Müspet hukuk olarak da adlandırılan pozitif hukuk, bir ülkede belirli bir zamanda yürürlükte bulunan hukuk kurallarının tamamını ifade eder.
Pozitif hukuk; belli bir memlekette belirli bir dönemde yürürlükte bulunan hukuk kurallarının bütünüdür. (kanun, tüzük, yönetmelik, örf ve adet kuralları…) İdeal Hukuk; olması gereken hukuktur.
Pozitif hukuk, kendi özünde, doğal hukukla olan bu ilişkiden bağımsız olarak geçerli, bağlayıcı bir düzen olan hukuktur. Bu nedenle, doğal hukukla çelişmesi nedeniyle haksız sayılması gerektiğinde bile bağlayıcıdır.
Pozitif hukukun geçerliliğinin temeli adalettir. Pozitif (s.79) hukukun içeriği tabiî hukuka, yani adalete uygun ise geçerli; değilse geçersizdir[5]. O halde tabiî hukukçulara göre, tabiî hukuk âdil olması itibarıyla tek gerçek hukuktur[6]. Pozitif hukuk ancak tabiî hukuka uygun olduğu ölçüde hukuktur.
Pozitif hukuk nedir? Belli ülkede ve zamanda, yürürlükte ki yazılı yazısız hukuk kurallarının tamamıdır. Olan hukuk, yürürlükteki hukuk veya dogmatik hukuk olarakta adlandırılabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Müspet Hukuk (Pozitif hukuk-Yürürlükte olan hukuk – dogmatik hukuk): Bir ülkede belli bir zamanda yürürlükte bulunan yazılı (anayasa, uluslar arası antlaşmalar, kanunlar, khkler, tüzükler vs.) ve yazısız hukuk kurallarının (örf ve adet hukuku kuralları) tümüne birden verilen isimdir.
Hukuki pozitivizm, doğal hukuk geleneğinden gelen çeşitli fikirlere karşı taraf tutar. Doğal hukuk, hukuk ve adalet arasında esaslı bir bağ olduğunu savunur. Hukuki pozitivizm ayrılabilirlik tezini içerir ve bu düşünceye göre hukuki geçerlilik ve adalet arasında esaslı bir ilişki yoktur.
Devletin gücü de hukukla bağlıdır. Kamu hukukunun kapsamına “Anayasa Hukuku”, “Yönetim (İdare) Hukuku”, “Ceza Hukuku”, “Devletler Hukuku”, “Genel Kamu Hukuku”, “Mali Hukuk” ve “Yargılama Hukuku” girer.
Hukuk dogmatiği hukukun eksikliklerini ve kusurlarını gidermek zorundadır. Ancak bunu değerlendirme olmaksızın gerçekleştiremez. Değerlendirmeyi yapacak olan hukuk felsefesidir.
Pozitif Hukuk
Devletin yetkili organlarınca yürürlüğe konulan anayasa, kanun, uluslararası antlaşmalar, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik ve tebliğ gibi yazılı hukuk kuralları ile örf ve adet hukuku, pozitif hukuk kurallarını oluşturur.
Pozitivizm veya olguculuk; Auguste Comte'un başını çektiği, doğru bilginin yalnızca bilimsel bilgi olduğu, doğru bilgiye ise yalnızca ampirizm (deneycilik) ile ulaşılabileceğini ve bu bilginin kendisinin deneysel olmadığını savunan düşünce akımıdır.
Kelsen, kanun koyma ve hukukun yaratılması kavramlarını aynı kabul eden teoriye karşı çıkmış, hukukun yaratılması ile hukukun uygulanması arasında ayırım olmadığını savunmuştur. Ona göre, hukuk normlardan oluşmuş bir düzendir[55], hukuki fiiller hem hukukun uygulanması hem de hukukun yaratılması fiilleridir.
Hukuki gerçekçilikten farklı olarak, hukuki şekilcilik, hukuki işlemlerin yasalarca öngörülen şekil kurallarına uygun olarak yapılması, hakların yasalarda belirlenen zaman aralıklarında kullanılması ve sonuçlarının kategorik ilkelerle belirlendiği sistemdir.
"Sübjektif hak, insana irade kudreti tanınması yoluyla korunan çıkardır." "Hak, kişinin, hukuk düzenince talep yetkisine sahip bulunduğu menfaattir." Hak, zarar verici davranışa karşı yaptırım öngören normdur. Bireyin yetkisi, normun öngördüğü yaptırımın uygulanmasından ibarettir.
Buna karşılık, ius privatum ise, kişilerin kendi aralarındaki anlaşma- larından ve işlemlerinden doğan Özel hukuktur. Ius publicum kuralları, kişilerin kendi aralarında yaptıkları anlaşmalarla değiştirilemezler.
KAMU HUKUKU-ÖZEL HUKUK AYIRIMI
Örnek: Devlet, memurların konut ihtiyacını gidermek amacıyla bir kişiye ait apartmanı satın almak isterse “Özel hukuk” uygulanır. Ancak; devlet kamu yararı amacıyla bir kişiye ait tarlayı kamulaştırmak istediğinde “kamu hukuku” uygulanacaktır.
arasında, Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Ceza Hukuku, Yargılama Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Devletler Hukuku (Uluslararası Hukuk), Genel Kamu Hukuku gibi hukuk dalları yer almaktadır.. karşısındaki durumunu düzenler.
Kamu hukuku veya amme hukuku, devlet ve vatandaşlar veya devletin kendi kurumları arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Özel hukuktan ayrılması sırf teorik bir ayrım değil, başvurulacak mahkemenin belirlenmesi açısından da önemlidir.
Pozitivizm; olayların ya da gerçekliğin deney ve gözlemler ile irdelenmesi, mantık süzgecinden geçirilerek ve akla dayandırılması gerekliliği üzerinde yapılandırılmış bir paradigma olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu paradigma ile insanlığın özgürleşmesinin ancak pozitivizm aracılığı ile elde edileceği savunulmuştur.
Pozitivizm, öncelikle sosyolojinin gelişmesine önemli katkılar sağlamış; Felsefede, çoğunlukla metafizik tartışmaları aşarak gerçeklikle ve olguyla sınırlı bir bilimsel tutumu ifade eden bir kavram olarak kabul edilmiş ve bilimsel felsefe olarak da anılan Mantıkçı Pozitivizm ya da Yeni Pozitivizme de öncülük etmiştir.
Pozitivist paradigma, bilgi felsefesinde yer alan “a priori” yani deney öncesi kavramını reddeder.
Usûl terimi, Özel Hukuk Yargılamasında yargılama sürecini başlangıcından sonuçlanmasına kadar belli bir tertip içinde düzenleyici ve şekillendirici işlev ve işlemleri ifade eder. Usûli işlemin amacı, bir hukuki ilişki kurmak değil, bir hakkı kullanmak veya var olan bir hukuki durumu korumaktır.
Bir ülkede yetkili bir makam tarafından konulan ve yürürlükte olan yazılı hukuk kurallarına “mevzu hukuk” denir. Mevzu hukuk, pozitif hukuk kurallarının yazılı olan bölümünden oluşmaktadır. Anayasa, kanun, cumhurbaşkanlığı kararnamesi, uluslararası antlaşmalar, yönetmelik vb. mevzu hukukun kapsamını oluşturur.
Pozitif Hukuk: Bir ülkede belli bir zamanda yürürlükte bulunan hukuk kurallarının tümüne birden pozitif hukuk denir. Tabii(İdeal) Hukuk: Belli bir ülkede belli bir devrin gereksinimlerini ve insanlık durumlarını en iyi karşılayan hukuk kurallarına İdeal veya tabii hukuk denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri