Gün sonu gece 00:00'da sistem tarafından otomatik alınır.
Z Raporu genellikle saat 24.00'ten önce çıkarılır ve sıra numarası takip edilir. Z Raporları işletmelerce saklanmak zorunda olan önemli belgeler arasındadır.
POS cihazından günsonu nasıl alınır? POS cihazından 3 numaralı tuşa basarak günsonu menüsüne girebilirsiniz. POS cihazı önce “GÜNSONU İŞLEMİNE DEVAM?” mesajı ile günsonuna devam etmeniz için onay isteyecektir. Bu mesajı giriş tuşu ile onayladıktan sonra işyeri şifrenizi girerek günsonu alabilirsiniz.
POS cihazından çıkan satış slipleri ve gün sonu raporlarında adres bilgisinin sol alt tarafında "işyeri no" ibaresinin yanında yer almaktadır. Gün sonu almadan yapılan ürün geri alınması işlemi "İptal"; POS cihazı üzerinden gün sonu alındıktan sonra yapılan ürün geri alımı işlemi ise "iade" dir.
Bu raporlar bilgi amaçlı olup mali hafızada yer işgal etmediğinden gün içinde birden fazla alınmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Pos cihazından çekilen para müşterinin kart şifresini girip ödeme onayını vermesinden hemen sonra Türkiye'deki bankaların uygulamasına göre 1 ile 3 gün içerisinde hesaba aktarılmaktadır.
Otomatik Gün Sonu yetkisi şubelerimizce tanımlanabilmektedir. Gün sonu yetkisinin iptali ve saat değişikliği ise 0850 724 77 67 no'lu POS Destek hattından yapılabilmektedir. Pos cihazınızdan gün sonu almasanız dahi onaylı işlemleriniz çalışma koşullarınıza göre hesabınıza aktarılacaktır.
Müşteri şifreyi onayladığında bir fiş çıkar. İlk çıkan fiş iş yerine aittir, ardından herhangi bir tuşa basılır ve ikinci fiş çıkar. İkinci fiş kart ile birlikte çıkarılır ve müşteriye verilir. İkinci fiş müşteri içindir.
Bir işletmenin gün içerisinde aldığı tüm pos işlemlerini kart bazında gösteren belgeye ”gün sonu raporu” adı verilir. Gün sonu raporları ”detay” ve ”toplam” olmak üzere ikiye ayrılır. Gün sonu raporları, işletmenin gün içindeki tüm işleri detaylı ve detaysız olarak iki şekilde gösterir.
Pos hesabındaki paranın bir sonraki gün hesaba geçmesi dışında herhangi bir problem olmaz..
Günlük Z Raporu
Gün sonu raporu olarak da adlandırılan Z raporu, yazar kasalarda en çok kullanılan raporlardan biri. Bunun sebebi, adından da anlaşılacağı üzere günlük olarak alınması. Gün sonu Z raporu, bir iş günü içerisinde cihaz üzerinden yapılan satış bilgilerini içerir.
Seçeneğinize göre “Detay Günsonu Raporu” veya “Toplam Günsonu Raporu” içeren slip dökümü basılır. Aşağı ve yukarı yön ok tuşları ile menüden “ şyeri Menü”yü seçip G R Ş (yeşil) tuşuna basınız. Aşağı ve yukarı yön ok tuşları ile menüden “Günsonu”nu seçip G R Ş (yeşil) tuşuna basınız.
POS cihazı kullanmak için vergi mükellefiyetine sahip olmalı ve ticari bir faaliyet sürdürüyor olmalısınız. Yasal olarak ticaret faaliyeti sürdürmeyen işletmeler ve şahıs şirketleri yetkilileri herhangi bir POS cihazı alamaz. POS cihazı kullanmak için bankalardan sağlanan hizmeti satın almak gerekir.
günlük z raporu aldıktan sonra aynı gün içine tekrar satış fişi kesebilirsiniz. tabiki sonraki z raporunu tekrar almanız gerekir.
1. Kredi kartı çip okuyucuya takılır veya direkt “Tutar” girişi ile de akışa başlanabilir. 2. “Taksitli Satış” seçilir ve “Giriş” tuşuna basılır. 3. POS cihazı hem faizli, hem de faizsiz taksit işlemleri için tanımlı ise “Taksit Tipi” adı altında “1 Faizsiz”, “2 Faizli” seçenekleri gelir.
POS rulosu talebimi nasıl yapacağım? POS cihazınız üzerinden veya Üye İşyeri Platformundan POS rulosu talep edebilir veya 0850 202 35 00 numaralı POS Destek Hattımızı arayarak talepte bulunabilirsiniz. YN ÖKC kullanıyorsanız, rulo taleplerinizi YN ÖKC markanıza göre ilgili firmadan talep etmeniz gerekmektedir.
Açılan ekranda önce “İşyeri Menü”, ardından “Gün Sonu” sekmesine girin. Sizden istenen işyeri şifresini girerek gün sonu raporunu yazdırabilirsiniz. POS cihazından Z raporu çıktısı almak için aynı şekilde “F” tuşuna basıp çıkan ekrandaki yönergeleri takip etmelisiniz.
Son günsonu işlemlerinden itibaren Satış, ade, ptal gibi işlemleri listeleyen bilgilendirme amaçlı bir rapordur. POS cihazı üzerinde bulunan ana menüyü açan F tuşuna basınız.
Cihaz üzerinde bulunan « F » (Fonksiyon) tuşuna basılarak « İşyeri Menü » seçeneğine girilir. 1. Seçenek olan « Günsonu » tuşlanarak Günsonu alınır. Bu şekilde Terminal üzerinde tutulan işlemlerin finansallaşmak üzere Bankaya bildirilmesi gerçekleşmiş olur.
Gün Sonu Raporu Nedir
Günlük yaptığınız kredi kartı ile satışları saklayan ve bankalara iletilen rapor olarak adlandırabiliriz. işletmenizde gün sonu raporu almazsanız anlaşmalı banka bildirim gitmez ve kredi kartı ile yaptığınız satışlar banka hesabına geçmez.
Kredi ve banka kartıyla POS cihazından yapılan işlemlerde satış belgesi (slip) düzenlenmektedir. POS'tan yapılan işlemde iki adet slip çıkmaktadır. Bunlardan biri kart sahibine verilmeli ikincisi ise işyerinde tutulmalıdır.
Öncelikle yazar kasalar 2 şekilde kapatılabilir.
1) Eski nesil yazar kasa ise hurdaya ayrılacaktır. Hurdaya ayrılan kasa bir daha kullanılamaz. 2) Yeni nesil yazar kasa ise geçici kapanış yapılabilecektir. Geçici kapanış yapıldıktan sonra, yeni nesil yazar kasanın başka bir mükellefe satışı yapılabilir.
İşCep veya İnternet Şubesi'nden Anında POS'a başvurun, 3 ay %2,39 POS komisyon oranından yararlanın ve ilk 6 ay POS kullanım ücreti ödemeyin!
POS, Point of Sale'in kısaltmasıdır. Bu cihazlar POS cihazı veya POS aleti olarak da bilinir. Banka kartı veya kredi kartlarının işlem yapabilmesi için bu cihazlara sokulması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri