Poyraz Özellikleri Kuzeydoğudan esen, Karadeniz'in kuzey doğuya bakan kıyıları ile İstanbul Boğazı'nda hasar yaratabilecek şiddette esen soğuk rüzgar.
Poyraz: Kuzeydoğudan esen bir rüzgâr çeşidi (İsmi Yunan tanrısı Boreas'dan çevirme). Kışın kar ve soğuk getirir. Deniz hafif çalkantılı ve dalga üstünde beyaz köpükler olur.
Yıldız; kuzeyden esen, adı yerel balıkçılar tarafından verilmiş olan soğuk rüzgardır. Genel olarak Karadeniz ve Marmara denizinin üstünden bir soğuk cephenin geçişinin ardından esmektedir. Yazın serin bir hava, kışın ise soğuk bir hava taşımaktadır.
LODOS. Türkiye'nin batı kesimlerinde, güney batı yönlerden esen sıcak rüzgar.
Genel olarak İstanbul için hâkim rüzgâr kuzeydoğu'dur ve bu yönden esen rüzgâr poyraz olarak adlandırılır. İstanbul'un ikinci hâkim rüzgâr yönü güneybatıdır ve bu yönden esen rüzgâra lodos adı verilir. İstanbul'un mevsimlerini de bu iki rüzgâr belirler. Lodos sıcaklığın yükselmesine sebep olur.
İlgili 20 soru bulundu
Poyraz Özellikleri
Kuzeydoğudan esen, Karadeniz'in kuzey doğuya bakan kıyıları ile İstanbul Boğazı'nda hasar yaratabilecek şiddette esen soğuk rüzgar.
Hangi rüzgar hızı tehlikeli? 10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır.
(meteoroloji) Kuzeybatıdan esen, genellikle soğuk, bazen fırtına niteliğinde rüzgâr.
Özellikle Ege Denizi üzerinde olmak üzere, Akdeniz'de esen kuzeyli yaz rüzgarı. Eski Yunanlılardan beri çok iyi bilinen ve periyodik dönemleri izlenen etezyen rüzgarları için "Köpek Yıldızı, Sirius'un doğmasından başlayarak 40 gün süreyle esen" rüzgar tanımı verilmiştir.
Meltem. Meltemler, genellikle orta enlemlerde, yaz mevsiminde esen hafif şiddetde yerel rüzgârlardır. Isınma farkına bağlı yerel basınç farkından oluşurlar.
Yüksek hızlı rüzgârın kısa patlamalarına rüzgâr esintisi denir. Orta süreli (yaklaşık bir dakika) şiddetli rüzgârlara bora denilir. Uzun süreli rüzgârların esinti, fırtına ve kasırga gibi ortalama güçleriyle ilişkilendirilen çeşitli adları vardır.
Rüzgarın saatteki hızının 40 ila 60 km arasında olması şiddetli rüzgar, 60 km'nin üzerine çıkması ise rüzgar fırtınası olarak nitelendirilir. Fırtına ve şiddetli rüzgarlar, genellikle yağmur, kar ya da dolu hadiselerini de beraberinde getirir.
Hamsin, sirokko, samyeli dünyadaki sıcak yerel rüzgârlara örnek verilebilir. Türkiye'de ise lodos, kıble, keşişleme ve fön rüzgârları sıcak yerel rüzgârlardır.
Bunlar lodos rüzgarı, aşırı sıcak veya soğuk, havanın nem dengesindeki ani değişikliklerdir. Lodos, üzerinde taşıdığı çeşitli toz ve mineraller nedeniyle baş ağrısı ve migrene neden olabilir. Basınç değişimlerinin de etkileri vardır. Bu durum insanı hem fiziksel hem de ruhsal olarak etkilemektedir.
Poyraz çok şiddetli rüzgarı ile sıcaklığı düşürür.
Bu rüzgarın yönü, Kuzey (N) = Yıldız Kuzeydoğu (NE) olarak gösterilir. Kuzeydoğudan (Rusya ve Balkanlar) başlayarak Adriyatik Denizi'ne, daha sonra Karadeniz, Yunanistan ve Türkiye üzerinden geçen rüzgardır. Özellikle kış mevsiminde oldukça sert ve soğuk bir hava dalgası meydana getirir.
Lodos, güneybatıdan esen rüzgârlara verilen addır. Türkiye'de, gezici siklonların içeriye daha çok sokulduğu kış mevsiminde çok görülür ve siklonların sıcak cephesinin geçişini izler. Sıcaklıkların yükselmesine neden olur. En sık aralık ayında görülür.
HAMSİN (KHAMSIN) [i]
Mısır'da bir grup rüzgara verilen isim. Genellikle ilkbahar aylarında güneyli yönlerden esen, kuru, sıcak rüzgar, havada bulut halinde toz ve kum katmanının oluşmasına neden olur. İnsan sağlığı için tehlikeli olmasa bile rahatsızlık vericidir.
Siroko (Katalanca: Xaloc, Yunanca: Σορόκος), Büyük Sahra çölünde oluşan ve Akdeniz'i geçerek Güney Avrupa'yı etkileyen sıcak ve kuru rüzgârdır. (Güney yönden gelen darbeler ve toz ve kum Avrupa'ya ulaşabilir.)
Gündoğusu: Doğu yönünden esen rüzgara gündoğusu denir. İstanbul Kalamış Marina'da sabahları hakim rüzgardır. Günbatısı: Batı yönünden esen rüzgara günbatısı denir. Ege bölgesinde batıdan esen rüzgara İmbat olarak adlandırılır.
Türkiye'de görülen yerel rüzgârlar, yıldız, poyraz, gün doğusu, keşişleme, kıble, lodos, gün batısı ve karayeldir. Yıl boyunca aynı yönde, daimi yüksek basınç alanlarından daimi alçak basınç alanlarına doğru esen rüzgârlardır. Alizeler, batı rüzgârları ve kutup rüzgârları olmak üzere üçe ayrılır.
Türkiye'nin güneydoğu bölgesinde bulunan bir rüzgar türüdür. Bölgesel rüzgarlar arasında yer alıyor. Kavurucu bir esintiye sahip olan önemli bir rüzgar türüdür. Çöl iklimine sahip olan bölgelerde daha çok görülüyor.
Lodos denizi kaldırır, derin dip dalgaları oluşturur. Böylece dipteki kum, çöp, pislik, yosun kalkar ve balık da bu karışık suyu yutar ve eti bozulur. Poyrazda ise denizin üstü dalgalanır, deniz dibi etkilenmez.
Poyraz kuzeyden esen rüzgardır.. Örneklersek K.kuyu tarafında poyrazda kıyılar sakinken,Cunda tarafında kıyılar dalgalı olur..Lodosta ise sarısakli sahilleri dalgalara teslim olmuşken,Cundanın poyraz yakası süt liman olur.. Avlarımızın pekçoğu esen havalarda verimli olduğundan kıyıların dalgalı taraflarında verim olur.
Kötü hava şartlarında, dalga ve rüzgar varken kesinlikle denize girilmemeli."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri