POY: Tohum alındıktan sonra geriye kalan meyve parçalarının toz edilmesi ile elde edilen bir üründür. Halen bilhassa İnegöl ve Karacabey köylerinde elde edilmektedir. Açık sarı renkli, hafif kokulu ve lifli bir tozdur. İstanbul ve Bursa bölgelerinde baharat olarak kullanılır.
Kahvaltılık Poy Baharat Karışımı 100 Gr Paket ürünü içerisinde; Kırmızı Toz Tatlı Biber, Sumak, Poy Otu, Acı Toz Biber, Kişniş, Kimyon, Nane, Kekik, Acı Kırmızı Pul Biber, Çemen Unu, Tuz, Sarımsak Granül bulunmaktadır.
Poy olarak bilinen bu bitki aynı zamanda boy otu, çemen, halbe, pıltan ve frenk kimyonu şeklinde de adlandırılır. Özellikle İç Anadolu ve Ege'deki tarlalarda poy bitkisine sıklıkla rastlanır. Tohumları öğütülüp toz haline gelen poy, artık farklı lezzetlerle buluşmak için çeşitli karışımların içine eklenebilir.
Özellikle kahvaltılarda sıcak köy ekmeğinin üzerine tereyağ sürüp biraz da poy eklenip yenir. Mis gibi kokusu çeşitli yemeklerde kullanılmasının başlıca sebebidir diyebiliriz. Tarhana çorbasına, bulgur pilavına, etlere, tavuk soteye, menemene, hamur kızartmalarına inanılmaz yakışır.
1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı acı toz kırmızı biber 1 tatlı kaşığı kimyon 1 çay kaşığın ucu ile karabiber Yapılışı: Susam teflon tavada kavrulur soğumaya bırakılır.Soğuyan susam rondo içine konulur tuz ve bütün baharatlar eklenir.Rondo çalıştırılır susam iyice ufalanınca kahvaltılık poy hazırlanmış olur.Poyu ...
İlgili 44 soru bulundu
Arapça helbah veya helbak olarak anılan bitki Türkçe'ye hulebe olarak geçmiştir. Türkçe boyotu diye anılması ise meyvelerinin uzun boylu olması nedeni ile bu isimle anılır. Poy Çemeni çok eskiden beri bilinen bir kültür bitkisidir. MÖ. 2500 yılından beri yetiştirilmektedir.
POY: Tohum alındıktan sonra geriye kalan meyve parçalarının toz edilmesi ile elde edilen bir üründür. Halen bilhassa İnegöl ve Karacabey köylerinde elde edilmektedir. Açık sarı renkli, hafif kokulu ve lifli bir tozdur. İstanbul ve Bursa bölgelerinde baharat olarak kullanılır.
Bu etkiyi sağlayabilmek için çemen otu tohumları ya da filizleri blenderda öğütülür ve az miktarda bitkisel yağ ile karıştırılarak macun kıvamına getirilir. Elde edilen macun göğüslere masaj yapılarak sürülür. Düzenli olarak yapıldığında göğüslerde büyüme gözlenir.
Çemen, çemen otu bitkisinin tohumlarının kurutulmasıyla elde edilir. Acımsı ve bol aromatik tattadır. Günümüzde en çok Kayseri'de pastırma imalatında, Tokat ve Yozgat ev mutfaklarında kahvaltılık ara öğün olarak, ayrıca Orta Doğu ve Hint mutfağında kullanılır.
Çemen tozu, çemen otunun tohumlarının öğütülmesi ile elde edilir. Acımsı ve buruk aromatik tadı vardır.
POY üretim işlemi direkt (sıvı polimer) ve extruderli (cips beslemeli) üretim olarak iki farklı şekilde yapılmaktadır. Polikondenzasyon tesisinden gelen sıvı polimer direkt üretim pozisyonlarına beslenir. Bu işlemlerden sonra yapılan her aşama extruder (cips beslemeli) üretim ile aynıdır.
Poy baharatı baklagiller familyasından olup 30-50cm boylarında ilk bahar aylarında sarı ve beyaz renklerde çiçek açan bitkidir. Halk arasında boy otu, çemen, halbe, pıltan ve frenk kimyonu olarakta bilinen bu bitki, iç anadolu ve ege bölgelerimizde tarlalarda yetiştirilir.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Zerdeçal sarımsı, parlak, sarı renkli bir Hint baharatıdır ve kuzey ve güney Hindistan'da kullanılır. Zencefil ailesine ait yerli bir Hint bitkisinden gelir.
Çemen baharatı pek çok aktarlarda ve markette satılır.
Öncelikle baharat alırken baharatın kokusuna ve rengine dikkat etmeniz gerekmektedir. Taze bir baharatta o baharata dair kokuyu rahatlıkla hissedersiniz. Kısaca taze olan baharatların rengi parlak ve canlı, kokusu hissedilebilir olmalıdır.
Çemen - Tokat
Sadece yöreye has bir çemen olup satışı çok hızlı halkın gerek kendi mutfağında gerekse hediyelik olarak Tokat dışına götürdüğü vazgeçilmez ekonomik yöresel bir üründür.
Orta boy derin bir kap içine 4 yemek kaşığı domates salçası ve 2 yemek kaşığı biber salçası koyun. Üzerine 5-6 diş rendelenmiş sarımsak, 1 er çay kaşığı kimyon, karabiber, kuru nane, kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı silme tuz ve 7 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip, iyice karıştırın.
İçindekiler: Su, Çemen Unu, Tuz, Kırmızı Toz Biber, Kimyon, Sarımsak, Yeni Bahar, Tarçın, Karanfil, Karabiber, Havlıcan, Zerdeçal, Koruyucu (E200), (E202), (E211) Ve Asitlik Düzenleyici, (E330).
Östrojen meme dokusunun büyütücü hormonu gibi çalışır. Bu hormon meme içerisindeki dokuları uyarır ve bu dokuların büyümesini sağlar.
Özellikle bol demir içeriği sayesinde günlük demir ihtiyacınızı bu çaydan rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Ayrıca kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinde de yer almaktadır. Yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissi vererek kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.
Küçük yaprakları ve gövdesi ile bir yıllık otsu bir bitki olan çemen otunun ana vatanı Ortadoğu'dur. Anadolu'da ise özellikle Yozgat ve Kayseri yöresinde yaygın bir şekilde tüketilen bitki; halk arasında “buy otu” ismi ile tanınır.
Sarımsak ve kırmızı biberle birlikte pastırmanın üzerinin kaplanması en yaygın kullanım şekillerinden biridir. Bunun dışında salçayla ve değişik baharatlarla karıştırılarak kahvaltılık sos şeklinde tüketilir. Öğütülmüş olarak çorbalarda, soslarda ve et yemeklerinde kullanılır.
Mesir macunu, 41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşan bir macun çeşididir. İlk olarak 1522 yılında Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi tarafından kullanıldığı söylenmektedir.
Bu bilinçle dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından izleyen Bağdat Baharat, 1990'lı yıllarda Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesi'nde kurduğu son derece modern tesisleriyle tüm sektöre örnek olur.Kurulduğu günden itibaren hijyen, sağlık ve kalite ilkelerinden asla ödün vermeyen Bağdat Baharat'ta kalite kontrolleri ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri