Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

POS cezası nedir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » POS cezası nedir?

Pos tefeciliği suçu, failin kazanç sağlamak amacıyla kredi kartıyla pos cihazından para çekerek karşılığı olarak belli bir komisyon alması şeklinde işlenir. Pos tefeciliği suçunun yaptırımı 241. Maddenin birinci fıkrasına göre iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beş yüz günden beş bin güne kadar adlî para cezasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avmehmetgenc.com

POS tefeciliği nasıl anlaşılır?

Buna göre taraflar arasında kurulan ilişkide ödünç sözleşmesinin bulunduğunu ve ödünç alanın bu para üzerinde tasarruf imkânının bulunduğunu söyleyebiliyorsak, POS tefeciliği suçu oluşacaktır. Yargıtay ise bu suçun POS cihazından kredi kartı çekilmek suretiyle işlenebileceğini kabul etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukislamoglu.av.tr

POS tefeciliği ne demek?

Kredi Kartı (POS) Tefeciliği

Kredi kartı ile gerçekte alışveriş yapılmadan kredi kartı ile para tahsilinde bulunulması ile işlenmektedir. Kredi kartı tefeciliğinde para alacak olan kişinin kredi kartından çekilen paradan daha düşük bir miktar ödenmesi yoluyla işlenmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Tefecilikten ceza alan var mı?

Tefecilik ilişkisinde faiz karşılığı ödünç para alan kişi, iradi olarak faiz ilişkisinin tarafı olmakta olup gerçek anlamda suçun pasif failidir. Ancak kanun koyucu izlediği suç siyaseti gereği tefecilik fiilinin aktif failinin kolayca tespitini sağlamak amacıyla ödünç para alan kişiyi cezalandırmamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Faizle para almak suç mu?

“Madde metninde tefecilik fiili suç olarak tanımlanmıştır. Faiz veya başka bir namla da olsa kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para verilmesi, tefecilik suçunu oluşturur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: webftp.gazi.edu.tr

POS cihazıyla şaşırtan dolandırıcılık! - Mutlaka İzleyin - 31 Aralık 2016

İlgili 25 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Faizle para veren kişilere ne denir?

90 Sayılı KHK'ye göre; “İkrazatçı, devamlı ve mutad meslek halinde, faiz veya her ne ad altında olursa olsun bir ivaz karşılığı veya ipotek almak suretiyle ödünç para verme işleriyle uğraşan veya ödünç para verme işlerine aracılık eden ve kendilerine faaliyet izni verilen gerçek kişilerdir.''

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ordusmmmo.org.tr

Faiz hangi durumda haramdır?

Hiçbir ekonomik değeri olmayan vade: zamandan dolayı bir kişinin parasını almak onu karşılıksız almak demektir. Bu yüzden dinimiz faizi başkasının malını haksız yere almak olarak tanımlamış ve haram kılmıştır. Para kazanmak, ticaretle, üretimle, emekle olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kastamonu.edu.tr

Tefeci borcu ödenmezse ne olur?

Borçlar zamanında ödenmezse faiz aydan aya artar ve kişi en sonunda aldığı paranın on kat, yirmi kat daha fazlasını borçlanır. Borçların ödenememesi durumunda haciz gibi hem insan onurunu zedeleyen hem de doğrudan doğruya maddi zara veren sonuçlar oluşabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetgorunmez.av.tr

Tefeci faizi ne kadar?

Eğer sıkışıp tefeciden borç para alırsanız, yüzde 20 faiz ödersiniz… Eğer sıkışıp kredi kartınızla avans şeklinde banka kredisi alırsanız, yüzde 26.40 oranında faiz ödersiniz. Merkez Bankası gösterge faizi olan bir haftalık repo faizi yüzde 7.5'tir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esfenderkorkmaz.com

Tefeciler kimlere para verir?

c- Fail ve Mağdur

Tefecilik suçunun faili, “kazanç elde etmek maksadıyla başkasına ödünç para veren” herkes olabilir. Tefecilik niteliği gereği çok failli bir suç tipidir[41]. Bir tarafta ödünç para veren, diğer tarafta ise, ödünç para alan kişi yer almaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: caneryenidunya.com

POS cihazı vergisi ne kadar?

Anılan Kanun'un 33. maddesine göre POS tefecilerinin banka ve sigorta muameleleri vergisi matrahına uygulanacak vergi oranı ise % 5'tir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halilibrahimturan.av.tr

Tefecilik suçundan nasıl beraat edilir?

Tefecinin tefecilik suçundan beraat edebilmesi için suçun unsurlarının gerçekleşmemiş olması gerekmektedir. Yapılan yargılamada kişinin kazanç elde etme amacı güderek borç para verdiği tespit edilemez, kanıtlanamaz ise tefecilik suçu beraat söz konusu olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cahitcemtaspinar.av.tr

Tefeci kaç yıl ceza aldı?

“Tefecilik Madde 241- (1) Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Tefeciden para alınır mı?

"Tefecilik ilişkisinde faiz karşılığı ödünç para alan kişi, iradi olarak faiz ilişkisinin tarafı olmakta olup gerçek anlamda suçun pasif failidir. Ancak kanun koyucu izlediği suç siyaseti gereği tefecilik fiilinin aktif failinin kolayca tespitini sağlamak amacıyla ödünç para alan kişiyi cezalandırmamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Banka posu kullanmak yasak mı?

Banka vb. kuruluşlar tarafından verilen ve yazar kasa özelliği olmayan seyyar EFT-POS cihazlarının kullanımı 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle yasaklanmıştır. Mükellefler bu cihazların yerine ihtiyaçları kadar adette EFT-POS özellikli YN ÖKC kullanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: doraelektronik.com.tr

POS parası ne zaman yatar?

Pos cihazından çekilen para müşterinin kart şifresini girip ödeme onayını vermesinden hemen sonra Türkiye'deki bankaların uygulamasına göre 1 ile 3 gün içerisinde hesaba aktarılmaktadır. Ancak Satıcı ilgili parayı hemen kullanmak isterse bankalar belli kesintiler uygulayarak satıcının hesabına aktarılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eray.com.tr

Tefeci polise şikayet edilir mi?

Klasik tefecilik, Pos tefeciliği, Sanal Pos tefeciliği gibi yöntemlerle işlenen bu suça rastlanılması halinde vatandaşlarımızın kolluk birimlerine müracaat etmesi önem arz etmektedir. Dolandırıcılık suçu, hileli davranışlarla bir kimsenin aldatılması sonucunda sağlanan haksız yarar olarak tanımlanabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: egm.gov.tr

Banka borcu 10 yıl ödenmezse ne olur?

Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ferhatkule.av.tr

Borcunu ödeyemeyen hapse girer mi?

Kredi ya da kredi kartı borcunu ödeyemeyen borçlu, ödeyeceğine dair bir taahhütname imzalar ve ödemezse taahhüdü ihlal suçu işlemiş olur. Taahhüdü ihlal suçundan dolayı hapis cezası alır. Bu hapis cezası olarak adlandırılan; tazyik hapsi, en fazla 3 aylığına verilen bir disiplin hapsidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avmehmetgenc.com

Ev almak için kredi çekmek caiz mi?

İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Bankaya para yatırıp faiz almak günah mı?

Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara “vadeli mevduat hesabı” denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Kredi çekip faiz ödemek haram mı?

İslam, kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yoldan temin etmelerini emreder ve her türlü faizi kesin olarak haram kılar (al-i İmran, 3/130; Nisa, 4/161). Şahıslar veya kurumlarla yapılacak faizli kredi işlemleri de bu kapsamdadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT