Yemek borusunda yanma şikayetinizi sonlandırmak için; çok zaman kaybetmeden “İç Hastalıkları” bölümüne gitmelisiniz. Yanma durumuna neden olan faktörler incelendikten sonra ilgili birime sevkiniz yapılır. Daha detaylı şekilde şekilde muayene olmak için ise “ Gastroenteroloji” bölümüne gidebilirsiniz.
Mide yanması, gastroözofageal reflü adı verilen bir hastalığın semptomudur. En kısa tanımıyla mide asidinin yemek borusundan yukarıya çıkmasından dolayı kaynaklanır. Bu durumdan kaynaklanan risk faktörleri, midede asit üretimini artıranların yanı sıra yemek borusuna asit reflüsüne izin veren yapısal sorunları içerir.
Uygulandığında mide yanması şikayetlerini önleyen doğal yöntemler şunlardır: Karbonatlı su içerek asidin geri akışını engellemek. Zencefil yemek veya zencefil çayı içmek. Seyreltilmiş elma sirkesi tüketerek midedeki asit seviyesini azaltmak.
İlgili 41 soru bulundu
Karbonatlı su karışımı: Karbonat mide asitlerini nötralize ederek, bazı mide yanması ataklarını yatıştırabilir. Bunu yapmak için, bir çay kaşığı karbonatı bir bardak su içinde çözün ve yavaşça için. Zencefil: Zencefil yüzyıllarca birçok halk tarafından mide ekşimesi için kullanılmıştır.
Midede yanma hissi oluştuğunda, yemek borusu da bu durumdan etkilenmektedir. Bu nedenle çiğ patates suyu içmeniz önerilir. Bir adet patatesi meyve sıkacağından geçirip suyunu içerek yemek borusunu rahatlatabilirsiniz.
Özofagus (yemek borusu) dilatasyonu yemek borusunun herhangi bir nedenle daralmış olan kısmının değişik yöntemler kullanılarak genişletilmesidir. Bu işlem için çeşitli teknikler kullanılabilir. Günümüzde en sık tercih edilen yöntem endoskopik balon dilatasyonudur.
Lifli gıdalar hem mide asidini azaltır hem de sindirimi kolaylaştırır. Dolayısıyla tüm sebzeler, yulaf ezmesi, meyveler, kuru meyveler lif bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca hindi, tavuk ve balık eti mide asidini azaltır. Elma, armut, muz, kavun gibi asidik olmayan meyveler tercih edilmelidir.
Örneğin baharatlı gıdalar, turunçgiller, domates sosu ve kafein içeren içecekler mide yanmasını tetikleyebilirken yoğurt, kefir gibi probiyotikler içeren gıdalar, tam tahıl ürünleri ve sebzeler gibi besinler ise mide sağlığına yardımcı olabilir.
Yaralanmalar çok geniş ve derin değil ise genellikle kendiliğinden ve herhangi bir sekel bırakmadan iyileşir. Ancak bazı durumlarda yemek borusunda darlıklar oluşur. İleri dönemlerde bu darlıklara endoskopik yöntemlerle genişletilebilir (dilatasyon). Dilatasyon başarısız olursa hastanın ameliyat olması gerekir.
Lif kaynağı meyvelerin başında gelen muz mide bulantısı veya yanması gibi durumlarda, canınız fazla bir şey yemek istemediğinde atıştırabileceğiniz sindirime yardımcı, sağlıklı bir alternatiftir. Küçük bir muz bile yeseniz kısa sürede tokluk hissi verecek, midede biriken fazla asiti nötralize edecektir.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Yemek borusu iltihabı, yani özofajit dediğimiz şeyin 1-2 sebebi var. İlki reflü, asit yemek borusunu yaktığı için mikropsuz iltihaba sebep oluyor, buna da özofajit diyoruz. İkinci sebebi ise iltihabi durum, bazen kemoterapi alırken immün sistemimiz çok baskılanıyor.
Tedavi sürecinde istirahat çok önemli
Öncelikle soluk borusunda tahriş yaratan öksürük ve huzursuzluğun giderilmesi için nemlendirme ve destek tedavisi yapılmaktadır. Ilık sıvı tüketilmesi, iltihap giderici ilaçlar ile kırgınlık ve enfeksiyona bağlı ateş, vücut ağrısı gibi semptomlar kontrol altına alınmalıdır.
Yemek borusuna yabancı cisim kaçmasına bağlı yutma güçlüğü meydana gelir. Gastroözofageal reflü nedeni ile yemek borusunda oluşan tahriş boğazda takılma hissi, yutma zorluğu ortaya çıkar. Özofajit (yemek borusu iltihabı) gibi bir durumdan dolayı yutma zorluğu ve boğazda takılma hissi görülebilir.
Bol Su İçmek Reflüye İyi Gelir mi? Reflü problemine karşı en iyi çözümlerden biri su içmektir. Ama sakın yemek sırasında su içilmemelidir aksi halde mide şişer. Bu da reflüyü tetikleyebilir.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Bol su içmek, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Su, mide asidini nötralize edebilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. Doğru beslenme, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Aşırı yağlı, baharatlı veya asitli yiyeceklerden kaçınmak, mide yanmasını önleyebilir.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Bal: Birçok rahatsızlığa şifa olan bal, mide ağrısına ve mide yanmasına da iyi gelir. Özellikle aniden başlayan mide ağrıları için bir tatlı kaşığı bal tüketerek rahatlayabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine bir tatlı kaşığı bal ekleyerek bağırsaklarınızın çalışmasına da yardımcı olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri