Şarjlı ampül kısaca elektrik bağlantısı olmadan da çalışabilen ampul olarak tanımlanabilir. Ancak çalışabilmesi için elektrik enerjisi depolamaktadır. Çalışması için de farklı bir işlem yapılması gerekmez. Ampulun duya yerleştirilmesi ve kullanılmaya başlaması yeterli olacaktır.
Duy bir elektrik malzemesidir. Küçük veya büyük ampullerin sığabileceği şekilde olan bu araç, kablolardan geçen elektriğin daha kolay ve pratik şekilde ampule aktarılmasını sağlar.
1- Elektrik düğmeleri basit elektrik devresindeki anahtar gibi çalışır. 2- Anahtar açık iken ampul ışık verir.
Ampulün içinde çok ince biçimde tasarlanmış filaman adı verilen, genelde tungsten metalinden yapılmış, iki ince destek çubuğu ile tutulmakta olan bir tel bulunur. Bu telden geçen elektrik akımı bu teli aşırı derecede ısıtır (yaklaşık 3000 °C) ve sonuç olarak tel ışık yaymaya başlar.
Bir üretecin iki ucunu iletken bir tel vasıtasıyla birleştirdiğimiz zaman, buna lamba yerleştirdiğimizde elektrik devresi oluşturmuş oluruz. Elektrik yükleri bu konuda üretecin bir ucundan çıkarak diğer ucuna doğru gider. Böylece elektrik akımı oluşur ve lamba yanar.
İlgili 15 soru bulundu
Ampüldeki cam koruyucunun içinde filaman adı verilen metalden bir tel bulunur; bu metal iki destek çubuğu tarafından sabit tutulmaktadır. Filamandan geçen elektrik akımı bu metal teli ısıtır, bu ısı sonucunda ampul etrafına ışık saçar.
Lamba (Ampul): Devredeki elektrik enerjisini ısı ve ışık enerjisine çeviren devre elemanıdır. Evlerimizde kullandığımız ampuller örnek gösterilebilir. Ampulün takıldığı devre elemanına ise duy adı verilir.
Bu sistem tamamen diyot temeliyle çalışır. Led ampullerin iç kısmında diyot çeşitleri yer alır. Bahsi geçen sistem, yüksek dirençten düşük direnç düzeyine elektriğin geçmesini sağlamaktadır. Led aydınlatma ampuller içerisinden elektrik akımı geçerken görünürde bir ışık yayar.
Mum ışığının verdiği turuncu-sarı yada amber rengi ışığı da biz sıcak beyaz olarak adlandırıyoruz. Yapay ışık kaynaklarında renk sıcaklığı genellikle 2500 ila 8500 kelvin derece aralığındadır. 2500 – 3300 kelvin renk sıcaklıkları ”sıcak ışık” olarak kabul edilir.
12 VOLT İLE ÇALIŞIR.
Basit elektrik devrelerinde anahtar açıkken devreden elektrik enerjisi yani elektrik akımı geçemez ve ampul yanmaz. Böyle devrelere açık devre denir. Basit elektrik devrelerinde anahtar kapalı iken devreden elektrik enerjisi yani elektrik akımı geçebilir ve ampul yanar.
Anahtar açık konumda olduğu zaman elektrik devresi kesintiye uğratılmaktadır. Bundan dolayı elektriğin gidişatı kesilerek elektrik ampule ulaştırılmamaktadır ve böylelikle ampul yanmamaktadır. Ancak anahtarın kapalı olduğu konumda elektrik devresi tamamlanır ve elektrik gideceği yolu tamamlayabilmektedir.
Lambanın içindeki gaz atomları siz lambayı kapattıktan sonra kendi sahip oldukları enerjiyi de harcamaya çalışır bu yüzden bir müddet daha ışıma yapmaya devam eder ama kalan enerjileriyle ışıma yaptığı için dışarıya net bir ışık vermez.
Cevap. Duy olmadan da devremiz çalışabilir ve ampul ışık verebilir. Çünkü duy sadece bağlantı kablosu ile ampulü birbirine bağlayan bir araçtır. Duy kullanmadan bağlantı kablolarının uçlarını ampule bağlarsak da ampul ışık verebilir.
Ampulü bir yuvaya yerleştirmek elektrik enerjisinden faydalanmak için önemlidir. Bu yuvaya genel anlamda duy adı verilir. Sağlam ve elektriği dış ortama iletmeyen sadece ampulle etkileşime geçebilen E27 duylar oldukça dayanıklıdır. Bu sayede uzun yıllar kullanılabilir.
Duylar uzun süre yüksek sıcaklık altında kaldığında yapısı bozulabilir ya da ampul takıp çıkarma işlemi esnasında zorlandığında zarar görebilir. Bunların dışında dış ortamda nem alan duyların iletken kısımlarında korozyon olabilir.
Çünkü sarı ışık rengi olarak tabir ettiğimiz 2700-3000 Kelvin aralığındaki ışıklar gözlerimiz için daha yararlıdır. Sarı ışık gözlerimizi çok yormaz. Fakat 6000-6500 Kelvin aralığına sahip beyaz ışıklar gözlerimize zarar veren mavi bir ışık yayarlar.
Odanın tam ortasında, mekanın büyüklüğüne göre 150- 300 Watt değerinde halojen ampul sarkıtabilirsiniz. Mekanın farklı alanlarına aydınlık verebilmek için 20- 30 Watt değerinde lambader ya da aplik tercih edebilirsiniz.
Örnek olarak standart bir 40 Watt'lık ampul yaklaşık 450 lümen sunuyorsa (Gerçek ışık çıkışı ürüne ve üreticiye göre değişkenlik gösterebilir), 1 Watt'lık bir tüketim ile yaklaşık 11.25 lümen ortaya çıktığını varsayabiliriz.
Led ışık kullanımı ampullere oranla daha tasarruflu olduğu için kullanılabilir. Uzun ömürlü olan ledler hava koşullarına karşı dayanıklı üretilir. Bu sayede tüm mevsimlerde kullanabilirsiniz. Bahçelerinize led ampuller ile daha hoş hava katabilirsiniz.
Işık vermek için ısınma süresine ihtiyaç duymazlar, hemen yanarlar. Hızlıdır, 200 ns içinde ışık vermeye başlarlar. Civa, radyasyon ve gaz içermez, karbondioksit salınımı yoktur, güvenilir ve çevrecidir. Bu bilgiler ışığında söz konusu aydınlatma olunca mevcut en iyi teknoloji LED'ler olarak kabul edilebilir.
Bu akım iletken kablolar ile LED ampule iletilir ve ampul yapay bir ışık üretmeye başlar. Özetle, mum içerdiği yakıttaki kimyasal enerjiyi ısı ve ışık enerjisine, güneş gözesi ışık enerjisini elektrik enerjisine, LED ampul de elektrik enerjisini ışık enerjisine dönüştürür.
- Eğer elektrik devresi içerisinde pil sayısının sabit tutarak ampul sayısını arttırırsak, o zaman ampullerin parlaklığı düşer. - Eğer bir elektrik devresi içerisinde pil sayısının sabit tutup ampul sayısını azaltırsak, bu defa ampullerin parlaklığı yükselir.
Pil, batarya, akü ve jeneratör de elektrik kaynakları arasında yer almaktadır. El feneri, uzaktan kumanda ya da hesap makinesi gibi araçları pilden sağladığımız elektrik enerjisiyle çalıştırırız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri