Hızır insanlara ak sakallı biri gibi ya da bir tanıdığı gibi görünebilmektedir. Hz. Hızır bazen darda olan insanlara yardım etmek için gelirken bazen de onlara bir ilim öğretmek amacı ile gelmektedir. Kur'an-ı Kerimde de Allah (cc) tarafından kendisine bazı özel hikmetler ve ilimler verilen birinden bahsedilmektedir.
Birinci bölüm “Kasım Günleri” ismini alır ve 180 gün olarak kabul edilir; 8 Kasım'da başlar, 5 Mayıs'ta sona erer. İkinci bölüm ise “Hızır Günleri” olarak adlandırılır ve 186 gün olarak hesaplanır; 6 Mayıs'ta başlar, 7 Kasım'da sona erer.
Zor anlarında insanların yardımına koşar, başkalarının kılığına bürünebilir, olağanüstü özellikleri olan bir peygamber olarak düşünülür.
Hz. Mûsâ döneminde yaşayan, kendisine ilâhî bilgi ve hikmet öğretilen kişi. İsrâiloğulları'na gönderilen ve kendisine Tevrat indirilen peygamber.
Hazret-i Hızır (as) Allah'ın salih bir kulu olup, peygamber değildir, diyen olmuşsa da cumhur-u ulemâya göre peygamberdir. Hazret-i Musa (as) zamanında yaşamış ve kendisiyle görüşmüştür. Kehf sûresinin Musa kıssasında, "Allah'ın büyük kullarından bir kul" olduğu ifâde edilmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Hızır Aleyhisselam'ın türbesi, Hatay ili, Samandağ ilçe sınırında bulunur. Hz. Hıdır Türbesi; Hz. Musa ile Hz.Hızır'ın buluştuğu yer ve aynı zamanda Hızır Aleyhisselam'ın mezarı bulunduğu yerdir.
Hızır aleyhisselam'ın melek veya veli olduğuna dair pek çok bilgi tartışması yer almıştır. Bazı alimler ona melek derken bazı alimler ise melek olduğunu reddederek veli veya nebi olarak adlandırmışlardır. Tasavvuf'ta da Hz. Hızır aleyhisselam'ın ismi bolca yer verilmiştir.
Halk, Hızır Aleyhisselâm'ın her cuma ve kandil namazlarında Çapanoğlu (Büyük) Cami'de olduğuna inanmaktadır.
Duayı okuyan kişiler şu faydaları görürler: Devamlı surette okuyan kişiler Allah'ın izni ile anlayış kabiliyetlerinde artış olur. Okumaya devam ederseniz Allah-u Teala tarafından birçok lütfa nail olabilme imkanı bulursunuz. Allah'ın en güzel isimlerini zikretme şansı bulursunuz.
Rüyasında Hızır (Aleyhisselamı) gören kimse, bir takım sıkıntılı günler geçirdikten sonra, ferah ve bolluğa çıkacağına işarettir, şeklinde yorumlanır. Rüyasında Hızır (Aleyhisselamı) görmek, nasip olan kimsenin ömrü uzun ve hacca gitmek dahi kendisine nasip olur, diye de tabir olunur.
Bâzı âlimler "nebî" (peygamber), bâzı âlimler de "velî"dir dediler. Hızır aleyhisselamda, yaşayan insanlarda görülen hâller bulunduğu için yaşıyor zannedilmektedir. Hızır aleyhisselam, güzel ahlâk sâhibi, cömert ve insanlara karşı çok şefkatliydi. Allahü teâlânın izni ile kerâmet ehli olup, kimyâ ilmini bilirdi.
Hızır, insanlara rüya görülerinde veya basiret yoluyla gelen manevi bir rehberdir. Durugörü muhakeme (furkan) anlamına gelir. Duyularda mevcut olmayan nesneleri ayırt etmenin gücüdür; sıradan algı sınırlarının ötesindeki konuları algılama gücü. Diğer bir deyişle, “algının ötesinde” bir deneyimdir.
Hz. Hızır (a.s) insanlar zor zamanda iken onların Allah'ın izni ile sıkıntılarını gidermektedir. Bir takım kaynaklarda kıyamete yakın bir zamanda ortaya çıkacak olan Deccal'ın yalanlarını ortaya çıkarmak için kıyamete kadar yaşayacağından bahsedilmektedir.
Hızır As. Allah'ın sevgili kullarındandı. Doğdu, büyüdü ve vefat etti. Ancak cenabı Hak onun ruhuna insan şeklinde görünmek ve kıyamete kadar yardım isteyen Müslümanların imdadına yetişmek, yardım etmek, konuşmak, ilim öğretmek özelliklerini verdi.
Bismillah 20 duası nedir? Bismillah 20 duası faziletleri nelerdir? Bismillah 20 duası, işlerin rast gitmesi, zorlukların kolaylaşması için her gün okunması tavsiye edilir. Allah'ın adını anarak ve Allah'ın rızasını kazanmak üzere zikri ve dua ile başlanan her günün daha bereketli ve kolay geçeceği rivayet edilir.
Işte o günden sonra Hızır As.in her gün caminin güney duvarında bulunan VAV harfinin altında namaz kıldığı söylenir. Orada namaz kılmak için herkes birbiriyle yarışır.
Hatay'ın Samandağ İlçesi'nde bulunan Hz. Hızır (A.S.) Makamı.
Kur'ân-ı Kerîm'de onun ismi veya sıfatı olarak hızır lafzı geçmemektedir. Ama Hz. Peygamber bir hadîs-i şerîfinde onu Hızır olarak nitelendirmiştir. Onun Mûsâ Peygamber ile olan yolculuğu Kehf sûresinde anlatılmaktadır.
Aleviler Hızır'ı bir nevi peygamber olarak kabul eder. O, Hızır Peygamber, Hızır Aleyhisselam ya da Hızır Nebidir. Alevi inancına Hızır, ölümsüzlük suyunu (Ab-ı Hayatı) içmiştir. Zaman zaman dünyaya gelerek, darda olanların yardımına koşar ve doğaya yeniden can verir.
Sıhhatleri tartışmalı olan rivayetlere göre Hızır, Hz. Âdem'in çocuklarından Kabil'in oğlu Hazrûn veya Hz. Nuh'un oğlu Sâm'ın torunlarından Belyâ b. Melkân yahut Hz. İshak'ın torunlarından Hazrûn b. Amâyîl'dir.
Kur'ân'da Allah tarafından kendisine “rahmet ve ilim” verilmiş olan kul,3 hadislerde Hızır olarak geçmektedir.
Kur'ân-ı Kerîm'de, Hızır (a.s.)'ın isminden açıkça bahsedilmez. Ancak Kehf Sûresi'nin 60-82. âyetlerinde yer alan Hz. Mûsâ ile ilgili kıssadan "Katımızdan kendisine bir rahmet verdiğimiz ve kendisine ilim öğrettiğimiz kullarımızdan bir kul..." (18/65) diye sözü edilen şahsın Hızır (a.s.) olduğu anlaşılmaktadır.
Halk inancına göre peygamber olan ve ölümsüzlüğe sahip Hızır ile İlyas, her yıl sadece bir kez buluşuyor. Hızır peygamberin karada darda kalan kişilere yardım ettiği, onlara kılavuzluk ettiği, aynı zamanda bolluk ve bereket getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanılıyor.
"ALLAHÜMME RABBÜHÜ YA HALKALHALAS. MUHAMMEDİN RESULULLAH YETİŞ İMDADIMA YA. HIZIR YA İLYAS " BU DUA 40 DEFA OKUNUYOR.5 MAYIS GÜNÜ 39 DEFA.
Kuran'da Hızır
Kehf Suresi'de dahil olmak üzere hiçbir yerde Hızır ismi geçmemektedir ancak çeşitli hadislerde bu şekilde anılmaktadır. Olayın yaşandığı yer için "iki denizin birleştiği yer" denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri