Postsekülerlik ise, modernizmin yaşattığı seküler gerilimin ardından gelmesi zorunlu yeni bir evre olarak ortaya çıkmış, büyük yerinden etmeyi tamir etme çabasına girişmiştir. Bu bir çaba olmaktan ileri gidememiş ve belirsizliklerin hakim olduğu bir karmaşa halini almıştır.
Siyasi anlamda, sekülerizm din ve devletin ayrılmasıdır ki bu din ve devletin birleşmesi olan teokrasinin zıttıdır.
Seküler devlet ya da laik devlet, resmî bir dini bulunmayan ve yasaların belli bir dine göre şekillendirilmediği devlettir.
Sekülerite, devlet ve dinin ayrı olması veya özellikle bir dine bağlı veya karşı olmaması; dinî ve sivil işlerin birbirinden ayrılması inancı. Sekülerizm, ahiret ve diğer dinî, ruhanî meselelerden ziyade dünya hayatına odaklanılması yönündeki siyasi düşünce.
En geniş anlamı ile laiklik, din ve devlet arasındaki ilişkiye, seküler- leşme ise din ve toplum arasındaki ilişkiye dairdir. Zira laik devletlerin seküler olmayan toplumları ya da laik olmayan devletlerin seküler ya- şam tarzına sahip toplumları olabilir.
İlgili 31 soru bulundu
laik kelimesiyle karıştırılmakta olan bir kavram seküler. laiklik, din ve devlet işlerinde ayrılığı ifade eder. sekülerin anlamı ise siyasi nitelikten çok bireyseldir. bu bağlamda seküler, kişinin dini inancı ne olursa olsun gündelik yaşamının idaresini dünyevi bir akılcılıkla ele alması anlamındadır.
Sekülerizm başlıca iki temel önermeyi içermektedir: Birincisi devletin dinsel kurumlardan kesin bir biçimde ayrı olmasıdır. İkincisi ise farklı din ve inanışlardan olan kişilerin kanun önünde eşit olarak değerlendirilmeleridir. Bununla birlikte bazı üniversiteler ise Kilise veya İbrani organizasyonlara bağlıdır.
Seküler TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Laik yaşama ait, dinden bağımsız olan.
Buna göre sekülerleşme, in- sanın ilkelerini oluşturmada, yönelişlerini, yaşamını düzenlerken dikkatini dini olgulardan tamamen soyutlayıp, dünyevi olgulara yönelmesidir. Bu anlayışla oluşturulan ahlak sistemleri seküler ahlak olarak kabul edilir.
Sekülerleşme kuramı, öz olarak, dönüştürücü bir etkiye sahip olduğu ileri sürülen modernleşme ile birlikte, din ve metafiziksel inançların hem toplumsal, politik ve ekonomik anlamda hem de bireyin zihin dünyasında yitime uğrayacağını ileri sürmektedir.
Ülkede, 66 rayon (vilayet) ve bir özerk cumhuriyetten (Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti) oluşan idari yapılanma mevcuttur. Azerbaycan Anayasası'na göre Azerbaycan devleti demokratik, laik ve üniter bir Cumhuriyet'tir.
Laiklik, devletin karar alma mekanizmalarında dini referans almaması iken, sekülarizm ise toplumun ve toplumdaki bireylerin gündelik yaşam pratiklerinde dini referans almaması.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla laiklik ilkesi devlet tarafından tamamen benimsenmiştir.
Seküler kelimesinin sözlük anlamı dünyevidir. Bu kelime ruhani, mistik ve uhrevi kelimeleriyle zıt anlamlıdır.
laik kelimesiyle karıştırılmakta olan bir kavramdır. laik din ve devlet işlerinde ayrılığı ifade eder. sekülerin anlamı ise siyasi nitelikten çok bireyseldir.
Sekülerizm, ilk olarak Bizans İmparatoru I. Konstantin (MS 272- 337) zamanında ortaya çıkmış olsa da kavram, 14. yüzyılda ve sonrasında varlığını göstermiş, 16. yüzyılda Martin Luther ile tekrar gündeme gelmiştir. Bilindiği üzere Ortaçağ'da Batı'nın dünya görüşü din ve kilise üzerine kuruluydu.
Modernleşmenin doğal sonucu olan sekülerleşme, toplumsal yaşamı geleneğin değişmezliklerinden uzaklaştırma ve semavi olanla bağların koparılması sürecidir. Merkeze insanı alarak başlayan değişim ve dönüşümler modern-seküler bir süreçle sonuçlanmış, bu süreçte din ve aile arasındaki ilişki belli bir dönüşüme uğramıştır.
Din ve devlet işlerinin birbirinden tamamen ayrılması veya “ya din ya da devlet” yaklaşımından ziyade din ve devletin bir arada varolduğu, çok kültürel ve dinsel yaşamla beraber yeni bir siyasal ve toplumsal durum söz konusudur.
Sekülerleşme, modernleşme süreciyle birlikte gündelik yaşamın dini içeriğinden arındırılması olarak tanımlanmaktadır.
1. SECULAR (SEKÜLER) KAVRAMININ ETİMOLOJİSİ Latince saeculum kökünden gelen secular (seküler) teriminin “zaman” ve “mekân” çağrışımlarını birlikte veren bir anlamı vardır. Zaman onun şimdi oluşunu, hazır oluşunu; ”mekân” ise, dünyada ve dünyevî oluşunu gösterir.
Laiklik veya laisizm (laïcité Fransızcadan), devlet yönetiminde dinin veya dinsizliğin referans alınmamasını ve devletin din veya dinsizlik karşısında tarafsız ve tepkisiz olmasını savunan ilkedir.
Yeterlilik ilkesi olarak da adlandırabileceğimiz liyakat, verilen görevi başarı ile yapabilme yetisi olarak tanımlanabilir. Göreve kabul edilme ve yükselmelerde “bilgi, görgü ve diplomayı” esas alan bir anlayıştır.
Yani dünyevi/seküler işler olarak adlandırılmaktadır. İbadet etmek ve dinsel tavsiyelere uymak gibi hareketler dinsel işler olarak tanımlanır. Dünyevi eylemlere dinsel düşünceleri karıştırmamak seküler düşüncenin ana düşünce akımıdır.
1.1.
Sekülerizm kelimesi Türkçeye Fransızca sécularisme sözcüğünden geçmiştir. Latincede, “nesil”, “periyod” (zaman dilimi) anlamına gelen kavram, zamanla Hristiyan Latincesinde “dünya” anlamında kullanılmıştır (Türk Dili ve Edebiyatı).
Sekülerleşme Tezi: Aydınlanma devrine kadar götürülebilecek olan Sekülerleşme tezi; modernleşme ile birlikte gerek toplumsal gerekse bireysel bilinç düzeyinde dinin gerileyeceğini ve zamanla yerküreden tamamen silineceğini öngörmüştü. Ne kadar modernleşme o kadar sekülerleşme olacağı kabul edilmişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri