Fotoğraf değişikliği ve İsim-Soyisim değişikliklerinde eski ruhsatın iadesi gerekmekte olup, isim soyisim değişikliğinde karar örneği fotokopisi, evlilik nedeni ile soyadı değişikliklerinde ise evlilik cüzdanının ilk üç sayfasının fotokopisi istenmektedir.
Ruhsat yenileme noter tarafından yapılan bir işlemdir. Fakat yenileme sebebine göre bağlı bulunan trafik şube müdürlüğüne ya da muayene istasyonuna gitmeniz gerekebilir.
Sorun olacağını sanmıyorum. Kızlık soyisimi, yeni soyisimi, aracı aldığı ve evlendiği tarihler belli. Ruhsat değişikliğini de, satışı da noter yapacak. Tereddüt varsa notere sormak lazım.
Ruhsat Yenileme Randevusu
Notere başvurmak için Türkiye Noterler Birliği'nin e-başvuru sisteminden yararlanabilirsiniz. Sistem üzerinden gideceğiniz noteri ve randevu tarihini seçebilirsiniz. Sisteme ücretsiz üye olup randevu zamanında notere gittikten sonra ıslak imza atarak ruhsat yenileme başvurusu yapabilirsiniz.
Soyadı Değiştirmenin Şartları
Kanunda haklı sebepler sayılmamıştır. Bunlar daha çok Yargıtay kararları ile belirlenir. Bu nedenle mahkemenin haklı sebep olduğuna karar verdiği her sebeple değiştirilebilir. Haklı sebep olması halinde soyadı değiştirmenin şartları yerine getirilmiş olur.
İlgili 44 soru bulundu
14- Kanun hükmü gereğince ad ve/veya soyadı değiştirme talebi bulunan kişinin yerleşim yerinin bulunduğu yerin nüfus müdürlüğüne müracaatı esastır. Bu nedenle il veya ilçe idare kurullarınca yerleşim yeri dışındaki nüfus müdürlüklerine yapılan müracaatlar kabul edilmeyecektir.
İsmini değiştirmek isteyen kişi, bir dilekçe ile mahkemeye başvurarak dava açabilir. Dilekçede ismin neden değiştirilmek istendiği açıklanmalıdır. Açılacak davada, davalı olarak nüfus müdürlüğü gösterilmelidir. Bu davada, isim değiştirme isteminin haklı sebebe dayandığı her türlü delille ispatlanabilir.
Ruhsat yenileme işlemleri noterler aracılığıyla yapılır. Araç ruhsatı çıkarma ve yenileme ücreti 2023 yılında; Motorlu araç tescil belgesi ücreti: 557 TL. Araç alım satım ücreti için toplam ödenmesi gereken ücret: 933 TL.
Devir yapılmadan önce arama ve işletme ruhsatlarının devredildiği tarihteki ruhsat bedelinin iki katı tutarında devir bedeli alınır. Devir Bakanlık onayı ile gerçekleşir. Durum maden siciline şerh edilir. Devir muamelesi maden siciline şerh edilmesi ile tamam olur.”
Araç ruhsat işlemleri Emniyet Müdürlükleri Trafik Tescil Şubeleri tarafından yapılmaktadır. Vatandaşlar yaşadıkları ildeki şubelere giderek araç ruhsatı alabilir ya da yenileyebilirler. Son dönemde gelen yenilikle beraber ruhsat işlemlerinin noterliklerde gerçekleşmeye başladı.
Nikah sonrası nüfus cüzdanı yenileme işlemlerinde herhangi bir yenileme süresi bulunmadığı için nikahtan sonra kimlik değişimi cezası gibi bir uygulama bulunmuyor.
Nikahı kıyan makam ister 1. gün ister 10. gün bu bildirme işlemini yapabilir. Bu nedenle nikah kıyıldıktan 10 gün sonra belirlenen nüfus müdürlüğüne gitmeniz önerilmektedir.
Bankada soyadı değişikliği nasıl yapılır sorusunun yanıtını açık şekilde belirtecek olursak; Bu işlemin yapılması oldukça kolaydır. Geçerli kimlikle bankaya giderek, bankadaki bilgilerin güncellenmesi talep edilir ve soyadı değişikliği gerçekleşmiş olur.
Ruhsat sahibinin değişmesi, ruhsat bilgilerinin güncellenmesi, ruhsatın kaybolması veya hasar görmesi, emisyon testi veya muayene işlemleri, vergi ve ücretlerin ödenmesi, aracın satışı veya devri gibi durumlarda da ruhsat yenileme işlemi gerekebilir.
İsim değişikliği kararının nüfus müdürlüğünce sisteme işlenebilmesi için ilan ücreti de yatırılması gerekecektir. İsim değişikliği ilan ücretinin ise şu an itibariyle 800-2000 TL arası olduğunu söyleyebiliriz.
Ruhsat yenileme işlemi nedir? 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 29 uncu maddesi ve Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 12 nci maddeleri uyarınca; Beş yıllık ruhsat süresi içinde tamamlanmayan yapılar için 5 yıllık ruhsat süresi dolmadan ruhsat süresinin uzatılması işlemine ruhsat yenileme işlemi denir.
İşyerine yeni ortak alınması veya ortaklardan birinin ayrılması durumunda yeni ruhsat düzenlenmez. İşyerinin başka bir adrese nakledilmesi halinde yeniden ruhsatlandırılması esastır.
Aracınızın ruhsatını almak için randevu almanıza gerek yoktur. Çoğunlukla herhangi bir sorun yoksa aynı gün noterden ruhsatınızı teslim alabilirsiniz.
Hizmetin tamamlanma süresi: Gerekli kontroller yapıldıktan sonra ruhsat 5 gün içinde düzenlenir. Otuz gün içerisinde işyeri işyerinde kontrol edilerek ruhsat kesinleşir.
Ruhsat seri no bu kısımda yazılı olan 2 harf ve 6 rakamdan meydana gelen numaradır. Araç ruhsatının kaybedilmesi durumunda ise ruhsat seri numarası, e-Devlet üzerinden kolaylıkla öğrenilebilmektedir.
Tapu kayıtlarında bulunması zorunlu olan bilgilerin (mülkiyet hakkı sahibinin adı, soyadı, baba adı vb.) eksik veya hatalı durumunda bu bilgilerin düzeltilmesi amacıyla açılacak olan tapuda kayıt düzeltilmesi davasını tapu maliki ve mirasçıları açabilecektir.
SGK'ya soyadı değişimi ile ilgili bildirimde bulunurken dilekçe yazmak gerekmektedir. Bu dilekçenin baş kısmına SGK'nın unvanı yazılmalıdır. Ardından başvuruda bulunan kişinin sigorta numarası, çalıştığı kurum ve soyadının neden değiştirildiği ile ilgili bilgilerin yazılması gerekmektedir.
NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri