Postmodern roman üstkurmaca ve metinlerarasılık düzleminde referans, pastiş, parodi, ironi, kolaj teknikleriyle bu söz konusu olguları ele alır.
Üstkurmacanın hakim olduğu postmodern romanlarda metinlerarasılık, parodi ve pastiş teknikleri sıkça kullanılan yöntemlerdendir. Yazar hem oluşturduğu metinle hem de parodi, pastiş gibi yöntemlerle gönderme yaptığı metinlerle çıkar okuyucu karşısına. Okuyucu aynı anda birçok metni okumuş olur.
Postmodern roman, modern ve klasik edebiyatın temel kurallarını reddeden bir roman türüdür. Bu tür romanlarda ise, giriş, gelişme ve sonuç bölümleri bulunmaz. İlk defa Virginia Woolf tarafından kullanılan bu akım, çok daha dolambaçlı bir şekilde bilinç akışı tekniğini okurların beğenisine sunar.
- Postmodernizm, modernizmin sorgulanmadan, herkes tarafından kabul edilmesi gereken evrensel değerler olduğu görüşünü reddederek ortaya çıkar. - Postmodernizmde gerçeklik unsurundan çok kurmaca ön plandadır. - Yazar, bir topluluk üyesi olmaya karşıdır; kendi bireyselliğini egemen kılmaya yönelir.
İronik anlatımda, söz konusu metin içerisinde ifade edilen ile kastedilen olgu arasındaki uyuşmazlık mizahi anlatımı oluşturmaktadır. Öte yandan parodi daha önce ortaya konmuş söylemin ya da metnin yeniden inşa edilerek gülünç bağlama kavuşmasıdır.
İlgili 18 soru bulundu
İronik anlatımda, söz konusu metin içerisinde ifade edilen ile kastedilen olgu arasındaki uyuşmazlık mizahi anlatımı oluşturmaktadır. Öte yandan parodi daha önce ortaya konmuş söylemin ya da metnin yeniden inşa edilerek gülünç bağlama kavuşmasıdır.
Postmodern düşünce, genellikle modern düşünce ve kültürün temel kavramlarının, dolayısıyla gerçeğin sorgulanmasını ifade eder. Postmodernizm, modern düşüncenin rasyonel, bilimsel ve objektif kavramlarından uzaklaşmayı, hakikatlerin ve gerçeklerin mutlak olmadığını ve çoğul anlamlar taşıyabileceğini savunur.
Postmodern romanda karakterler romanın merkezine bireysel sorunlarıyla, iç karmaşalarıyla oturmazlar. Klasik romanda merkezî kişiye tanınan ayrıcalıklar postmodern romanda olabildiğince azaltılmıştır. Bu tür romanlarda amaç "dil"dir, metnin kendisidir. Yazarın hedefi bir fikri, bir kişiyi ön plana çıkarmak değildir.
Türk romanında bilinçli olarak ilk postmodernist roman denemesini Oğuz Atay, Tutunamayanlar adlı romanıyla yapmıştır. Yazar, postmodernist yapının kendisine verdiği özgürlükle roman anlayışında sıkça kullanılan metafiction ve metinlerarasılık gibi teknikleri farklı şekillerde ve roman estetiğini bozmadan kullanır.
Postmodern romanda anlatıcı oldukça etkin bir rol üstlenir. Figüratif kadronun önemli bir elemanı olabileceği gibi kurgunun yazılım aşamasına müdahale etmesi de söz konusudur. Sık sık fikir beyan eder ve adeta romanı yönlendirir.
Oğuz Atay'ın 1972'de yayınlanan Tutunamayanlar adlı romanı bazı edebiyat çevrelerince ilk modernist roman olarak kabul edilirken bazılarınca Attila İlhan'ın 1953'te yayınlanan Sokaktaki Adam'ı ilk modernist roman kabul edilmektedir.
*Postmodern romanlarda kurgulanmış bir “olay” yoktur. *Postmodernist anlatılarda amaç, olay anlatmak değil, olayın oluşturduğu izlenimleri, duyguları anlatmaktır. * “Karamsarlık, yalnızlık, bunalım, gerçek arayışı” gibi duygular ifade edilir. *Postmodern romanlarda kronolojik bir olay veya anlatım yoktur.
Yazar, insan dışındaki dünyayı yalın ve çok sade bir şekilde yansıtmaktan kaçınır. Aynı zamanda geleneksel anlatımın dışına çıkar ve yer yer alegorik anlatımlardan da yararlanır. Sözcüklerin de çağrışım gücünden faydalanarak şiirsel bir dil kullanır. İnsan, karmaşık bir varlık olarak ele alınır.
Postmodernizm, modernizmin sonrası ve ötesi anlamında bir tanımlama olarak kullanılmaktadır ve modern düşünceye ve kültüre ait temel kavram ve perspektiflerin sorunsallaştırılmasıyla ve hatta bunların yadsınmasıyla birlikte yürütülmektedir.
Postmodernizm modern düşünce ve kültüre ait temel kavramları sorgulayan, hakikat, akıl kimlik, nesnellik, bilimsel anlatılara temel oluşturan büyük anlatılardan (rasyonalizm, evrensellik, hıristiyanlık gibi) kuşgu duyan radikal bir düşünce tarzıdır.
Postmodernizm, modernizm anlayışının sorgulanması sonucu alternatif bir paradigma olarak ortaya çıkmıştır. Bu kavram, modernizmin sonrası ve ötesi olarak kullanılmasıyla birlikte modern düşünce ve kültüre ait sorunların düzeltilmesi, iyileştirilmesi anlamına gelir.
Temelde modernizm eleştirisine dayanan postmodernizm anlatısı, modern epistemolojinin ürettiği iddiaların hükmünü yitirdiğini savunmaktadır. Do- layısıyla postmodern algıya göre, modern ideolojiler ve diğer büyük anlatı- lar geçerliliğini yitirmiştir.
Üstkurmaca (İngilizce: Metafiction), klasik anlamdaki (postmodernite öncesi) tüm kurmaca türlerine atıfta bulunan bir kurmaca türüdür. Gerçek ile kurmaca arasındaki ilişkiyi sorgulamak/sorunsallaştırmak için bilinçli ve sistemli olarak dikkati, anlatının bir kurmaca olduğuna çeken kurmaca türüdür.
Postmodern roman, klasik ve modern edebiyatın temel kurallarını reddeden roman türüdür. Bu tür romanlarda giriş - gelişme ve sonuç bölümleri yer almaz. İlk kez Virginia Woolf tarafından kullanılmış olan bilinç akışı tekniği, çok daha dolambaçlı bir şekilde okura sunulur.
Metinlerarasılık, varlığı çok eskilere dayanan fakat postmodern metinlerde yaygın kullanım alanı bulmuş bir yöntem olarak değerlendirilebilir. Teorik anlamda Julia Kristeva tarafından 1960'lı yıllarda ortaya konmuş bir kuramdır.
Pastiş, bir veya daha fazla sanatçının eserinin stilini veya karakterini taklit eden görsel sanat, edebiyat, tiyatro, müzik veya mimari eseridir. Parodi'den farklı olarak bu türde amaç alay etmek değil eseri övmek, yüceltmektir.
Metinlerarası ilişkilerde türev ilişkileri olarak tanımlanan Pastiş (öykünme) ve Parodi (yansılama) ise öteki metne gönderme yaparak onu biçim ya da içerik düzeyinde taklit etme işlemidir.
İRONİ TEKNİĞİ.
Söylenenin tam tersinin kastedildiği ifadedir. Söylenen ya da yapılan eylem, ciddi görüntüsü altında, karşıt söylenceyi ya da eylemi, çelişki noktasına çekmeyi hedefler. Mizahtan farklı olarak ironi, olaylara daha eleştirel yaklaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri