"Porto şarabı lekesi" olarak da bilinen Nevus Flammeus, ciltte anormal kan damarlarının birikmesinden kaynaklanan bir tür doğum lekesidir.
Sturge-Weber sendromu, yüzde Porto şarabı lekesi, leptomeningeal anjiomatozis ve glokom ile karakterize sporadik nörokutanöz bir hastalıktır. Porto şarabı lekesi konjenitaldir ve yaş ile birlikte büyüme gösterir.
Şarap lekesi (nevus flammeus): Şarap lekeleri, derinin altındaki küçük kan damarlarının anormal gelişiminden kaynaklanır. Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilirler ancak genellikle yüzde ve boyunda bulunurlar. Şarap lekeleri pembe veya kırmızı olarak başlayabilir ve koyu kırmızı veya mor renk alabilir.
Port Wine stain (doğumsal şarap lekesi) fotodinamik tedavi nedir? Port Wine stain (doğumsal şarap lekesi) lazer tedavisi öncesinde ışığa duyarlılığı arttıran ilaçların sistemik kullanılması yoluyla yapılan tedavidir. Böylece bu ilaç sonrası, ışık veya lazer kullanılan alanlar maksimum hasara uğrar.
Şarap lekeleri yenidoğanların yüzde 0.5'inde görülen damarsal doğum lekelerdir. “Kapiller malformasyon” veya “nevus flammeus” olarak da adlandırılırlar. Doğumdan itibaren mevcutlardır ve pembe-kırmızı veya morumsu renkte, deri seviyesinde lekeler olarak görülürler.
İlgili 20 soru bulundu
"Porto şarabı lekesi" olarak da bilinen Nevus Flammeus, ciltte anormal kan damarlarının birikmesinden kaynaklanan bir tür doğum lekesidir. Ciltte düz, kırmızı veya mor bir yama olarak görünür ve boyut ve şekil olarak değişebilir.
Bu lekeler genelde bebeğin sırtında, kalçalarında, geniş alanlara yayılmış şekilde, deriden kabarık olmayan bir morartı olarak görülür. Bebeklik döneminden 4-6 yaşa kadar kalıcı olabilir. Sağlığı tehdit eden bir leke değildir ve zamanla tamamen kaybolur.
Şarap dökülen alanı deterjan ile yıkarsanız, leke bırakmadan temizleme işlemi yapmış olabilirsiniz. Eğer bu işlem yeterli gelmezse ağartıcı maddeler kullanabilirsiniz. Oksijenli su ya da çamaşır suyu ile lekeyi sökebilirsiniz.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir. Uzman hekim öncelikle lekenin rengini, oluşumunu inceleyerek lekeye teşhis koyabilmek adına gerekli görüntüleme ve gerekirse patolojik incelemeleri sağlayarak buna uygun tedavileri sunacaktır.
Bebeklerin alnında "melek öpücüğü", ense kökünde "leylek ısırığı" adlarını alan bu doğumsal lekeler zamanla solarlar. Tedavileri gerekmez.
Porto şarabı lekesi herhangi bir belirti vermeyen iyi huylu bir damar anomalisi olmasına rağmen özellikle yüz lezyonları fiziksel ve psikolojik sorunlara yol açabilmektedir.
Günümüzde doğum lekesi için lazer tedavisi ile leke görünümü veren damarlardaki kan hücrelerine ısı gönderilir ve bu ısı damarları zamanla belirsizleştirerek yok olmasını amaçlar. Her seansta biraz daha belirsizleşen lekeler, lekenin koyuluğuna ve büyüklüğüne göre 5 seans ile 15 seans sonrasında yok edilebilmektedir.
Venöz malformasyonlar. Venöz malformasyonlar, baş boyun bölgesinde en sık görülen doğum lekesi tipidir. Venöz malformasyonlar, normalden daha geniş ve anormal yapıda toplardamarların bir arada bulunması sonucu ortaya çıkmış doğum lekesi tipidir. Ciltten kabarık, mavi-mor renkli leke veya kitle şeklinde görülürler.
Çoklu hemanjiyomu olan çocuklar daha sık takip edilmelidir. Nevus flammeus somon lekesi veya şarap lekesi olarak da bilinen doğum lekeleri ise deri altındaki küçük kan damarlarının anormal gelişiminden kaynaklanan lezyonlardır. Genelde yüzde alın ortasında ve ensede rastlanır.
Yüz, beyin ve gözde gelişimsel kapiller damar genişlemelerinden kaynaklanır. Tipik olarak yüzde tek taraflı alın ve göz etrafında koyu kırmızılık şeklinde leke görülür. Yüzdeki lekeyle beraber %10 olguda beyin ve gözde benzer damarsal tutulum olur.
Kırmızı şarap lekesi çıkarmak için, lekenin hala taze olduğu sürece hemen müdahale etmek önemlidir. Lekenin üzerine birkaç damla beyaz şarap dökün ve lekenin etrafına birkaç dakika boyunca bekletin. Lekenin üzerine birkaç damla sabunlu su dökün ve lekenin etrafına nazikçe sünger ile ovun.
Vasküler doğum lekeleri, doğumdan önce veya doğumdan kısa bir süre sonra cilt yakınında bulunan damarların bilinmeyen bir nedenden dolayı olması gerektiğinden farklı gelişmesi ve aşırı büyümesinden kaynaklanan, genellikle kırmızı renkli olarak görülen cilt lekeleridir.
Leylek ısırığı veya melek öpücüğü olarak isimlendirilen doğum lekeleri, hemanjiomlar gibi kırmızı veya pembe renkli olsalar da ciltte düz bir lezyon şeklinde ortaya çıkar. Genellikle yüz ve ense bölgesinde oluşan bu doğum lekesi türü, bebek kendini sıktığında veya ağlarken daha belirgin hale gelebilir.
İlk olarak lekenin bulunduğu beyaz kıyafete bir yemek kaşığı karbonat dökülmesi gerekmektedir. Eğer leke bölgesel ise yalnızca oraya dökülebilmektedir. Bölgesel olarak dökülen karbonatın üzeri, limonun yarısıyla kapatılmalıdır. En az 20 dakika bekledikten sonra beyaz kıyafet, normal su ile yıkanıp kurulanmalıdır.
Limon Suyu
Limon suyu, şarap lekesini çıkarmak için en doğal yöntemlerden biridir. Limon suyu, asidik özellikleri sayesinde lekeyi çıkarmaya yardımcı olur. Bir pamuklu bez veya sünger üzerine bir miktar limon suyu dökün ve lekenin üzerine uygulayın. Birkaç dakika bekletin ve daha sonra temiz bir bezle silin.
Alternatif olarak taze kırmızı şarap lekeleri için tuz veya nişasta unu/patates unu kullanılabilir. Lekeyi tamamen çıkarmak için üzerine yeteri miktarda tuz veya un dökün. Tuz veya u kırmızı şarabı çekince kıyafeti fırçalayın ve makinede yıkayın.
Leke tedavisinde farklı lazerler kullanılabilir. Bu lazer sistemleri içinde sıklıkla kullanılan Co2 Fraksiyonel Lazer, Thulium Akıllı Lazer, Fotona Starwalker Q-SW lazer gibi. Fraksiyonel sistemli lazerler (Co2 Fraksiyonel Lazer, Thulium Akıllı Lazer vb) ile ciltte soyma işlemi yapılarak leke tedavi edilir.
Somon Lekeleri
Bazı kültürlerde ensede olduğu zaman leylek ısırığı, yüzde olduğu zamanda ise melek öpücüğü olarak isimlendirilmektedir. Deri altında bulunan küçük kan damarlarının toplanmalarından veya genişlemelerinden kaynaklanmaktadır.
Doğum lekesinin ilaçlar ile kapatılmasının yanı sıra cerrahi operasyon ya da lazerli tedavi ile kapatılması da mümkündür. Tedavide belirleyici olan doğum lekesinin büyüklüğüdür. Geneli zararsız olsa da görüntü olarak rahatsız edici bir leke olması sebebiyle çoğu kişi doğum lekelerini kapatmak ister.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri