Potasyum yumuşak, gümüş-beyaz renkli alkali bir metaldir. Doğada deniz suyunda ve pek çok mineralde diğer elementlere bağlı olarak bulunur. Havada hızla oksitlenir ve suya karşı da çok aktiftir.
Potasyum periyodik cetvelde 1. grup 4. periyotta bulunan atom numarası 19, sembolü K olan bir alkali metaldir. Yumuşak ve katı bir elementtir. Suda aktif olup doğada pasif halde bulunur.
Potasyumdan zengin besinlerin başında; ıspanak, maydanoz ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler gelmektedir. Bunun yanı sıra kurubaklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler ve patates de yüksek miktarda potasyum içermektedir. Meyvelerden ise muz, erik, avokado potasyum yönünden zengindir.
En önemli kullanım alanı gübre sanayiidir. Nitrat, karbonat, klorür, bromür, siyanür ve sülfat iyonlarıyla oluşturduğu bileşikler de hayli önemlidir. Potasyum karbonat cam üretiminde, potasyum hidroksit deterjan ve sıvı sabun yapımında, potasyum klorür ise ilaç yapımında ve serumlarda kullanılır.
Bununla birlikte, denizlerin veya göllerin buharlaşmasıyla oluşan birikintilerde bulunan silvit (potasyum klorür), silvinit (potasyum ve sodyum klorür karışımı) ve karnalit (potasyum magnezyum klorür) gibi başka minerallerden de potasyum elde edilebilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Güherçile olarak da bilinen bileşik doğal hâlde kayaçlarda ve mağaralarda oluşan beyaz renkli kabuksu yapıda bulunur.
Toprakta potasyum, azot ve fosfora göre daha fazla bulunur. Yeterli potasyum ile beslenen bitkilerde meyve ağırlığı artar, parmaklar daha büyük olur ve meyvenin pazarda daha uzun süre dayanması, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı artar. Potasyum, özellikle çilek bitkileri için çok önemlidir.
Örneğin muz, havuç, patates, kırmızı et gibi yiyeceklerin içindeki potasyum-40 oranı diğer yiyeceklere göre daha yüksektir. Yaşadığımız binaların yapımında kullanılan malzemeler, örneğin granit, kumtaşı, kireçtaşı ve alçıtaşı radyum, toryum, uranyum ve potasyum gibi radyoaktif izotoplar içerebilir.
Potasyum eksikliğinde vücutta enerji depolanması yeterince sağlanamıyor. Bu da yorgunluğa ve halsizliğe yol açıyor. Yorgunluk ve halsizlikle birlikte kaslarınızda bir güçsüzlük hissetmeye başlıyorsunuz. Kol ve bacaklar başta olmak üzere vücudunuz farklı bölgelerinde kaslarınız kasılıp, kramplar girecektir.
Fındık, potasyum bakımından zengin olan ve doyurucu bir besindir. Çiğ ve kavrulmamış fındık tüketmeniz daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Sodyum ve potasyum içeren besinler arasında bulunan fındık içindeki sodyum sayesinde vücudun su dengesinin korunmasına yardımcı olur.
Kanda potasyum yüksekliği hiperkalemi olarak adlandırılır. Sağlıklı böbrekler fazla potasyumu atar ancak bazı durumlarda potasyum yüksekliği meydana gelir. Potasyum yüksekliği neden olur? İleri böbrek rahatsızlıkları ve bazı potasyum tutan ilaçlar potasyum yüksekliğinin en yaygın nedenleridir.
Özellikle potasyumun çok iyi bir kaynağı olan muzun 118 gramlık bir adet orta boyunun içeriğinde yer alan başlıca mineral değerleri şöyledir: Potasyum: 422 mg. Kalsiyum: 5,9 mg.
Vücuttaki en temel minerallerden bir tanesi olan potasyum, pek çok kilit role sahiptir. Bu durum mineralin vücutta yeterli miktarda bulunmasının önemini bir kat daha artırır. Sodyum mineralinin etkilerini dengeleyen potasyum, tansiyonun yükselmesini önler, vücuttaki sıvı dengesinin korunmasında görev alır.
Potasyum, 1807 yılında elektroliz yoluyla elde edilen ilk elementtir. Potasyum, yerkabuğundaki en bol yedinci elementtir. Potasyum ilk defa odun küllerinin ıslatılması ve sonra demir bir çömlek içinde buharlaştırılarak kurutulması ile elde edilmiştir.
Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına neden olur. Bunlara bağlı olarak vücuttaki tüm işlevsel faaliyetler olumsuz bir şekilde etkilenir. Günde 2-3 litreden fazla su içmemeye dikkat edin.
POTCİT bir açık sarı renkli kontrollü salım tablettir. 1080 mg potasyum sitrat ihtiva eder. Potasyum sitrat, böbreklerde ürik asit ve kalsiyum taşları oluşumunu önleme tedavisinde kullanılır. POTCİT, kandaki potasyum düzeylerinde ek bir artışa neden olarak kalbin durmasına yol açabilir.
Potasyum sodyum ile koordineli şekilde çalışan ve vücudun su ve elektrolit dengesini sağlayan bir elementtir. Sodyum ve potasyum arasında denge sağlanması tansiyon seviyelerinden ödem tutumuna kadar birçok fizyolojik dengeyi etkiler. Potasyum, ince bağırsaklar tarafından emilir iken böbrekler tarafından atılır.
Plazma potasyum seviyesi 3.5-5 mmol arasında olması ise sağlıklı kabul edilir. Potasyum değeri kan ya da idrar testi ile ölçülmektedir. Yetişkin bir bireyin günlük olarak alması gereken en az potasyum değeri 2 gramdır. Beden için yetişkinlerde yeterli olan değer ise 4.7 gramdır.
1) Kayısı En çok potasyum içeren meyve olarak bilinen kayısı, hem taze haliyle hem de kuru haliyle zengin bir potasyum kaynağıdır. Cildi besleyen, bağırsakları çalıştıran 100 gram kayısıda yaklaşık %33 oranında potasyum bulunur.
Muz, kasların gelişimi için önemli bir element olan potasyumca (K+) zengin bir meyve. 150 gramlık bir muz, yaklaşık 450mg civarı potasyum taşımaktadır. Muz, potasyumun doğal izotopunun (K-40) varlığından dolayı hafif radyoaktiftir.
Kalp sağlığı
Domates potasyum, C vitamini, B vitamini kompleksi ve kolin gibi kalp için faydalı olan birçok madde içerir.
Potasyum adını izole edildiği Potas olarak da bilinen potasyum karbonattan almıştır. Potasyum yumuşak, gümüş-beyaz renkli alkali bir metaldir. Doğada deniz suyunda ve pek çok mineralde diğer elementlere bağlı olarak bulunur. Havada hızla oksitlenir ve suya karşı da çok aktiftir.
Potasyum Klorür (KCI)
Başka bir deyişle; potasyumun en çok olduğu gübredir. Suda çözülebilen bu gübrenin içeriğinde %50 den fazla potasyum bulunur. Fotosentez işlemini arttıran bu gübre aynı zamanda verim artışı sağlar. Tütün ve patates gibi klor sevmeyen bitkiler dışında tüm bitkilerde kullanılabilir.
Potasyum bitki bünyesine K+ iyonu şeklinde alınmaktadır ve eksikliği azot gibi ilk önce kendini yaşlı yapraklarda göstermektedir. Fazla alınan potasyum magnezyum alınımını azaltır ve bitkinin tepe sürgününün yavaşlamasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri