Yüksek lif içeriğine sahip olan pırasa hazmı kolaylaştırır. Bağırsakların çalışmasını arttırarak, kabızlığı önler.
Pırasanın yeşil saplarını iyice yıkayın , sonra 4 parmak kalınlığında doğrayın,Bir kapta bir tutam kaya tuzu ile ovun,Üzerine sıcak suyu dökün 5 dakika bekleyin,Suyunu süzün,Sonra limon sıkıp zeytin yağı ekleyip salata gibi tüketin.
Pırasanın Zararları
Pırasa hem güçlü bir idrar söktürücü hem de sindirim sistemini düzenleyen bir besindir. Eğer pırasa gerektiğinden fazla tüketilir ise vücuttaki sıvı kaybında problem yaşanır. Bunun yanı sıra sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına neden olur. Bu da ishale yol açar.
Dışkıyı yumuşatmak için ne yapılmalı? Muz, elma, kavun, erik gibi kırmızı meyveler doğal laktasif içerikleriyle dışkıyı yumuşatmaktadır. Dışkı yumuşatan ilaçlar (yumuşatıcı laksatifler) doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
1)Lifli Beslenin!
Bu lifler, bağırsaklara su emilimini arttırarak dışkı hacmini arttırır ve dışkı kıvamının daha yumuşak olmasını sağlar. Kurubaklagiller, taze sebze ve meyveler lif içeriği en yüksek besinlerdir. Haftada en az 2 kez nohut, kuru fasulye, barbunya gibi kurubaklagilleri tüketmeye özen gösterin.
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
Bu doğrultuda gaz yapan yiyecek türlerinden biri olarak pırasa ön plana çıkar. Bu sebepten dolayı böyle sağlıklı ve önemli yeşil besin kaynağını, mutlaka dengeli ve düzenli şekilde tüketmek gerekir.
Pırasa içerisinde potasyum, kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, iyi bir diyet lifi, B6 Vitamini, A Vitamini, C vitamini, K Vitamini ve iyi bir folat kaynağı bulundurur. Bu özelliklerinden dolayı bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir. Pırasa tüketmek, kronik iltihap riskini azaltmada yardımcı olur.
Pırasanın faydaları arasında en önemlisi sindirim sistemini çalıştırmasıdır. Hazım problemi yaşayan kişilerin pırasa tüketmesi bağırsakların çalışmasını ve kabızlığın giderilmesini sağlar. Sindirim sistemini çalıştıran pırasa böbrekleri de çalıştırır ve böbreklerdeki kum ve taşın düşürülmesine yardımcı olur.
Kuru erik, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller (portakal, greyfurt, mandalina), ıspanak, Brüksel lahanası, brokoli, enginar, bezelye, fasulye, mercimek, chia tohumu, keten tohumu, tam tahıllı çavdar ekmeği, kefir gibi besinler kabızlıkta oldukça faydalıdır.
Pırasa sindirim sistemi dostu besinler arasındadır. Sindirimi kolay olduğu gibi sindirim işlemi için de organlara yardımcı olur. Mide, böbrek ve bağırsaklar için faydalı mineraller içerir. Pırasa kötü huylu tümörlerin oluşumuna neden olan unsurları ortadan kaldırır.
Pırasanın tüketildiğinde bağırsakları yumuşattığı ve kabızlığı giderdiği bilinir. Çok sık kabızlık problemi yaşayanlar, pırasa yemeğinden yardım alabilirler.
Pırasa sindirim sistemi dostu besinler arasındadır. Sindirimi kolay olduğu gibi sindirim işlemi için de organlara yardımcı olur. Mide, böbrek ve bağırsaklar için faydalı mineraller içerir. Pırasa kötü huylu tümörlerin oluşumuna neden olan unsurları ortadan kaldırır.
Pırasa, kış mevsiminde tüketilen bir sebzedir. Ekim ayında başlayarak kış sonuna kadar pırasanın hasadına devam edilir.
Görüntü olarak yeşil soğana benzeyen pırasa güçlü bir iltihap söktürücü besindir. Vücuttaki serbest radikalleri kolayca atmaya yardımcı olan bu güçlü iltihap söktürücü bu sayede akşamların rahat bir uyku çekmenizi sağlar. Alternatif tıp uzmanları yemeklerden sonra bir tabak tüketilmesini önerir.
10) Pırasa
Pırasa kabızlığı önlemek adına sık sık tüketilmesi gereken bir sebzedir. Yine yüksek lif barındırması nedeniyle kabızlık sorununun çözümünde önemli rol oynar.
Sağlık açısından en önemli besin kaynaklarından biri olarak pırasa öne çıkar. Ancak aynı zamanda pırasa gaz yapar ve gaz sancısı meydana getirebilir.
Ispanak gibi gaz yapmayan bir diğer sebze de pırasadır. Pırasa çok faydalı bir sebzedir ve bebeklerin sindirim sistemi için oldukça etkilidir.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Pırasa, bal kabağı ve benzeri diğer prebiyotik sebzelerle hazırlanan çorbalar kabızlık şikayetini rahatlatır. Prebiyotikler; iyi bakteriler olan probiyotiklerin bağırsak dokusuna tutunmasını sağlayan lif yapısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri