Böylelikle genel olarak mutlak değer hep pozitif bir değer olacak.
Pozitif sayıların mutlak değer dışına aynen çıkar ve herhangi bir işaret değişikliğine uğramaz.
Burada en önemli kural, bir mutlak değer içerisindeki bir sayı, eğer negatif işareti taşıyorsa dışarı pozitif olarak çıkar. Bu konuda asla unutmamalı ve her zaman buna göre işlem yapmalıyız. Not: Mutlak değer her zaman bir uzaklık belirtir.
Bütün tam sayıların mutlak değerleri pozitiftir.
Bir gerçek sayının sayı doğrusundaki yerinin başlangıç noktasına (sıfıra) olan uzaklığına o sayının mutlak değeri denir. x gerçek sayısının mutlak değeri |x| şeklinde gösterilir.
İlgili 42 soru bulundu
Böylelikle genel olarak mutlak değer hep pozitif bir değer olacak. Eğer sadece rakamların mutlak değerini düşünüyorsak, bu rakamın pozitif versiyonundan başka birşey olmayacaktır.
Mutlak değer eksi çıkamaz !
Tam sayılar, doğal sayılar (0, 1, 2, 3, …) ile bunların negatif değerlerinden (…, -3, -2, -1) oluşan sayı kümesi. Kesirsiz ve ondalıksız sayıların tamamı tam sayılardır. "-0" sayısı "+0" sayısına eşit olduğundan ayrı bir tam sayı değildir.
Bir sayının ya da ifadenin mutlak değeri hiçbir zaman negatif olamaz.
Negatif tam sayıalar sayı doğrusunda 0'ın solunda yer alır: −1, −2, −3, −4, … Tam sayılar kümesi ise pozitif tam sayılar, negatif tam sayılar ve sıfırdan oluşur. Bir tam sayının referans noktasına yani sıfıra (0) olan uzaklığına o tam sayının mutlak değeri denir.
Pozitif bir sayının bütün kuvvetleri pozitiftir. Negatif bir sayının çift kuvvetleri pozitif, tek kuvvetleri negatiftir. (−2)2 = (−2).(−2) = + 4 (üssü çift sayı olduğu için cevap pozitiftir) (−2)3 = (−2).(−2).(−2) = −8 (üssü tek sayı olduğu için cevap negatiftir.)
Tam sayılar kümesinin küsuratı ve önünde “-“ negatif işareti bulunmayan sayılara pozitif tam sayılar denir. Yani kısaca sayı doğrusunun ortasında bulunan sıfır sayısının sağında bulunan bütün sayılar pozitif tam sayılardır.
Mutlak sıfır değeri −273.15°C veya 0 K olarak tanımlanır.
Tam Sayılar 1'den başlayarak sonsuza kadar giden sayılardır. Tam sayılar; Pozitif tam sayılar ve negatif tam sayılar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Pozitif tam sayılar 1'den başlar ve sonsuza kadar gider. Negatif tam sayılar ise -1'den başlayıp sonsuza kadar giden sayılardır.
Görüldüğü gibi pozitif tam sayılar 1 rakamından itibaren başlayarak sonsuza kadar gitmektedir. Pozitif tam sayıların küsuratı yoktur. Aynı zamanda “-“ yani negatif işaretleri de pozitif tam sayılarda olmamaktadır. En küçük pozitif sayı 1 dir.
Mutlak değer, uzunluk belirttiğinden ve en küçük uzunluk değe- ri 0 olduğundan herhangi bir sayının mutlak değerinin sonucu 0'dan küçük (negatif) olamaz.
0'ın solunda negatifler, sağında ise pozitifler bulunur. Bu nedenle pozitif sayılarda rakamın mutlak değeri arttıkça büyüklüğü de artar. Örneğin 73 sayısı 9 rakamından büyüktür. Ancak negatif sayılarda bu kural tersine döner çünkü sıfırdan uzaklaştıkça negatif sayılar küçülür.
Negatif sayılar genellikle bir kayıp veya eksikliğin büyüklüğünü temsil etmek için kullanılırlar. Sahip olunan borç para, negatif bir varlık olarak düşünülebilir. Negatif sayılar, sıcaklık için Santigrat ve Fahrenhayt ölçekleri gibi sıfırın altına düşen ölçekte değerleri tanımlamak için de kullanılır.
ise ya sayıların ikisi de negatiftir ya da sayılar ters işaretlidir ve negatif sayı pozitif sayıdan mutlak değerce büyüktür.
Hayır tabii ki her tam sayı bir doğal sayı değildir çünkü tanım gereği tam sayılar negatif olabilir ve yine tanım gereği doğal sayılar negatif olamazlar.E şıkkının doğru olmasının nedeni ise pozitif veya negatif sayıların bir tam sayı olması,rasyonel olması için yeter ve gerek şarttır.
Bir sayıyı tam(kalansız) bölen sayılara o sayının bölenleri denir. Bir pozitif tam sayının bölenleri, aynı zamanda bu sayının çarpanlarıdır. Bir pozitif tam sayının çarpanlarını düşünürsek en küçük pozitif tam sayı çarpanının 1, en büyük pozitif tam sayı çarpanının ise o sayının kendisinin olduğunu söyleyebiliriz.
Mutlak değer ise, gerçek olan a sayısının sayı ekseni üzerinde gösteren noktanın başlangıç noktasından olan uzaklığını ifade eden terime denir. Gösterimi ise IaI şeklindedir.
Çift fonksiyonlara örnek, |x|, x2, x4, cos(x) ve cosh(x). Mutlak degerli ifadelerin tamamı çift fonksiyondur.
2021 de hiç gelmemiş 2020 de 1 soru gelmiş 2019 da ise yine 1 soru gelmiştir Gördüğünüz gibi mutlak değer konusundan az soru gelmektedir. Ancak daha önce bahsettiğim gibi mutlak değer konusu diğer konulara girebildiği için ve soru mantığını değiştirebildiği için önemli konulardan birisidir.
Negatif bir tam sayının mutlak değeri kendisinden küçüktür. III. Negatif tam sayılar küçüldükçe mutlak değeri büyür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri