Kondansatör arızasının nedenleri arasında birkaç noktaya değinilebilir. Buzdolabı sık açılıp kapanıyorsa ve bu süreçte üst bölümde soğutma işlemi gerçekleşmiyorsa kondansatör sorunlarına işaret edebilir. Arıza, buzdolabında garip seslere neden olabilir. Bu sesler arızanın belirtisi olabilir.
Kapasitörler bozulmaya başladığında çoğunlukla şişer, çatlar, rengi atar veya sızıntı yapmaya başlar. Bu nedenle bir kapasitörü görsel olarak incelemek arızayı tespit etmenin en kolay yoludur. Kapasitör kusursuz görünüyor olsa bile arızalı olabilir.
İki uçlu yapıya sahip olan devre elemanı; kondansatör, sığaç veya kapasitör olarak ifade edilir. Elektrik enerjisinin alınarak alan içerisinde depolanmasına olanak sağladığı görülür.
Kondansatör bankının bütünü ile birlikte kondansatörler ayrı ayrı da kontrol edilmeli ve kondansatörler arası sıcaklık farkının yüksek olmamasına dikkat edilmelidir. ► Ani yük değişimlerinin kompanze edilmemesi ve kapasitans değerinin azalması da kondansatör sistemlerinde arızalara neden olur.
Aşırı sıcak koşullarda çalıştırılan kondansatörler bu sıcaklık nedeniyle arızalanabilirler. Aşırı sıcaklık, yüksek ortam sıcaklığı, bitişik ekipmandan yayılan ısı veya ekstra kayıplar nedeniyle kondansatör banklarında arızalar gerçekleşebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Devrede kondansatör olmazsa devre çalışır. Fakat ac-dc dönüşümde kondansatör filtre amacıyla kullanılır. Burada kullanılmazsa devre çalışır ancak çıkış gerilimi dalgalı olur. Örneğin amfi devresinde kondansatör kuplaj amaçlı kullanıldıysa orada kondansatör kullanılmazsa devre çalışmaz.
Kondansatörler günlük hayatta elektrik devreleri içinde kullanılan elektrik devre elemanlarıdır. Elektrik enerjisini plakalar arasında depolamak için kullanılır. Kısa devre gibi durumlarda buradaki yüksek enerjiyi anında boşaltmaya yardımcı olurlar.
Şu an bir çok üründe iki ile üç yıl arasında garanti süreleri verilse de yenilenebilir enerji alanında bu süreler 20-25 seneye ya da ömür boyuna kadar çıkabilmektedir. Yukarıdaki tablolar incelendiğinde, kondansatör seçiminin garanti şartlarının yerine gelmesi açısından önemli olduğu görülür.
Sonsuzda durmakta olan ibre; önce sıfır ohm konumuna sapmalı, sonra kondansatör Ohmmetre batarya vasıtası ile şarj olacağından, tekrar sonsuz ohm konumuna yavaş yavaş geri dönmeye başlamalı ve sonsuz konumuna gelince durmalıdır. Olay bu şekilde gerçekleşirse kondansatörün sağlam olduğu anlamına gelir.
Kondansatörün kapasitesi ve gerilimi ne kadar yüksek olursa kısa devre durumunda neden olunacak hasar o kadar büyük olur.
Kondansatör Sağlamlık Kontrolü: Bir devrede kondansatör arızalı ise kondansatör yerinden sökülerek ölçü aleti ile test edilir. İlk önce kondansatörün (capacitor) uçları kısa devre edilerek deşarj edilir. Kondansatörün sağlamlık kontrolünü yapılırken; Analog avometre kullanılırsa, sonuçlar daha net olur.
Yanmış veya patlamış kondansatörler şişme yaparlar.
Kondansatörler bir doğru akım DC besleme gerilimine bağlandığında, plakaları, kondansatör üzerindeki gerilim değeri harici olarak uygulanan gerilime eşit olana kadar şarj olur. Kondansatör, uygulanan voltaj korunduğu sürece geçici bir depolama cihazı gibi davranarak bu yükü süresiz olarak tutacaktır.
Kapasitemetrenin 2 probu kondansatörün 2 farklı terminaline bağlanır. Kutuplu kondansatörlerde (+) kutuba kırmızı prob ve (-) kutuba ise siyah prob bağlanmalıdır. Kondansatörün üzerinde yer alan Farad değerine göre kapasitemetrenin uygun kademesi seçilir. Böylece ekranda ölçülen kondansatörün Farad değeri öğrenilir.
Vantilatör motorlarında kalkınma için gerekli uyartım bobini, batarya ya da kondansatör kullanılmaz. Çünkü bunlar yük motoru olmadığından rahatlıkla ve yavaşça kalkınmaktadırlar.
Değiştireceğiniz kondansatörün sığa değerinin aynı olmasına dikkat edin, 2. Değiştireceğiniz kondansatörün çalışma gerilim değeri fazla olabilir ama asla daha az olmamalıdır, 3. Değiştireceğiniz kondansatörün çalışma ısısının aynı ya da daha yüksek olması gerekir.
Kondansatör doldukça uçlarındaki gerilim yükselir ve nihayet gerilim kaynağına eşit olur. Bu anda devreden akım geçmez kondansatör açık devre gibi davranır.
Bu kondansatörlerin şarj kapasitenin, yani üzerinde tutabileceği elektrik yükünün maksimum seviyesinin yüksek olması önemlidir. Bunun ile birlikte bu üzerindeki elektrik yükünü ne kadar hızlı serbest bırakabildiği ve tekrar ne kadar hızlı elektrik yükü toplayabildiği de önemlidir.
Elektrolitik kondansatörler kutupludur, yani bir voltaj kaynağına doğru yönde bağlanması gerekir. Eğer bir elektrolitik kondansatör, bir DC voltaj kaynağına ters yönde bağlanırsa, plakalardaki oksit kaplaması erimeye başlar, düşük empedanslı hale gelir, ve akım çekmeye başlar.
Piyasada kapasite, kapasitör, sığaç gibi isimlerle anılan kondansatörler, 18. yüzyılda icat edilip geliştirilmeye başlanmış ve günümüzde teknolojinin ilerlemesinde büyük önemi olan elektrik-elektronik dallarının en vazgeçilmez unsurlarından biri olmuştur.
Bunun için kondansatörlerinizin önüne harmonik filtre reaktörleri yerleştirilerek pasif filtreleme yapılabilir. Kondansatörlerin güç ve gerilim değerlerine göre tasarlanmış harmonik filtre reaktörleri kondansatörlere seri bağlanarak, harmonikten kaynaklanan bozulmaların önüne rahatlıkla geçilebilir.
Sistemde kararsızlık yaratır. Sabit ekranda donma olayı çok yaşanır. Açılmama gibi durumlar da olabiliyor. Buna benzer sorunlar görülür.
Bir kondansatör, fan motoruna güç sağlar, diğeri ise kompresöre güç gönderir. Daimi kondansatörler yaklaşık 7-9 mikro-farad değerlerine sahiptir.
Kapasite değerleri genellikle 1 nF lle 20 pf arasında değişen kâğıtlı kondansatörlerin çalışma gerilimleri ise 100 volt ile 700 volt arasında değişmektedir.
TEORİK BİLGİ: Kondansatör doğru akım (DC) elektrik enerjisini depo edebilen pasif elemandır. Kondansatörler iki iletken levha arasına yalıtkan madde konulmasıyla oluşurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri