Polipropilen vazgeçilmez mekanik özellikleri sayesinde tüketici ürünleri üretmek için kullanılan popüler bir termoplastiktir. Filament, otomotiv sektöründe, mutfak plastiklerinde, gıdaların paketlenmesinde, banyo gereçlerinde, şişelerde, elektrik yalıtımı gibi alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır.
PP Filament - Teknik Bilgiler
BASF PP (PoliPropilen) malzemesi asit ve baz solventlerine karşı aşırı dayanıklıdır. PP yorulma direnci yüksek ve oldukça iyi bir darbe direncine sahip bir malzemedir. Beraberinde düşük sürtünme katsayısına sahip olduğu için çok iyi elektrik yalıtımı sağlamaktadır.
Polipropilen, otomotiv sanayinde kullanılan parçalardan mutfak gereçleri üretimi ve yiyecek paketlemesine kadar birçok alanda kullanılabilen termoplastik bir plastik malzemedir. Monomer propilenin polimer hale getirilmesiyle elde edilen polipropilen asit ve bazlara karşı dirençlidir.
En dayanıklı filament çeşitlerinden birisi olan PC, hem fiziksel kuvvete hem de 110°C'ye ulaşan sıcaklıklara dayanabilmesiyle bilinir. Dalış maskeleri, kurşun geçirmez camlar ve elektronik ekranlarda fazlasıyla kullanılmaktadır. PC, Nylon kadar olmasa da diğer çeşitlere göre daha esnektir.
En yaygın filamentler PLA, ABS, PETG, naylon ve diğerleridir. Her filament türünün kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Bazı filamentler belirli görevler için diğerlerinden daha uygundur.
İlgili 23 soru bulundu
Birkaç düzine filament çeşidi vardır. Polilaktik asit, polivinil alkol, karbon fiber, termoplastik elastomer vb. çeşitleri vardır. Filament isimleri kısaltmalar şeklinde tanımlanır. ABS, PLA, HIPS, CPE, PETG, PETT, TPE, PVA, PCTPE gibi.
Bir filamentin çapını farklı yerlerinden ölçerseniz averaj değerinden sapmalar görebilirsiniz. Bu sapmaların çok fazla olmaması gerekir ve filamentinizin kaliteli bulunduğunu en bayağı yöntemle bu şekilde görebilirsiniz. Eğer çok fazla sapma varsa filament tedarikçinizi değiştirin.
Polietilen tereftalat glikol gıda ürünleri yapımında kullanıldığından PET, PETE gibi pet polyester ailesindeki diğer malzemeler gibi polietilen tereftalat glikol (PETG) de mikrodalgada kullanılmak için güvenlidir.
Dış mekan kullanımında PETG, hava ve güneşte PLA'ya göre çok daha iyi dayanır. Öte yandan, PLA boyandığında çok daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Şeffaflık, PETG filamenti ile daha kolay elde edilir. Karmaşık baskılar, çift ekstrüdere sahip 3D yazıcılarda baskılar PLA ile daha kolay alınır.
PETG daha güçlüdür, daha dayanıklıdır ve daha rahat basılır. Şeffaf renkleri de mevcuttur. ABS, yalnızca 100°C sıcaklık direncine veya yapıştırılabilme ve boyanabilme özelliğine kesinlikle ihtiyacın varsa gereklidir. Aksi takdirde, ilgili baskı zorlukları ile uğraşmaya değmez.
Polipropilen (PP), plastik olarak sınıflandırılan kimyasal bir bileşiktir. Poliolefin grubuna aittir ve propen polimerizasyonu sürecinde elde edilir. Polipropilen ürünler olağanüstü dayanıklılıkları ve sertlikleri nedeniyle birçok sektör ve endüstride kullanılmaktadır.
Polipropilen, polivinil klorür'ün aksine bisfenol A yani BPA içermez. Isıya dayanıklı olması, BPA içermemesi, güncel çalışmalarda herhangi bir etkisinin olmaması, FDA ve EPA tarafından onaylanmış olması polipropilenden yapılmış plastik besin saklama kaplarının güvenli olduğunu göstermektedir.
PP ya da polipropilen ambalaj ve etiketleme, tekstil (örneğin halat, termal iç çamaşırı ve halı), kırtasiye, plastik parçalar ve yeniden kullanılabilir kap çeşitleri, laboratuvar ekipmanı, hoparlör, otomotiv parçaları ve polimer banknotlar gibi birçok uygulamada kullanılan bir termoplastik polimerdir.
Polikarbonat (PC) filament, bu yazıda sunulan en güçlü 3 boyutlu yazıcı filamentidir: 110°C'ye kadar sıcaklıklara ve fiziksel darbelere karşı son derece dayanıklıdır. Kurşun geçirmez cam, tüplü maskeler ve elektronik ekranlar gibi ticari ürünlerde de kullanılmaktadır.
Bir filament seçimi, nesnenin kullanım amacına bağlı olmalıdır.... 3D baskıda filamentler çok önemlidir ve bu nedenle bir filamentin diğerinden nasıl farklı olduğuna dair bir fikir sahibi olmak önemlidir. Bu filamentler boyut, şekil, renk, doku, stil ve malzeme bakımından farklılık gösterir.
Pla Filament
En uygun ve basımı kolay olan bir malzemedir. 3d yazdırma işleminde standart olarak kullanılan bu filament büyük baskılar dahil güzel iş çıkarmaktadır. Sıcaklığa ve darbeye dayanımı azdır. Genelde prototip imalatında kullanılan bir malzemedir.
PET-G genel olarak gıda kapları, sıvı içecek şişeleri için yaygın olarak kullanılan güvenli bir plastiktir.
PETG, bugün kullanılan en yaygın polimerlerden biri olan Polietilen Tereftalat'ın kısaltmasıdır. Su şişeleri, gıda paketleme ve sayısız diğer ortak plastik ürünleri üretmek için kullanılır.
PETG Filament: En çok kullanılan plastik çeşididir. Basımı çok kolaydır, geri dönüşüme kazandırılabilir. Su ve meşrubat şişeleri veya mutfak gereçleri yapımında kullanılır.
PETG filament, 3 boyutlu yazıcılarda en sık kullanılan filament çeşitlerinden biridir. PETG, dünyada en yaygın kullanılan plastik olan Polietilen Tereftalat'ın (PET) polimerizasyonu sırasında malzeme bileşimine glikol eklenmesiyle oluşur.
PETG malzemeler yaklaşık 80 °C'ye varan sıcaklıklara dayanabilirken, ABS 100 °C'ye kadar dayanabilir.
Esneklik: Gliserolün etkisiyle PETG filament, diğer filamentlere göre daha esnek bir yapıya sahiptir. Bu esneklik, parçaların bükülmesine veya yüksek gerilim altında çalışmasına olanak tanır. Kimyasal Direnç: PETG, çoğu kimyasal maddeye karşı dirençli bir yapıya sahiptir.
Fakat belirgin sebepler arasında öncelikle eskimiş veya ucuz filament yer alır. PLA ve ABS gibi filamentlerin çoğu, uzun süre kullanım imkanı sunsa da özellikle doğrudan güneş ışığı gibi dış etkilere maruz bırakılırsa bu filamentler kırılgan hale gelebilir.
1.75 çapında olan 1kg filament yaklaşık olarak 330 metredir.
Genel olarak, mühendislik özelliklerinden çok kolay bir baskı deneyimine önem veriyorsanız, PLA tercih ettiğiniz filamenti olmalıdır. Birkaç darbeye dayanacak ve zamana dayanacak bir parça arıyorsanız, ABS'yi seçin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri