Olumlu (pozitif) pekiştirme: Ortama eklendiği zaman davranışın yapılma sıklığını arttıran ve sürekli hale gelmesini sağlayan pekiştireçlerdir. Organizmanın istediği ve ona cazip gelen uyarıcılardır. 1.Ayşe hanim kızı yemekten önce ellerini yıkarsa, yemeğin ardından kızının en çok sevdiği meyveleri sofraya koymaktadır.
Olumlu pekiştirme, psikolojide belirli bir davranışı teşvik etmek için hoş bir uyarıcı veya ödülün eklenmesini içeren bir kavramdır. İstenen davranış sergilendiğinde olumlu bir sonuç sağlayarak, bireylerin gelecekte bu davranışı tekrarlama olasılığı artar.
Olumlu pekiştireç, bir davranımdan sonra geldiğinde, bu davranımın olasılığını artıran bir uyarandır; yiyecek ve su olumlu pekiştireçlerdir. Olumsuz pekiştireç, bir davranımı takiben ortadan kaldırıldığında, bu davranımın olasılığını artıran bir uyarandır.
NEGATİF PEKİŞTİRME:
Örneğin tasmayı çeken köpeğin boynuna boğma tasma takılır. Köpek durunca veya yavaşlayınca boğma tasma gevşer ve köpek rahatlar bunun sonucunda köpek bu etkiden kendini korumak için tasmayı çekmemeye başlar. Suçluya işkence yapılmasıda bir negatif pekiştirmedir.
Birincil olumlu pekiştireçler; yiyecek, su, cinsellik, dinlenme, sevgi, başarı, eğlence gibi organizmanın yaşamı için gerekli olan pekiştireçlerdir.
İlgili 17 soru bulundu
Olumlu (pozitif) pekiştirme: Ortama eklendiği zaman davranışın yapılma sıklığını arttıran ve sürekli hale gelmesini sağlayan pekiştireçlerdir. Organizmanın istediği ve ona cazip gelen uyarıcılardır. 1.Ayşe hanim kızı yemekten önce ellerini yıkarsa, yemeğin ardından kızının en çok sevdiği meyveleri sofraya koymaktadır.
OLUMSUZ PEKİŞTİREÇ VE PEKİŞTİRME (Ortalama okuma süresi 48 saniye.) Ortamdan çekildiklerinde istendik bir davranışın yapılma olasılığını artıran uyaran ya da uyaranlardır (Başlangıçta ortamda rahatsız edici bir uyaranın olması gerekir). Olumsuz pekiştirme ise, olumsuz bir uyaranın ortamdan çekilmesidir.
Sen çok iyi bir arkadaşsın.” demesi ise ortama giren hoşa giden uyaran, başka bir ifadeyle pekiştireçtir. Pekiştireçler öğrenilmemiş pekiştireçler (birincil pekiştireçler) ve öğrenilmiş pekiştireçler (ikincil pekiştireçler) olmak üzere ikiye ayrılır.
Pekiştireçler, olumlu pekiştireçler ve olumsuz pekiştireçler olmak üzere ikiye ayrılır.
Pekiştirme iki şekilde yapılır: Olumlu ve olumsuz pekiştirme. Olumlu pekiştirme davranışın devamı için hoşa giden bir uyarıcının organizmaya veya ortama verilmesidir. Olumsuz pekiştirme ise davranışın devamı için hoşa gitmeyen uyarıcının organizmadan, ortamdan alınmasıdır.
·Pekiştireçler, istenilen, beklenen olumlu davranışın mümkün olduğu kadar geciktirilmeden verilmelidir. Örneğin, üç ay önceki olumlu bir davranış için yüksek bir ödül yerine hemen verilecek küçük bir ödül daha etkilidir.
Olumlu ceza, bir davranışın gelecekte tekrar meydana gelme olasılığını azaltmak için tiksindirici bir uyarıcı sunmayı içeren bir ceza türüdür. Başka bir deyişle, olumlu ceza, bir davranışa karşılık olarak, o davranışın ortaya çıkmasını azaltmak amacıyla hoş olmayan veya istenmeyen bir şeyin eklenmesini içerir.
Birincil pekiştireçler insanların fiziksel ihtiyaçlarını karşılayanlardır. Örneğin;yiyecek, su,kendini güvende hissetmek gibi. İkincil pekiştireçler ise birincil pekiştireçlerle birlikte ortaya çıkan pekiştireçlerdir,bu nedenle ”koşullu pekiştireç” de denilebilir.
Edimsel koşullanmada istenilen bir davranışın devamı pekiştirilerek sağlanır. İstenmeyen bir davranış ise pekiştirilmeyerek söndürülür. Edimsel koşullanmaya örnek Sikinner kutusu ile yapılan deneydir.
Sözcüğün ilk hecesi alınıp sonuna "p, m, s, r" ünsüzlerinden biri getirilmesi ile oluşan yeni hece, sözcüğün başına eklenir. "p, m, s, r" harfleri pekiştirme harfleri"dir. Örnekler: Kop-koyu.
Çocuğunuz çevresinden duyusal girdi edinmek istediği için kendini ısırıyor olabilir. Bu tip davranışlar “otomatik pekiştirme” olarak adlandırılır, ve bunlar ya anında iletişim kurabileceği birisi çevresinde yok iken ya da çocuğu meşgul edecek biri olmadığında ortaya çıkarlar.
Pekiştireçler kendi içerisinde olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılır. Olumlu olanları belli başlı davranış kalıplarının sürekli hale gelmesini sağlar. Olumsuz pekiştireçler ise yapılması istenmeyen davranışların tekrarlanmasını önlemek içindir.
Klasik koşullanmadaki koşulsuz uyarıcılardır. İkincil Olumlu Pekiştireç: Organizma için başlangıçta bir şey ifade etmeyen birincil olumlu pekiştireçlerle eşleştikten sonra pekiştireç özelliği kazanan uyarıcılardır. Ortamdan çıkarıldığında belli bir davranışın yapılma olasılığını artıran uyarıcılardır.
Pekiştireç, bir davranışın ardından ortama hoşa giden bir uyaran eklenmesi ya da itici olan uyaranın kaldırılması durumunda, davranışın ileride gerçekleşme olasılığını veya sıklığını arttırma sürecidir. Davranış ile çevre arasındaki bu ilişki davranışın oluşma oranını arttırır ya da sürdürürse pekiştirme olur.
Çocuk, taklit ettiği her ses için bir pul kazanır ve pulu ihtiyaç duyulan ipucuyla tabakadaki yerine takar. Çocuk, tabakadaki üç pulu yerine yerleştirdikten sonra, yani taklit ettiği 3 sesin karşılığında üç pul kazandıktan sonra tabakayı eğitimciye uzatır ve halka kule ile belli bir süre (Örneğin 1 dk.) oynar.
Sembol pekiştireçler, kendi başlarına anlamı olmayan, ancak başka pekiştireçlerle değiş tokuş edilebilen yıldız, marka, jeton, puan, para gibi dönüştürülebilir araçlardır. Bu semboller diğer pekiştireçlerle eşlenerek ve dönüştürülerek pekiştireç işlevi kazanırlar.
Sürekli pekiştirme, bir davranışın her gerçekleştirildiğinde pekiştirildiği bir tarifedir. Örneğin, bir öğretmen her öğrencinin her doğru cevabını bir şekerle ödüllendirmektedir. Bu tarife, yeni bir davranışın öğrenilmesi aşamasında etkilidir. Ancak pekiştirme kesildiğinde davranışın hızla söndüğü gözlemlenir.
b) Seçici pekiştirme: İstenen davranışların oluşturulmasında kullanılır. Edimsel koşullamaya dayanır. Bu tedavi, yerleştirilmek istenen davranışlarda olumlu pekiştirme, istenmeyen davranışların kaldırılmasında ise söndürmenin uygulanmasını içerir.
1. tip ceza
Bu cezalandırma daha çok basit bir etki-tepki süreci ile gerçekleşir. Cezanın amacına ulaşma, yani organizmanın istenmeyen davranışını ortadan kaldırma ihtimali düşüktür. Örneğin, hırsızlık yapan bir kişiye, hırsızlık yağtığı için hapis cezasının verilmesi.
İçsel Güdülenme (Pekiştirme) (Ortalama okuma süresi 32 saniye.) Bireyin, davranışı bir ödül elde edebilmek ya da bir cezadan kaçınmak (kurtulabilmek) kaygısıyla değil de; kendisi inandığı ve doğru bulduğu için yapıyor olması durumudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri