Pozitif düşünmenin birçok olumlu etkisi vardır ve genel zihinsel, duygusal/fiziksel sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilir. Örneğin pozitif düşünme, stresi azaltabilir, anksiyeteyi hafifletebilir, depresyon riskini düşürebilir. Olumlu düşünce alışkanlıkları, zihinsel sağlığınızı güçlendirebilir.
Zihni sağlıklı olanların, bedenleri de daha sağlıklı olur. Dolayısıyla, olumlu düşünce hayatın kalitesini ve süresini de artırır. Olumlu düşünce yeteneği öğrenilebilecek bir yetenektir. Bu yeteneği geliştirmek için başkalarının deneyimlerinden faydalanmak etkili bir ilk adım olur.
Negatif düşüncelerden kurtulup, pozitif düşünce yapısına sahip olduğumuzda iç huzuru yakalamak ve başarılı olmak kolaylaşacaktır. Koşul tanımaksızın alternatif üretebilen, bizi sınırlayan kalıpların ötesine geçebilen, değişime ayak uyduran, çözüme yönelik, gerçekçi, uzlaşmacı düşünceler pozitif düşüncedir.
Optimist İnsanların Özellikleri. Optimist kişilere daha yakından baktığımızda onların her durumun olumlu tarafını görmeye eğilimli kişiler olduğunu fark ederiz.
İlgili 37 soru bulundu
Bu alan pozitif psikoloji dediğimiz yaklaşım ile şu anda dolmuş durumdadır. Pozitif psikoloji birçok şekilde tanımlansa da kısaca bireyin hayata bağlanmasına ve hayatını bulunduğu konumdan daha iyi bir konuma götürmesine katkı sunan, neyin olumlu olduğu ile ilgilenen bilimsel bir alan olarak tanımlanabilmektedir.
Kendi kendine devamlı olumlu sözler söyleyip telkinde bulunan insan zamanla bilinçaltının o yönde çalışmasını sağlar. Bu aynı jimnastik alıştırmaları gibidir. En kötü bir olayı dahi anlatırken ama iyi olacak deyip sonrada o kötü olayın nasıl iyi yanları ve etkileri olabileceğini düşünüp söyleyin.
Araştırmalara göre optimizmin hayatın pek çok alanında yarar sağladığı görülmüştür – insanların geleceklerine karşı pozitif beklentilere sahip olması onların fiziksel sağlığını olumlu yönde etkiler. Öyle ki, birtakım enzimlerin salgılanmasını bile etkilediği sonucuna varılmıştır.
Pozitif düşünmenin birçok olumlu etkisi vardır ve genel zihinsel, duygusal/fiziksel sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilir. Örneğin pozitif düşünme, stresi azaltabilir, anksiyeteyi hafifletebilir, depresyon riskini düşürebilir. Olumlu düşünce alışkanlıkları, zihinsel sağlığınızı güçlendirebilir.
Olumlu düşünme, yararlı eylemleri harekete geçirmeyle gerçekleşebilir ve hayatınızı değiştirebilir. Bu yönden bakıldığında olumlu düşünme, hayallerinizi gerçekleştirmez. Hayallerinizi gerçekleştirmenin için yolunu açar.
Sonuç olarak, sürekli olumsuz düşünen insanlara “karamsar” veya “negatif düşünenler” denir ve bu düşüncelerin etkisi duygusal ve zihinsel sağlık üzerinde olumsuz olabilir.
Aşırı düşünme; stres, kaygı veya depresyon belirtisi olabilir. Ayrıca başlı başına bir zihinsel bozukluk olmasa da yaygın anksiyete bozukluğu ile de ilişkili olabilmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğu olanlar aşırı derecede endişelenme eğilimindedir.
Pozitif olmak yaşamda karşılaştığımız olumsuz durumlar karşısında iyimserliğimizi koruyarak olumlu bir bakış açısıyla bakabilmektir.
Olumsuz düşünceler içinde olan kişi kendine güvenemediği için doğru karar vermekte güçlük çeker. Sürekli başkalarının onaylamasına ihtiyaç duyabilir ve bu da kararlarında hatalara neden olabilir. Özellikle zor kararlar alınması gereken durumlarda olumsuz düşünce kalıpları kişiyi ikilemde bırakabilir.
Pozitif enerji, kişinin yaşamını kolaylaştıran, ona farklı bir alan daha oluşturan, kendi potansiyelini ve beden enerjisini daha fazla fark edebilmesini, çakralarını dengeleyerek hayatındaki durumlara daha dingin ve objektif bakabilmesini sağlayan yeni bir bakış açısı, enerji alanıdır.
Gelecekteki olayları aşırı planlama, detaylara fazla odaklanma ve kontrol isteği. Aşırı düşünme, stres ve endişe nedeniyle baş ağrısı, mide rahatsızlıkları veya gerginlik gibi fiziksel belirtilere yol açabilir. Aşırı düşünme genellikle uykusuzluğa veya uyku düzeninde bozulmalara neden olabilir.
Düşünmek, zihinsel bir eylemdir. Bu eylemi gerçekleştirmek icin beyin hücreleri besinlerdeki enerjiyi kullanarak elektrik akımı üretirler. Basitçe, beyin hücreleri besinlerdeki bu enerjiyi kullanmadıkları ve elektrik akımını üretmedikleri durumda düşünmemiş oluruz. Yani düşünmek bir enerji degildir.
Olumsuz duygular görmezden gelindiği zaman kişinin mutsuz olmasına neden olur. Vücudun hormonal dengesi bozulur, mutlu olmak için gerekli hormonların üretilmesine engel olan ve bağışıklık sistemine zarar veren bir döngünün meydana gelmesi kaçınılmaz hale gelir ve sonucunda da kronik stres ortaya çıkabilir.
Zihnimizi olumlu bir çerçeveye yerleştirdiğimiz zaman, hem kendimizi iyi hissederiz, hem de sorunlarla kolay başa çıkabiliriz. Bu süreçte çevremizi de olumlu yönde etkileyebiliriz. İnsanlar rahat ve mutlu insanları seviyor ve onların peşinden gidiyor. Pozitif olmak seçeneklerimizi görebilmek demektir.
Halbuki Pozifit Psikoloji yaşanılanların olumlu ve olumsuz tüm yönlerini görmek, olumsuzla mücadele edip, olumluya odaklanmayı hedeflemektedir.
Pozitif psikoloji, bireylerin, grupların ve kurumların var olan kapasitelerini, olumlu ve güçlü özelliklerini en etkin ve verimli bir şekilde değerlendirmelerini sağlayan ve pozitif yönde gelişimlerini destekleyen durumların ve unsurların neler olduğunu inceleyen bir yaklaşımdır.
Mutluluk, eğlence, doyum, tatmin, ilgi, sevgi, sakinlik gibi duygular pozitif duyguların içine giriyor. Negatif duygular ise deneyimlemekten hoşlanmadığımız ve keyif almadığımız duygular oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri