Kök: Kazık kök yapısına sahiptirler. Yapraklar: İlk oluşan yapraklar saplıdır. Lahana ve karnabaharda genç yapraklar (İç kısımdaki) sapsızdır.
Bitkinin tabanında, yani toprağın altında kalan kısmında yetişen kök sebzeler çok çeşitli vitamin ve mineraller içerir. Soğan, patates, kereviz, brokoli, turp, pancar, havuç, şalgam, Brüksel lahanası ve karnabahar yakından tanıdığımız kök sebzelerdir.
Lahana (Brassica oleracea var. Capitata) iki yıllık, yapraklı bir bitkidir ve tohum elde etmek istemediğimiz sürece tek yıllık bitki olarak yetiştirilir. Genellikle çeşitli salatalarda kullanılan ve bilinen bir sebzedir. Dünyanın birçok yerinde en yaygın salata malzemelerinden biridir.
Lahana, turpgiller familyasından sayılan, kat kat yaprakları olan bir sonbahar ve kış sebzesidir. Beyaz lahana, mor lahana, brokoli, karnıbahar, kara pancar, süs lahanası (kale) ve brüksel lahana bu familyadan sayılır. Bütün olarak lahanalar ve benzeri sebzeler grubu oldukça sağlıklıdır.
Lahana bir sebzeler grubunu oluşturur.
İlgili 28 soru bulundu
Kök ve yumruları yenen sebze türleri içerinde, patates, turp, havuç, kereviz ve yemeklik kırmızı pancar yer almaktadır. Patates kullanma şekline ve gelişme sürelerine göre olmak üzere iki şekilde sınıflandırılır.
Her ne kadar meyve ve sebze terimleri birbirlerine zıt anlamda kullanılmaktaysa da aslında botanik açıdan meyve kabul edilen birçok bitki kısımları mutfaklarda sebze olarak kullanılır. Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Lifli yapısı sayesinde diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında bulunan pırasa, bağışıklık sistemini güçlendirmek için de etkili bir sebze olarak tanımlanıyor.
“Mısır, mısır bitkisinin çiçeğinden/tohum taslağından elde edilen bir tohumdur” diyor. “Dolayısıyla teknik açıdan bir meyvedir.” Daha doğrusu mısır, tohum zarfının tohum zarıyla sıkıca kaynaştığı (şeftalide olduğu gibi etli kısım) bir meyve tipi olan buğdaysı meyvedir.
Sarımsak, Allium cinsine ait bir kök sebzedir. Birçok minerali bünyesinde barındıran sarımsak, doğal bir antibiyotiktir ve bağışıklık sistemimizi güçlendirdiğinden, vücudumuzun hastalıklarla savaşmasına destek olur.
Kış aylarının gözdeleri kök sebzeler; patates, soğan, yer elması, turp ve havuç... Toprak altında yetişen kök kısımları ile sofralarımıza lezzet getiren bu sebzeler vitamin ve mineral deposu içeriğiyle sağlığımızın dostu...
Lahana (Brassica oleracea) veya kelem, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki.
Antioksidan kapasitesi yüksek bir sebze olan beyaz lahana, serbest radikallere karşı savaşır ve kansere karşı korur. Bağışıklığı baskılayan hastalıklar, karaciğer hastalıkları, diyabet ve obezite gibi hastalıklara karşı da koruma sağlar.
Lahana, turpgiller familyasından sayılan, kat kat yaprakları olan bir sonbahar ve kış sebzesidir. Beyaz lahana, mor lahana, brokoli, karnıbahar, kara pancar, süs lahanası (kale) ve brüksel lahana bu familyadan sayılır. Bütün olarak lahanalar ve benzeri sebzeler grubu oldukça sağlıklıdır.
Lahana yüksek miktarda C, K ve A vitamini içerir. Ayrıca pantotenik asit (B5), piridoksin (B6), tiamin (B1), riboflavin (B2) niasin (B3) gibi temel vitaminler bakımından da zengindir. Sodyum ve potasyum başta olmak üzere manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum ve çinko mineralleri içerir. İyi bir çözünür lif kaynağıdır.
Sülforafan içeriği sayesinde brokoli ve karnabahar başta olmak üzere lahanagiller ailesi; diyabetten kansere birçok hastalığa fayda sağlıyor.
Lahana, yeşil, kırmızı ve beyaz yapraklı dünyada en çok yetiştirilen sebzeler arasında yer almaktadır. Turpgiller sebzesi ailesine ait yuvarlak ve oval yapısıyla bilinir. Dış tabakası sert ve koyu yeşil, içi ise açık yeşil ve beyaza yakın yapraklardan oluşur.
Lahana, kökeni Avrupa olarak tahmin edilen ve yaygın olarak bilinen bir mahsuldür. Ancak, lahana üretimi son yüzyıldır tüm dünyada popüler olmuştur. Günümüzde, çoğunlukla ilk Asya ve devamında Avrupa'da yetiştirilir.
Düşük kaloriye sahip olduğu için rahatlıkla tüketilebilir. Lahana hangi organa iyi gelir? Lahananın iyi geldiği organlar arasında beyin, kalp, bağırsak ve göz bulunur. Bu organlar lahananın içinde yer alan A, B ve C vitamini, antioksidan ve polifenol sayesinde güçlenir.
Lahananın Su İstekleri
Toprağın nemli olması ama ıslak olmaması önemlidir. Bitkiler aşırı suya dayanıklı değildir, dolayısıyla aşırı sulama yapmamaya dikkat etmeliyiz. Lahananın, düzgün gelişmesi, sağlam baş oluşturması ve yüksek kalitede yaprak üretmesi için düzenli olarak sulama yapmak gerekir.
Havuç (Daucus carota), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisi.
d) Sebze-meyve grubu: Her türlü taze sebze ve meyve bu grup altında toplanıyor. Bu gruptaki besinler, özellikle C vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin, mineral ve lif yönünden zengindir. Ayrıca, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi önerilir.
Evet, soğan sarımsak, zencefil ve arpacık soğanı kök sebzeler olarak kabul edilir çünkü bunlar yeraltında büyürler. Ayrıca soğan, sarımsak, soğan, pırasa, frenk soğanı, yeşil soğan ve arpacık soğanı Allium sebze ailesinin üyeleridir.
Ananas da tropikal bir meyve olarak adlandırılmaktadır. Herhangi bir sap ya da yeşil yapraklara sahip değildir. Bu sebepten dolayı meyve olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri