2023 yılının Nisan ayından itibaren serbest meslek kazanç defteri tutan işletmeler için de POS cihazı bulundurma zorunluluğu hayata geçti.
Bu taslak tebliğ kapsamında 1/4/2023 tarihinden itibaren iş yerlerinde POS cihazı bulundurma zorunluluğu getirilmiştir.
3100 sayılı KDV Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihaz kullanmaları mecburiyeti hakkında kanun ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı 69 ve 70 sayılı tebliğ ile; Yeni Nesil Yazarkasa POS olarak bilinen Ödeme Kaydedici Cihazlar ve POS cihazlarının tek bir cihaz olarak çalışması zorunlu hale getirilmiştir.
POS cihazından yaptığınız işlemlerin hesaba geçmesi için günsonu almanız gerekir.
Ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, cihazlarını süresinde almayanlara, 3100 sayılı Kanunun 4369 sayılı Kanunla değişik mükerrer 6/1. maddesine göre Vergi Usul Kanununun 353/8. maddesinde (4.200,00 TL) yazılı özel usulsüzlük cezası kesilir.
İlgili 40 soru bulundu
Serbest meslek kazanç defteri tutan mükelleflere( avukat, arabulucu, hekim, mali müşavir, tahkim hakemi vb.) ve bilanço esasına göre defter tutan mükelleflere ( anonim, limited, komandit, kollektif, ve kooperatif şirketler) iş yerlerinde POS cihazı bulundurma zorunluluğu getiriliyor.
MADDE 3- (1) 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca bilanço esasına göre defter tutan mükellefler ile serbest meslek kazanç defteri tutan mükelleflere, 1/4/2023 tarihinden itibaren iş yerlerinde POS cihazı bulundurma zorunluluğu getirilmiştir.
Bu raporlar bilgi amaçlı olup mali hafızada yer işgal etmediğinden gün içinde birden fazla alınmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
POS cihazından işlem yaptığınız günlerde günsonu yapılmazsa işlemlerinizin hesabınıza geçmesinde gecikme yaşarsınız. Bu nedenle POS cihazından işlem yapılan günlerde mutlaka günsonu yapılması gerekmektedir. POS cihazından günsonu nasıl alınır? POS cihazından 3 numaralı tuşa basarak günsonu menüsüne girebilirsiniz.
POS cihazı kullanmak için vergi mükellefiyetine sahip olmalı ve ticari bir faaliyet sürdürüyor olmalısınız. Yasal olarak ticaret faaliyeti sürdürmeyen işletmeler ve şahıs şirketleri yetkilileri herhangi bir POS cihazı alamaz. POS cihazı kullanmak için bankalardan sağlanan hizmeti satın almak gerekir.
POS makinesi başvurusu için sizden istenen belgeler, vergi levhası, başvuran kişinin kimliğinin aslı, imza beyannamesi, bir odaya kayıtlı iseniz oda kayıt belgesidir. Vergi levhası olmadan POS cihazı alınamaz. Satışlarınıza ilişkin karşılık olarak fatura ya da fiş olması gerekir.
Anılan Kanun'un 33. maddesine göre POS tefecilerinin banka ve sigorta muameleleri vergisi matrahına uygulanacak vergi oranı ise % 5'tir.
POS cihazları ücretli mi diye soranlara ise, bankaların POS cihazlarınız ücretsiz olarak esnaflara verdiğiniz belirtelim.
Vergi Mükellefi Olmadan Sanal Pos Başvurusu Yapılabilir mi? Sanal pos başvurusunda bulunmak için vergi levhası sahibi olmanız gerekmektedir ve buna bağlı olarak vergi levhası olmadan sanal pos almak mümkün değildir.
Basılı Ekstre ücretleri 20 grama kadar 10, 20-50 gr arası 12.5, 50 gr üzeri 20.5 + bsmv olarak ücretlendrilir.
POS'um Cepte, Android işletim sistemine sahip cep telefonlarını temassız POS cihazına dönüştüren dijital POS ürünüdür. POS'um Cepte ile temassız özellikli kartlardan ve mobil temassız ödeme özellikli cep telefonlarından tek çekim veya taksitli işlemle ödeme alabilirsiniz.
POS cihazları kredi kartı, banka kartı, yemek kartı, temassız ödeme yöntemleri gibi farklı ödeme tiplerini kabul ederek müşterilerin hızlı ve güvenli şekilde ödeme yapmasını sağlar. İade ve iptal işlemleri de POS cihazları üzerinden rahatlıkla gerçekleştirilebilir.
Kablosuz pos cihazlarının mantığı da diğerleri ile aynıdır fakat kablosuz pos cihazları, İnternete ihtiyaç duymaktadır. Yani İnternet bağlantısının olmadığı bir yerde pos cihazının çalışması mümkün olmayacaktır.
Bu işlem için müşteri, kredi kart bilgilerini ve kimlik fotokopisini firmaya iletmesi gerekir. Firma ise POS cihazı üzerinden kredi kart bilgilerini tuşlayarak kartsız işlem yapar ve ödeme işlemini gerçekleştirir.
Not: işletmeler günlük diledikleri kadar z raporu alabilirler maliyenin hiçbir birimi işletmelerin aldığı z raporu sayısına dikkat etmez önemli olan z raporunun alınmasıdır. günlük z raporu aldıktan sonra aynı gün içine tekrar satış fişi kesebilirsiniz.
POS cihazından çıkan satış slipleri ve gün sonu raporlarında adres bilgisinin sol alt tarafında "işyeri no" ibaresinin yanında yer almaktadır. Gün sonu almadan yapılan ürün geri alınması işlemi "İptal"; POS cihazı üzerinden gün sonu alındıktan sonra yapılan ürün geri alımı işlemi ise "iade" dir.
Oysaki 29 seri nolu tebliğ dikkatlice okunması durumunda “satış yapılan her bir iş gününün sonunda Z Raporu alınmalıdır” denmektedir. Başka bir deyişle satış yapılmayan günlerde Z Raporu alınmasının zorunlu olmadığı açıktır.
379 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Serbest meslek faaliyetinde bulunan hekimlerin iş yerlerinde POS makinesi bulundurmaları zorunluluğu, 1 Eylül 2008 tarihinden itibaren başladı.
POS cihazı için öncelikle bankalara şubeden ya da internet bankacılığı üzerinden ön başvuru yaparsınız. Başvurunuz ardından bankanız, sizden vergi levhası, işletme ruhsatı, imza sirküleri, kimlik gibi ilgili evrakları talep eder.
Şahıs şirketleri pos alabilir. Pos almak isteyen işletmelerin ilk olarak çalıştıkları ya da çalışacakları bankalardan ticari hesap açtırması ve ardından pos cihazı başvurusu yapması gerekmektedir. Pos cihazı alındıktan sonra ödemeler ticari banka hesabınıza aktarılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri