Doğum Sonrası Hareket Aktivitesi Hareket etmek kan dolaşımını sağlayarak, bağırsak hareketlerini düzenler. Bu nedenle doğumdan sonraki gün yürüyüş yapılmalıdır. Normal doğum yapan anneler kendini iyi hissettikleri zaman ayağa kalkabilirler.
Eğer sağlıklı bir gebelik geçirdinizse, normal doğum yaptıktan sonra hemen egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz. Genellikle doğumdan 1 hafta sonra kendinizi daha iyi hissettiğinizde başlamanızı öneririm. Sezaryen ile doğumda ise 3 hafta sonra egzersize başlamak idealdir.
İyileşme süreci kişiden kişiye farklılıklar içerse de normal (vajinal yolla) doğumda sezaryenden çok daha hızlıdır. Anne saatler içinde ayağa kalkarak günlük yaşamına dönebilir, tuvalete gidebilir. Doğumdan sonra saatler içinde lohusanın ayaktan duş almasında sakınca yoktur.
Normal doğum sonrası dikişler vücut yapısına ve kişisel iyileşme hızına bağlı olarak değişebilir. İyileşme süreci genellikle 2 ila 4 hafta arasında tamamlanır. Dikişlerin iyileşmesi için hijyen kurallarına uygun bakım önemlidir.
Doğum sonrası 2. Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır. Gebeliğin son haftalarında 1000 gr a ulaşmış olan rahminiz, 1 hafta sonra 500 gr a, 4 hafta sonra 100 gr a inere eski ağırlığına kavuşacak.
İlgili 21 soru bulundu
Doğumdan sonra normal kiloya ulaşıldığında, karın bölgesindeki derilerin büzüşerek deformasyona uğraması, anneleri karın germe ameliyatına yönlendiriyor. Bu uygulama ile göbek altında kalan dokunun tamamen çıkartılması ve göbeğin yeni yerine yerleştirilmesi sağlanıyor.
Doğumdan sonraki 6 haftalık ( 40 günlük ) bir süreçtir. Bu dönemde kadın vücudunda oluşan değişiklikler hemen hemen gebelik öncesi haline dönmektedir. İç ve dış genital organlar küçülme sürecine girerken memeler büyümeye ve süt dolmaya devam eder.
Her ne kadar lohusalık 40 gün sürer dense de kadının vücudunun tamamen doğum öncesi döneme dönmesi 6 ayı bulabilmektedir. Vajina çok hızlı bir iyileşme yeteneğine sahiptir; doğumdan sonra 40 gün içinde doğum dikişleri iyileşmekte, vajina eski yapısını kazanmaktadır.
Bol Sıvı Tüketmek
Su içmek doğum sırasında kaybettiğiniz sıvıları yenilemesine yardımcı olabilir. Ayrıca doğum sonrası oluşabilecek kabızlığın giderilmesine de yardımcı olur. Dikiş yaralarının hızlı iyileşmesi için günde en az 8 bardak su içmek uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Normal doğum yapmış olan anne, doğumdan sonraki birkaç saat içerisinde kendine gelebilir ve doğumdan uzun bir vakit geçmesine gerek kalmadan bebeğini emzirmeye başlayabilir. Normal doğumdan sonra annenin yaklaşık 1 gün boyunca hastanede istirahat etmesi ve gözlemlenmesi gerekir.
Karın ağrısını hafifletmek için hekimin önerdiği ağrı kesiciler kullanılmalı ve bacaklar karına çekilerek yatılmalıdır.
Normal doğum sonrası vajinada gerçekleşen en önemli değişiklik vajinanın genişliğidir. Normal doğum sırasında vajinal genişlik 2-3 cm'den bebeğin kilosuna göre değişmekle birlikte 10-15 cm genişliğine ulaşmaktadır. Ancak doğum sonrası vajina genişliği zamanla azalmaktadır.
Normal doğumdan sonra 24 saat sezaryenden sonra ise 48 saat hastanede kalmak yeterlidir. Doğum sonrası eve dönen anne ne şekilde doğum yaparsa yapsın (normal doğum–sezaryen) mümkün olduğunca dinlenmelidir. Ancak bu dinlenme sürekli yatma şeklinde olmamalıdır.
Sıcak su torbası ile karna hafif baskı yapılarak gaz çıkartılması sağlanabilir. Ancak dikişler olduğu için karnın tam üzerine konulmamalıdır. Yan kısımlarına tutulması uygun olacaktır. Ayrıca günde en az 2 litre su içilmelidir.
baby mom lohusa pedi, özellikle sıkışma tipi idrar kaçırmalarda (urge inkontinans) rahatlıkla ve güvenle kullanılmaktadır. İçeriğindeki özel emici tanecikleri ile, yoğun kanama dönemlerinizde diğer hijyenik pedlere göre çok daha fazla emme kapasitesine sahiptir.
Kanama için ped kullanınız, vajina içi tampon kullanmayınız. Dikişler genellikle kendiliğinden eriyen dikişlerdir. 1 haftadan sonra düşebilirler.
Gebelikte normalin üstünde kilo alındığında ya da doğum sonrası özellikle bebeğe süt olsun diye aşırı yemek yemeye bağlı kilo alımı yaşandığında tüm vücutta özellikle göbek bölgesinde yağlanma görülür. Bu kilolar, doğum sonrası kalıcı hale gelen göbek psikolojik ve fiziksel açıdan pek çok kadını rahatsız eder.
— Ağrı : Doğumdan hemen sonra rahim kasılmaları, doğum sırasındakilere kıyasla daha şiddetlidir. Bunlara artçı ağrılar denir. 2-3 gün kadar devam edebilir.
Kültürümüzde lohusanın 40 gün süresince dinlenmesi, yalnız bırakılmaması oldukça önemlidir. Kadının beslenmesine, bakımına ve al basmasını önlemeye yönelik kültürel uygulamalar yapılmaktadır.
Kırk Uçurma Neden Yapılır? Eski zamanlarda annenin dikişlerinin iyileşmesi, kendini toparlaması için 40 gün gerektiği söylenmiştir. Bu 40 günlük sürede bebek de dış dünyaya adapte olup annesi ile bağ kurmaktadır. Bu süreçte de anne ve bebek mikrop kapmaya çok müsait durumda olduğu için ikisine de özel bakım yapılır.
Gaz Yapan Yiyeceklerden Uzak Durun!
Çiğ sebzeler (özellikle kırmızı lahana, turp, salatalık, soğan) Meyveler (özellikle portakal, mandalina, greyfurt, üzüm, karpuz, vişne, erik) Karnabahar, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, lahana gibi pişmiş sebzeler.
Rahmin boşalması ve doğumdaki kan kaybına bağlı olarak, hemen doğum sonrası ortalama 6 kg kaybedilir. Sık idrara çıkma ile vücutta birikmiş fazla sıvı atılarak da ortalama 2-3 kg kaybedilir. Gebelik öncesi kiloya ise ortalama doğum sonrası 6. Ayda kavuşulur.
Yaklaşık 6 hafta kadar sürebilen normal lohusa kanaması ilk günlerde yoğun bir regl kanaması şeklinde olur ve gittikçe pembeleşir, kahverengi lekelenmelere dönüşür ve 6 haftanın sonunda tamamen bitmesi beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri