fransızca "tuvalet kağıdı" yerine kullanılan oldukça kısa bir kısaltma. normalde -afedersiniz- "popo kağıdı" demek. p harfi kağıttan (papier), q harfi ise kibarcası "popo" olan "cul" kelimesinden geliyor.
Performans kalifikasyonu (PQ):
Ekipmanın minimum ve maksimum güvenilir şekilde çalıştığının kanıtlanmasıdır.
IQ ( Kurulum Kalifikasyonu ), tüm belgeler dahil teslimatın eksiksiz olduğunu ve doğru şekilde kurulduğunu ve bağlandığını kanıtlar. OQ ( Operasyonel Kalifikasyon ), güvenlik ve alarm önlemleri de dahil olmak üzere her bir fonksiyonun düzgün şekilde çalışmasını sağlayan bir test prosedürüdür.
Performans kalifikasyonu (PQ) ;OQ aşaması tamamlanmış olan tesis ve sistemlerin amaçlanan fonksiyonu, sürekli bir şekilde önceden belirlenen spesifikasyonlara uygun olarak yerine getirildiğinin yazılı olarak ispat edilmesidir.
Kalifikasyon, niteliklilik, nitelikli olma durumu anlamına gelmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Temizlik Validasyonu Nedir? Temizlik Validasyonu, gerçekleştirilen temizlik işlemine ait temizlik prosedürünün; ekipmanların temizliği ve üretim açısından uygun olduğunun belgelenerek kanıtlanması işlemidir.
Tesis ve tasarımının, sistemlerin (HVAC/su/basınçlı hava vb.), ekipmanların, prosesin, ürünün doğruluğunun, güvenilirlik, tekrarlanabilirliğinin bağımsız olarak test edilmesi ve kanıtlanması işlemidir.
IQ ile EQ arasındaki farklar nelerdir? IQ skoru yüksek olan kişiler bilgiyi öğrenme, anlama ve uygulama bakımından yetenek sahibidir. EQ skoru yüksek olanlar ise bilgiden ziyade duyguları anlama ve karşı tarafa ifade etme konusunda kabiliyetlidir.
76-89 puan aralığı donuk zeka-sınır zeka. 90-110 puan aralığı normal zekayı 111-129 puan aralığı parlak zekayı 130-160 puan aralığı üstün zekayı
Bunlar; sözel – dil zekâsı, mantık – matematik zekâsı, görsel – uzamsal zekâ, müziksel- ritmik zekâ, bedensel-kinestetik zekâ, kişiler arası sosyal zekâ, içsel zekâ, doğa zekâsı ve varoluşçu zekâ olarak dokuz ayrı türdür.
Bir sistemin, bir ürünün ya da sürecin işlevini, daha önce belirlenen gereklere uygun biçimde yürüten meslek çalışanına kalifikasyon uzmanı denir. İşlemlerin yürütülmesi esnasında yapılan her işlemin detayı kalifikasyon uzmanı tarafından belgelenir.
Concurrent-Validasyon: Eş zamanlı validasyon çalışmaları olarak da adlandırılmaktadır. Bu çalışmalar dahilinde tekrar üretim kapsamında toplanan veriler mevcut değildir. Çünkü sınırlı seri üretimleri, düzensiz üretim süreçleri ya da üretim serilerinin değişim gösterdiği dönemlerde yapılan çalışmalardır.
Temizlik Validasyonu Nedir? Temizlik Validasyonu, gerçekleştirilen temizlik işlemine ait temizlik prosedürünün; ekipmanların temizliği ve üretim açısından uygun olduğunun belgelenerek kanıtlanması işlemidir.
Tesis ve tasarımının, sistemlerin (HVAC/su/basınçlı hava vb.), ekipmanların, prosesin, ürünün doğruluğunun, güvenilirlik, tekrarlanabilirliğinin bağımsız olarak test edilmesi ve kanıtlanması işlemidir.
Validasyon uzmanı, bir metodun performansını tespit etmek için önceden belirlenmiş test işlemlerini uygulayan kişidir. Çeşitli ürünlerin üretiminde kullanılan ekipmanları ve endüstriyel sistemleri denetleyen ve birtakım testlere tabi tutan kişi tanımı ise validasyon uzmanı nedir sorusunun cevabı olarak verilebilir.
Hedeflenen amaca uygun olabilmesi için, metodun belirli performans özelliklerini karşılaması gerekir. Dikkate alınması gereken tipik performans özellikleri: seçicilik (özgüllük), doğrusallık sınırları, doğruluk, kesinlik, gözlenebilirlik sınırı(LOD) ve ölçme sınırıdır(LOQ).
CIP yöntemi genel olarak 5 aşamadan oluşmaktadır.
Aşama-Ön Yıkama: Kaba kirler uzaklaştırılır. 2. Aşama-Deterjanla Yıkama: Kir kalıntıları çıkartılır. 3. Aşama-Ara Çalkalama: Deterjan kalıntıları uzaklaştırılır. 4. Aşama-Dezenfeksiyon veya Sterilizasyon: Geride kalan mikroorganizmalar öldürülür.
PDE, bir bireyin yaşamı boyunca her gün bu doz veya bu dozun altındaki dozlara maruz kalması durumunda olumsuz (advers) bir etkiye neden olması muhtemel olmayan, maddeye özgü bir dozu ifade etmektedir.
Bir tasarım, üretim veya test çalışması tamamlandıktan sonra yapılan çalışmalar belirli standartlar, metodolojiler ya da yaklaşımlar doğrultusunda doğrulanmaktadır. Bu doğrulama çalışmalarına genel olarak validasyon testi adı verilmektedir.
GMP BELGESİ
GMP “İyi İmalat Uygulamaları” Belgesi (GMP-Good Manufacturing Practices) demektir. GMP : Good Manufacturing Practices İyi Üretim Uygulamaları , Ürünün iç ve dış kaynaklardan kirlenme olasılığını önlemek veya azaltmak amacıyla, kuruluşla ilgili iç ve dış şartlara ilişkin koruyucu önlemleri içerir.
Bulk Ürün: Tüm üretim aşamalarından geçmiş, ancak son ambalajı yapılmamış herhangi bir üründür. Bitmiş ürün: Son ambalajı da dahil olmak üzere tüm üretim aşamalarından geçmiş olan farmasötik üründür.
PDW (Trombosit Dağılım Genişliği) testi, kandaki trombosit oranının değişkenliğini yansıtarak trombosit fonksiyonunu ortaya çıkarmak için yapılır. Trombositler kanın pıhtılaşması, iltihaplanma ve bağışıklık sistemi üzerinde önemli bir rol oynar. Çeşitli hastalıklar olduğunda PDW değerinde farklılıklar gözlemlenebilir.
Platelet dağılım genişliği, trombositlerin boyut farklılığının ölçülmesine yardımcı bir analiz yöntemidir. Trombositler arasındaki yapısal boyut farkı ne kadar fazla ise PDW değeri o kadar yüksektir. Tersi şekilde ise trombositler ne kadar özdeş üretiliyorsa PDW değeri de o derecede düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri