Propriyosepsiyon ya da özduyum beynin ve bedenin farklı parçalarının birbirine ve ortama kıyasla nerede konumlandığını ve nasıl hareket ettiğini bilmesini sağlayan duyudur. Bazen "altıncı his" olarak da adlandırılır. Eklemlerin boşluktaki pozisyonunu, konumunu, hareketini algılama duyusudur.
Eklem pozisyon hissi (kinematik propriosepsiyon), motorik tepkilerin oluşumunda rol alan sometosensöryel sistemin alt bileşenlerinden biridir. Ayak bileği eklemindeki proprioseptif zayıflık denge becerisi üzerindeki olumsuz etkisinden dolayı spor yaralanmalarına zemin hazırlayan bir risk faktörü olarak değerlendirilir.
Vücudumuza derin duyu hissi veren ve içten gelen duyudur. Kas, eklem, tendon ve fasyada bulunur gelen bilgiyi beyne iletir. Vücudumuzun pozisyonu ve uzaydaki hareketlerimiz hakkında bilgi verir.
Gözlerimizi kapattığımızda elimizin, kolumuzun, bacaklarımızın ve başımızın diğer bir deyişle de bütün vücudumuzun hangi pozisyonda olduğunu anlamamızı sağlayan duyu sistemidir. Mesela salıncakta sallanırken, bir kovaya top atacağımız zaman topu nereye atacağımızı belirlememizi Proprioseptif duyumuz sağlar.
Propriyoseptif duyu, görme yokluğunda ve dikkat dışı algıda uzuvlarımızın konumunu, pozisyonunu, hareket, kuvvet, çaba, denge duyularını algılamamızı sağlar.
İlgili 33 soru bulundu
Aristo bugün en çok bilinen 5 duyudan bahsetmiştir. Yaygın olarak bilinen, bu nedenle sıklıkla duyu sistemlerinin tamamını oluşturduğu düşünülen bu beşinin haricinde kaslarda, tendonlarda ve eklemlerde de duyu reseptörleri vardır. Bunlara kinestetik duyular denir.
Taktil duyu, vücudun en büyük organı olan deride yer alan reseptörler aracılığı ile dokunma duyusunun algılanmasını sağlayan duyu sistemidir. Vücudun en erken gelişmiş duyu sistemlerinden biri olan dokunma duyusu; hafif dokunma, titreşim, basınç, sıcaklık ve ağrı hakkında bilgi verir.
Hareket, yerçekimi ve/veya denge duyusu olarak da bilinen vestibüler duyu, düzgün hareket etmemizi sağlar. Bu duyumuz sayesinde aktiviteler yaparken dengemizi koruyabiliriz. Denge duyusu, yürürken ve koşarken dengemizi sağlarken, otururken ve ayakta dururken dik durmamıza da yardımcı olur.
Somatik duyu korteksi, beyin korteksinin duyu bilgilerini doğrudan doğruya (dokunma, baskı, titreşim, ağrı, sıcaklık gibi) beden duyularından alan ve yan lopların ön tarafında bulunan kısmıdır. Bedenden gelen tüm duyuların ilk değerlendirmesi burada yapılır ve beynin diğer kısımlarına değerlendirilmek üzere gönderilir.
Proprioseptif Duyu (Vücut Farkındalığı ya da Derin Duyu): Kaslarda ve eklemlerde yer alır ve vücudumuzun nerede olduğunu söyler. Bununla birlikte vücut parçalarının nerede olduğu ve nasıl hareket ettiklerine ilişkin bilgi verir.
Kinestetik duyu nedir? Kinestetik duyu organları , vücut duruşu ile el ve ayakların pozisyonunu bildirir. 1-İskelet kaslarında bulunan kas iğcikleri denen yapılarda. Bu duyunun ortaya çıkabilmesi için vücudun , el ve ayakların görülmesi ya da bir cisimle temas etmesi şartı yoktur.
Yüzeysel duyular (Eksteroseptiv duyular): Dokunma, ağrı ve ısı (sıcak, soğuk) duyuları. Derin duyular (Proprioseptiv duyular): Pozisyon, pasif hareket, vibrasyon ve derin ağrı duyuları.
3. Kortikal duyular: Ayırıcı duyulardır, serebral integrasyonu gerektirirler. Bu kapsamda stereognozi, grafestezi, iki nokta ayrımı ve sönme test edilir. Duyusal değerlendirme, kollar, eller, bacaklar, ayaklar, gövdede yapılır ve vücudun her iki yarısındaki simetrik alanlar karşılaştırılarak gerçekleştirilir.
Ayrıca masaj proprioseptif duyuyu geliştirmenin en basit yoludur. Kendinize ya da çocuğunuza uykudan önce, duştan sonra yapacağınız yumuşak hareketli masaj ona çok iyi gelecektir. Uykusunu düzenleyecek, uyku kalitesini arttıracaktır.
Proprioseptif duyu olarak adlandırılan bu sistem vücudun hangi tür bir yüzeyde oturduğunu ve bu yüzeyde hangi durumda konumlandığını beynin anlamasını sağlamaktadır.
İşitme, görme, koku ve tat duyuları özel duyulardır. Dokunma duyusu genel veya somatik (visseral) duyulardandır. Reseptörler yerlerine göre: Eksteroreseptörler (dıştan duyu alır-temas, basınç, ağrı, sıcaklık)
İkinci olarak epikritk duyu; temel duyuların kendi içlerinde yoğunluk ve yaygınlık bakımından ayırt edilebilmesini gösterir. Epikritik duyunun alınabilmesi için protopatik duyunun sağlam olması gereklidir10.Birleşik duyu, duyuların birlikte aynı kombinasyonda algılanması olarak tanımlanır.
Kimyasal duyularımız tat ve kokuyu içermektedir. Durum duyuları kinestetik duyuyu ve denge (vestibuler) duyusunu içermektedir. Kinestetik duyu dediğimizde vücut pozisyonu algısı kastedilmektedir. Burada kas ve eklemlerdeki sinir uçları ile bu duyumuzdan haberdar olmaktayız.
Visseral (interoseptif) duyular seröz ve müköz membranlardan, düz kaslardan kaynaklanan ner- deyse tümü bilinç dışı yönetilen genel duyulardır. Görme, işitme, tad ve koku alma gibi özel duyu şe- killeri kranial sinir muayeneleri bölümünde ayrıca ele alınacaktır.
Vestibüler duyu vücudumuzda en baskın ve en önemli duyumuzdur.
Vestibüler duyu gelişimi bozukluğu olan kişilerde baş dönmesi dışında osilopsi, bulantı, dengesizlik, uzaysal disoryantasyon, görsel hareket hassasiyeti, azalmış dinamik görme keskinliği, azalmış konsantrasyon ve çift-görev performansında azalmış beceri gibi ek semptomlar görülebilir.
İnsan hayatı boyunca yer çekimine karşı tepkilerini geliştirir. Ayaktayken başınız dük pozisyonda gözlerini kapatıp, başınızı yana doğru eğip gözleriniz kapalıyken tekrar başınızı dik pozisyona getirebilirsiniz. Gözlerinizi açtığınızda başınız ilk pozisyonu ile aynıdır. Bunu yapmamızı sağlayan vestibüler sistemdir.
Proprioseptif duyu ya da vücut farkındalığı, bize vücut parçalarımızın pozisyonu hakkında bilgi verir.Bu duyu da bize bazı aktivitelerde ne kadar kuvvet kullanmamız gerektiği hakkında bilgi verir, örneğin yumurtayı kırmadan tutabilmemizi sağlayan duyudur.
8 Duyu sistemimiz vardır. Görme Duyusu, İşitme Duyusu, Dokunma (taktil) duyusu, Koklama Duyusu, Tat duyusu, Vestibüler duyu, Propriosepsiyon, İnteroception.
İç organlarımızdan gelen duyulardır. Acıkma, susamışlık hissi, tuvaletinin geldiğini hissetme, uykunun geldiğini hissetme gibi günlük yaşamdaki birçok hayatsal faaliyetin anlamlandırılmasını sağlar. İnteroseptif duyu aynı zamanda duygu durumunun oluşmasında etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri