Tarihi maliyet, satın alma tarihinde o varlığın elde edilebilmesi için katlanılan fedakârlıkların parasal ifadesi ile borçlanılan tutarı kapsamaktadır (Şensoy, 2003: 8). Bir işletme, varlıkları satın aldığında varlıkların tutarını maliyet bedeli ile muhasebe kaydına alır.
Bir varlık veya yükümlülük için iĢlem tarihinden sonra söz konusu olabilecek değerler arasında, içinde bulunulan durumla artık ekonomik bir ilgisi kalmamıĢ olan tek değer, tarihsel maliyet değeridir.
Maliyet ve Maliyet Yöntemleri Nedir? Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler için yapılan harcamalara maliyet denir. Maliyet yöntemleri Fifo (First In First Out), Lifo (Last In Firs Out), Eldekilerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, Girişlerin Ortalaması ve Fiziksel Maliyet olmak üzere altıya ayrılır.
b. Direkt maliyet yöntemi:
Ürünün maliyetine sadece direkt ilk madde ve direkt işçilik giderleri dahil edilmektedir. Genel üretim giderleri ise dönem gideri olarak kabul edilerek, dönemin gelir tablosunda yer almaktadır.
Modern maliyet yönetim teknikleri literatürde faaliyet tabanlı maliyetleme, hedef maliyetleme, tam zamanında maliyetleme, kaizen maliyetleme, stratejik maliyet yönetimi, mamül yaşam dönemi maliyetlemesi olarak sayılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Geleneksel maliyet yöntemi mamuller ile maliyetler arasında direkt ilişki kuran, giderlerin dağıtımında hacim tabanlı dağıtım anahtarları kullanılan bir yöntemdir (Gürdal, 2007).
Dolaylı maliyetler, üretim sürecindeki herhangi bir tek faaliyetle doğrudan ilişkili olmayan maliyetlerdir. Örnek olarak çalışan maaşları ve muhasebe departmanı maliyetleri gibi yönetim maliyetleri ile kira, kamu hizmetleri ve makine maliyetleri gibi genel gider maliyetleri verilebilir.
Kaizen Maliyetleme, özellikle yüksek teknolojinin kullanıldığı Japon oto üreticileri tarafından üretim aşamasında maliyetleri düşürmek amacıyla hedef bir maliyetin belirlenmesi ve bu maliyetin başarılması için üretim işlemlerinin sürekli olarak iyileştirilmesi sürecidir.
Tahmini maliyetler olması bekleneni ifade ederken, standart maliyetler olması gerekeni ifade eder. Bu yöntemde, standartlara göre belirlenen ve mamullere yüklenen maliyetler, fiili maliyetlerle karşılaştırılır ve sapmalara göre analizler yapılır.
Değişken maliyet sistemi, maliyetlerin sabit ve değişken olarak ikiye ayrılması suretiyle, tam maliyet sisteminin eksikliklerini gidermeyi amaçlamaktadır. Bu sistemde değişken giderler, üretilen mamul maliyetine yüklenirken sabit maliyetler dönem gideri olarak kaydedilir.
Standart maliyet sistemi fiili maliyetler ile standart maliyetler arasındaki sapmaları hesaplayan ve sapmaların nedenleri üzerinde durarak gerekli düzeltmeleri yapan bir yöntemdir. Bu çalışmanın amacı, bir maliyet kontrol aracı olarak standart maliyet sistemini bir üretim işletmesinde uygulamaktır.
Doğrudan maliyet türleri işçilik, hammadde/malzeme, makine/teçhizat, eğitim ve seyahat maliyetlerinden oluşur.
Maliyetler türlerine göre şöyle bir ayrıma tabi tutulabilir: Tedarikten başlayıp, üretim, araştırma ve geliştirme, pazarlama, genel yönetim ve finansman maliyetleri. Diğer taraftan maliyetler,üretime yüklenme şekline göre direkt ve endirekt maliyetleri olarak da ayrıma tabi tutulabilir.
TFRS ise IFRS veya UFRS (Uluslararası Finansal Raporlama Standartları)'ye uyumlu olacak şekilde Kamu Gözetimi ve Muhasebe Standartları Kurumunca yayınlanmasını yasal düzenleme altına almıştır. uygulattırılan UFRS yeni Ticaret Kanunu ile TFRS adı altında tüm A.Ş. Ve LTD. Şirketler için zorunlu hale getirilmiştir.
5S uygulaması, Kaizen uygulamasının kritik bir parçası olup, kaliteli bir çalışma ortamı oluşturmak ve sürekliliğini sağlamak için geliştirilen bir tekniktir. 5S, karlılığı, verimliliği, hizmeti ve güvenliği iyileştirmek için çalışma koşullarını performans, konfor, görsel düzen ve temizlik açısından geliştirmeye ...
KAİZEN – LEAN SIX SIGMA İLİŞKİSİ
Kaizen ve Lean Six Sigma'nın her ikisi, müşteri memnuniyetini arttırmak, şirket sonuçlarının sürekli iyileştirilmesini sağlamak ve yapıcı yollarla sürekli olarak ilerlemek için bir metodolojidir. Her iki durumda da, israf ve varyasyonun azaltılması ile ilgilidir.
Kaizen, belirli bir zaman diliminde müşteri memnuniyetinin arttırılması ve rekabet güçlerinin etkilenmesi amacıyla süreçlere yönelik, çalışan, süreç, zaman ve teknolojide yavaş yavaş; fakat çok sayıda hızlı bir gelişme sağlamayı ve maliyetlerde bir düşmeyi ifade eden bir kavramdır.
Öz. Uluslararası literatürde “Hybrid Costing” olarak yer alan Karma Maliyet Yöntemi (KMY), safha ve sipariş maliyet yöntemlerinin özelliklerini birleştirmektedir. Çalışmanın amacı tekstil sektöründe iplik üretimi yapan bir işletmede mamullerin maliyetinin KMY ile nasıl hesaplandığını incelemektir.
Örtük maliyet ise firma tarafından firmanın sahiplerine üretime yapılan katkıları karşılığında yapılması gereken ödemelerdir.
İndirekt maliyetler ise belli para miktarlarını ifade etmez. Daha çok işin yapımı esnasında meydana gelen kaza nedeniyle maliyetlerinin artmasına neden olan dolaylı unsurlar anlamına gelmektedir.
Faaliyet tabanlı maliyetleme; genel üretim giderlerini işletmede gerçekleştirilen faaliyetler ile ilişkilendiren ve faaliyet havuzlarında toplanan faaliyet maliyetlerini çok sayıda maliyet etkeni aracılığıyla ürünlere dağıtan ileri bir maliyetleme sistemidir.
Hacim tabanlı değişim anahtarı araçları direkt işçilik, makine saati, satış miktarı gibi belirleyicilerdir. Genel üretim giderlerinin ürünle ilişkilendirilmesinde miktar (ürün miktarı veya işçilik saati) esas alındığına göre hacim tabanlı maliyetleme de denmektedir.
Kademeli dağıtım yöntemi:
Dağıtılan yardımcı gider yeri, esas üretim gider yerlerine ve kendisinden sonra gelen yardımcı gider yerlerine pay verir. Kendisinden önce dağıtılan gider yerine pay verilmez. Örnek: Yemekhane giderleri işçi sayısına, tamir-bakım servisinin giderleri yatırım tutarına göre dağıtılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri