiyon: Ameliyat sonrası enfeksiyon riski vardır. Kanama: Ameliyat sırasında veya sonrasında kanama meydana gelebilir. Anestezi komplikasyonları: Genel anestezi kullanıldığı için anestezi komplikasyonları riski vardır. Bağırsak hasarı: Ameliyat sırasında bağırsaklarda hasar meydana gelebilir.
Abdominal (Karın) Ameliyatları Sonrası
Birçok karın ameliyatından sonra 7-14 gün arası bir süre hastanede yatmak gerekebilir. Bunun dışında kalan bazı cerrahi girişimlerde ise daha kısa sürede taburcu olunabilinir.
Ameliyat süresi yapılan işlemin çeşidine ve müdahalenin gerektiği kalın barsağın yerine göre1 saat ile 5 saat arasında değişebilir. Bu süreye ameliyat öncesi hazırlık, hastanın uyutulması, uyandırılması vb için geçen zaman dahil değildir. Yani hastanın ameliyathanede kalış süresi biraz daha uzun olacaktır.
“Kolon kanseri ameliyatı riskli mi?” diye merak ediyorsanız her ameliyatta olduğu gibi kolon kanseri ameliyatı sonrası süreçte de bazı riskler yaşayabileceğinizi bilmelisiniz. Ancak teknolojik donanımlarla desteklenen cerrahi yöntemler sayesinde risk oldukça düşüktür.
KALIN BAĞIRSAK AMELİYATLARI
Kalın bağırsak ameliyatı iki şekilde yapılabilir: kapalı veya açık ameliyat şeklinde olabilir. Standart açık kalın barsak ve rektum ameliyatlarında karnın orta kesiminde uzun bir ameliyat kesisi ile yapılmaktadır. Hastalar genellikle 7-8 günden sonra hastaneden taburcu edilebilmektedirler.
İlgili 21 soru bulundu
Bağırsak tıkanıklığı ameliyatı, herhangi bir cerrahi işlem gibi riskler taşır. Ancak, bu riskler, tıkanıklığın nedenine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Bazı olası riskler şunları içerebilir: Enfeksiyon: Ameliyat sonrası enfeksiyon riski vardır.
Bağırsak ameliyatından sonra
Burada çiğ meyve ve sebzeler gibi lifli gıdalardan kaçınmak önemlidir. Ayrıca kuruyemiş, tohumlu, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden bir süre uzak durmanız gerekir. Bağırsak ameliyatı sonrasında ameliyattan önce yiyebileceğiniz şeyler artık bağırsaklarınız için uygun olmayabilir.
Kolon kanseri, her iki cinsiyetten insanlar için insidans ve ölüm oranları söz konusu olduğunda üçüncü sırada yer almaktadır. Ancak erken evrede tespit edilirse tedaviye iyi yanıt veren kanserlerden biridir. Erken teşhis ve tedavi edilirse, hastaların yüzde 90'ı beş yıl sonra hala hayatta olacak.
Kalın bağırsakta kolon bölümünde ortaya çıkan kansere, kolon kanseri denmektedir. Kolonda görülen kanser, erken evrede teşhis edilirse tamamen tedavi edilmesi mümkün olmaktadır.
Kolon içi yayılım tamamlandıktan sonra metastaz denilen farklı organ ve dokulara yayılma durumu gerçekleşebilir. Kolon kanseri özellikle lenf bez ve damarlar aracılığıyla akciğer, karaciğer gibi hayati organlara ilerleyebilir.
Bağırsağın Torbaya (Dışarıya, Karın Duvarına) Bağlanması
Kalın bağırsak kanserinde %95 vakada bağırsak devamlılığını sağlamak mümkün olur. Bu nedenle kolon kanseri ameliyatlarında bağırsağın dışarı alınması yani torbaya bağlanması çok enderdir.
Kolay yenen ve sindirilen gıdaları tercih edin. Bunlar genellikle çorba, yoğurt, püre kıvamında yiyecekler ve puding gibi gıdalardır. Baharatlı, kızartılmış veya gaz oluşturucu gıdalardan uzak durun. Ağız yoluyla yutulan havayı azaltmak için sakız, sigara ve gazlı içeceklerden uzak durun.
İç hastalıklarının mide bağırsak sistemiyle ilgilenen ve yoğun olarak endoskopik işlemler yapan bölümü gastroenteroloji bölümüdür. Bu gastroenteroloji bölümünün cerrahi hastalıklarını tedavi eden branş uzmanlığıysa gastroenteroloji cerrahisidir.
Eğer yara kendiliğinden erimeyen iplerle dikilmişse, dikişler genellikle ameliyattan sonraki 7.-10. günler arasında alınır.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Evre: Kolon kanseri evrelerinin dördüncü evresidir. 4. Evre kanserin son evresidir. Bu evrede artık kanserli hücre kalın bağırsak ve lenf bezleri dışında yakınında ve uzağında bulunan diğer organlara da yayılmıştır. Bu evrede cerrahi operasyon yapılması hastayı tedavi etmekte işe yaramayacaktır.
Kolon Kanseri Son Evre
Bu süreç uzun yıllar sürebilir ve hasta hiçbir belirti göstermeden kanser vücudunda yayılabilir.
Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
Kolon Kanseri Olan Bir Kişi Ne Kadar Yaşar? Yaşam süresi hastalığın evresine göre değildir, biz yaşam süresini genelde 5 yıllık sağ kalım olarak veririz. Uygun tedavi edilmiş evre I hastalıkta 5 yıllık sağ kalım %90'dır. Evre IV kötü prognozlu hastalıkta 5 yıllık sağ kalım yaklaşık %5'dir.
Kolon yani kalın bağırsak kanseri en sık görülen üçüncü kanserdir ve hem erkek hem de kadınlar arasında kansere bağlı ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada gelmektedir. Ancak erken evrelerinde tanı konulup tedaviye başlandığında tedavisi en olanaklı kanserler arasındadır.
Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) raporuna göre akciğer kanseri tüm dünyada kanser türleri arasında en sık ölüme neden olan kanser türüdür ve tüm dünyada her yıl yaklaşık 1,6 milyon ölüme neden olmaktadır.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Yaklaşık olarak ameliyattan 3 gün sonra, berrak sulu gıdalara (Çay, su, komposto, elma suyu, et suyu vb) başlanır. Hasta bu gıdaları tolere ettiğinde 5.-6. gün ilave olarak çorba, yoğurt bisküvi+beyaz peynir ilave edilir. Hasta bu gıdaları sık aralıklarla azar azar ve sık aralıklarla almalıdır.
Literatürde erken mobilizasyon, sakız çiğneme, erken oral hidrasyon (su, ılık su, çay, kahve tüketimi), sıcak uygulama gibi farmakolojik olmayan yöntemlerin bağırsak motilitesini arttırmada etkili olduğu yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri